Krucha tarta z kurczakiem i pomidorkami

kawałek tarty z czerwonymi pomidorkami
Krucha tarta z kurczakiem i pomidorkami
 

Krucha tarta z kurczakiem i pomidorkami, to pyszna propozycja na obiad, lunch czy kolację, czyli w sumie na każdą porę dnia. Pięknie wygląda na stole, więc można też ją przygotować na imprezę czy przyjęcie dla gości.

Można ją podawać i na ciepło i na zimno, wspaniale smakuje  w obydwu tych wersjach. A żeby ułatwić sobie trochę życie, kruche ciasto na tartę możemy przygotować dzień wcześniej, wtedy będzie dobrze schłodzone. Takie surowe ciasto można też zamrażać, więc możesz od razu zrobić kilka porcji i wrzucić do zamrażarki, a potem tylko wyjąć i rozmrozić w lodówce.

W sklepach można kupić gotowe kruche ciasto, ale według mnie nie ma ono nic wspólnego z takim zrobionym w domu. Oczywiście czasami możemy się ratować takim gotowcem, ale ja zachęcam jednak do przygotowania go w domu, to wcale nie jest trudne, ani pracochłonne.


Wytrawne tarty na blogu

Na blogu znajdziesz także inne przepisy na pyszne tarty na słono. Mam nadzieję, że któraś z nich przypadnie Ci do gustu. Wystarczy kliknąć w link poniżej:



Więcej kulinarnych inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.


upieczona krucha tarta z masą jajeczną

Krucha tarta z kurczakiem i pomidorkami 

Proporcje na formę o średnicy 24 cm

Składniki

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki gęstej śmietany 
Farsz:
  • 1 mała pierś z kurczaka
  • olej do smażenia
  • 3 jajka
  • 250 ml gęstej śmietany 18%
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki świeżego tymianku
  • garść pomidorków koktajlowych
  • świeże zioła do posypania tarty


Wykonanie

  • Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieć. 
  • Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i włóż na co najmniej godzinę do lodówki.

  • Na lekko podsypanym mąką blatem rozwałkuj ciasto na kształt koła o średnicy nieco większej niż forma. 
  • Przenieś je na formę i wyklej także jej boki na wysokość ok. 2 cm. 
  • Ciasto nakłuj widelcem i włóż formę do lodówki na 30 minut. 
  • Następnie podpiekaj ciasto w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 minut.
  •  
  • Pierś z kurczaka pokrój w paski, oprósz sola i pieprzem. 
  • Usmaż na patelni na rozgrzanym tłuszczu, aż mięso się zetnie.  

  • W misce  wymieszaj jajka, przyprawy i tymianek. 
  • Masę wylej na ciasto. 
  • Ułóż mięso i przekrojone na pół pomidorki

  • Piekarniku nagrzej do 180 stopni.
  • Piecz tartę przez około 40 minut, aż masa się zetnie, a ciasto przyrumieni. 
  • Po upieczeniu posyp ją świeżymi ziołami.

kawałek tarty z pomidorami i zielonymi listkami
Krucha tarta z kurczakiem i pomidorkami

Komentarze