Pieczone bakłażany - najprostszy przepis
Pieczone bakłażany - najprostszy przepis |
Pieczone bakłażany, to najprostszy przepis na te pyszne warzywa. To zapanierowane plastry, które później upiekłam w airfryerze. Wielbiciele bakłażanów doskonale wiedzą, że to warzywo przy obróbce cieplnej mocno chłonie tłuszcz. Jeśli je upieczemy, możemy się pozbyć nadmiaru tego tłuszczu, a warzywa wcale nie tracą na smaku. Tak więc bardzo Ci polecam tę metodę.
Moje bakłażany upiekłam w airfryerze, to rewelacyjna alternatywa dla piekarnika. Szybko się nagrzewa, nie zużywa tyle prądu, a dania w nim przygotowane są chrupiące i smakują wspaniale.
Bakłażany możesz też upiec w piekarniku: ułóż bakłażana na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 30 minut w temperaturze 190 stopni. Na 10 minut przed końcem pieczenia posyp serem. Dokładny czas pieczenia zależy od grubości plastrów bakłażana. Moje miały ok. 1 cm., czyli były dosyć cienkie.
Filmik, jak przygotować panierowane bakłażany znajdziesz na moim profilu na Instagramie → https://www.instagram.com/p/C-fu8YdoTdT/
Inne przepisy na bakłażany na blogu
Na moim blogu znajdziesz również inne pyszne pomysły na bakłażany:
- Pieczone bakłażany z kuskusem i pomidorami
- Faszerowany bakłażan z mozzarellą
- Pieczony bakłażan
- Bakłażan zapiekany z serkiem
Więcej kulinarnych inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.
Pieczone bakłażany - najprostszy przepis
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki:
- 2 małe okrągłe bakłażany lub 1 większy podłużny
- 1 jajko
- bułka tarta
- sól
- pieprz
- oliwa
- 2-3 łyżki startej mozzarelli
Wykonanie
- Bakłażany pokrój w plastry.
- Maczaj je z obydwu stron w rozkłóconym jajku, a następnie dokładnie obtocz w tartej bułce.
- Oprósz solą i pieprzem z każdej strony, delikatnie spryskaj oliwą.
- Piecz w airfryerze przez 30 minut w temperaturze 200 stopni, aż się ładnie przyrumienią.
- Na 10 minut przed końcem pieczenia posyp warzywa startym serem.
Pieczone bakłażany - najprostszy przepis |
Komentarze
Prześlij komentarz