Krucha tarta z kurczakiem i pomidorkami
Krucha tarta z kurczakiem i pomidorkami |
Krucha tarta z kurczakiem i pomidorkami, to pyszna propozycja na obiad, lunch czy kolację, czyli w sumie na każdą porę dnia. Pięknie wygląda na stole, więc można też ją przygotować na imprezę czy przyjęcie dla gości.
Można ją podawać i na ciepło i na zimno, wspaniale smakuje w obydwu tych wersjach. A żeby ułatwić sobie trochę życie, kruche ciasto na tartę możemy przygotować dzień wcześniej, wtedy będzie dobrze schłodzone. Takie surowe ciasto można też zamrażać, więc możesz od razu zrobić kilka porcji i wrzucić do zamrażarki, a potem tylko wyjąć i rozmrozić w lodówce.
W sklepach można kupić gotowe kruche ciasto, ale według mnie nie ma ono nic wspólnego z takim zrobionym w domu. Oczywiście czasami możemy się ratować takim gotowcem, ale ja zachęcam jednak do przygotowania go w domu, to wcale nie jest trudne, ani pracochłonne.
Wytrawne tarty na blogu
Na blogu znajdziesz także inne przepisy na pyszne tarty na słono. Mam nadzieję, że któraś z nich przypadnie Ci do gustu. Wystarczy kliknąć w link poniżej:
Więcej kulinarnych inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.
Krucha tarta z kurczakiem i pomidorkami
Proporcje na formę o średnicy 24 cm
Składniki
Ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- szczypta soli
- 100 g masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki gęstej śmietany
Farsz:
- 1 mała pierś z kurczaka
- olej do smażenia
- 3 jajka
- 250 ml gęstej śmietany 18%
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżki świeżego tymianku
- garść pomidorków koktajlowych
- świeże zioła do posypania tarty
Wykonanie
- Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieć.
- Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i włóż na co najmniej godzinę do lodówki.
- Na lekko podsypanym mąką blatem rozwałkuj ciasto na kształt koła o średnicy nieco większej niż forma.
- Przenieś je na formę i wyklej także jej boki na wysokość ok. 2 cm.
- Ciasto nakłuj widelcem i włóż formę do lodówki na 30 minut.
- Następnie podpiekaj ciasto w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 minut.
- Pierś z kurczaka pokrój w paski, oprósz sola i pieprzem.
- Usmaż na patelni na rozgrzanym tłuszczu, aż mięso się zetnie.
- W misce wymieszaj jajka, przyprawy i tymianek.
- Masę wylej na ciasto.
- Ułóż mięso i przekrojone na pół pomidorki
- Piekarniku nagrzej do 180 stopni.
- Piecz tartę przez około 40 minut, aż masa się zetnie, a ciasto przyrumieni.
- Po upieczeniu posyp ją świeżymi ziołami.
Komentarze
Prześlij komentarz