Pomidor z burratą i bazyliową oliwą
Pomidor z burratą i bazyliową oliwą |
Pomidor z burratą i bazyliową oliwą, to dla mnie kwintesencja późnego lata. Teraz pomidory smakują najlepiej, pachną sierpniowym słońcem i mają w sobie mnóstwo aromatów. Tak samo bazylia, która rośnie, jak szalona i kusi swoimi wonnymi olejkami. Do tego dobra oliwa, oczywiście koniecznie z pierwszego tłoczenia, i kremowa burrata, która dopełnia całości. Ewentualnie jeszcze świeża ciabatta, którą można wyczyścić talerz z pysznego sosu.
Nie wiem, jak Ty, ale ja w sierpniowe dni mogę jeść tylko to jedno danie, nic mi więcej do szczęścia nie jest potrzebne. Latem pachnące i aromatyczne pomidory kupuję od lokalnych dostawców na targu lub na bazarku. Te marketowe nie sięgają im do przysłowiowych pięt.
Inne przepisy z pomidorami w roli głównej
Na moim blogu znajdziesz również inne przepisy, w których królują pomidory. Aby do nich przejść, kliknij w linki poniżej:
- Makaronowa letnia sałatka
- Klasyczna salsa pomidorowa
- Pomidorowa letnia sałatka z mozzarellą
- Grzanki z pomidorami
Więcej kulinarnych inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.
Pomidor z burratą i bazyliową oliwą
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- 1 duży dojrzały pomidor lub 2 mniejsze
- 1 burrata
- garść listków bazylii (2-3 gałązki)
- 50 ml oliwy
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Listki bazylii wrzuć do blendera, wlej oliwę i w miarę dokładnie zblenduj.
- Pomidora pokrój w cienkie plasterki, ułóż na talerzu.
- Na wierzchu ułóż burratę.
- Wszystko polej bazyliową oliwą, posyp solą i pieprzem.
- Posyp liskami bazylii.
- Od razu podawaj.
Pomidor z burratą i bazyliową oliwą |
Komentarze
Prześlij komentarz