Pieczone bakłażany - najprostszy przepis

plastry panierowanego bakłażana na talerzu
Pieczone bakłażany - najprostszy przepis
 

Pieczone bakłażany, to najprostszy przepis na te pyszne warzywa. To zapanierowane plastry, które później upiekłam w airfryerze. Wielbiciele bakłażanów doskonale wiedzą, że to warzywo przy obróbce cieplnej mocno chłonie tłuszcz. Jeśli je upieczemy, możemy się pozbyć nadmiaru tego tłuszczu, a warzywa wcale nie tracą na smaku. Tak więc bardzo Ci polecam tę metodę.

Moje bakłażany upiekłam w airfryerze, to rewelacyjna alternatywa dla piekarnika. Szybko się nagrzewa, nie zużywa tyle prądu,  a dania w nim przygotowane są chrupiące i smakują wspaniale.

Bakłażany możesz też upiec w piekarniku: ułóż bakłażana na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 30 minut w temperaturze 190 stopni. Na 10 minut przed końcem pieczenia posyp serem. Dokładny czas pieczenia zależy od grubości plastrów bakłażana. Moje miały ok. 1 cm., czyli były dosyć cienkie.

Filmik, jak przygotować panierowane bakłażany znajdziesz na moim profilu na Instagramie → https://www.instagram.com/p/C-fu8YdoTdT/


Inne przepisy na bakłażany na blogu

Na moim blogu znajdziesz również inne pyszne pomysły na bakłażany:


Więcej kulinarnych inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.


panierowany bakłażan pieczony w airfryerze


Pieczone bakłażany - najprostszy przepis

Czas przygotowania: 45 minut

Składniki:

  • 2 małe okrągłe bakłażany lub 1 większy podłużny
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • 2-3 łyżki startej mozzarelli


Wykonanie

  • Bakłażany pokrój w plastry.
  • Maczaj je z obydwu stron w rozkłóconym jajku, a następnie dokładnie obtocz w tartej bułce.
  • Oprósz solą i pieprzem z każdej strony, delikatnie spryskaj oliwą.
  • Piecz w airfryerze przez 30 minut w temperaturze 200 stopni, aż się ładnie przyrumienią.
  • Na 10 minut przed końcem pieczenia posyp warzywa startym serem.


plastry pieczonego bakłażana posypane serem
Pieczone bakłażany - najprostszy przepis

Komentarze