Pomidor z burratą i bazyliową oliwą

plastry pomidora na białym talerzu z białą kulą
Pomidor z burratą i bazyliową oliwą
 

Pomidor z burratą i bazyliową oliwą, to dla mnie kwintesencja późnego lata. Teraz pomidory smakują najlepiej, pachną sierpniowym słońcem i mają w sobie mnóstwo aromatów. Tak samo bazylia, która rośnie, jak szalona i kusi swoimi wonnymi olejkami. Do tego dobra oliwa, oczywiście koniecznie z pierwszego tłoczenia, i kremowa burrata, która dopełnia całości. Ewentualnie jeszcze świeża ciabatta, którą można wyczyścić talerz z pysznego sosu.

Nie wiem, jak Ty, ale ja w sierpniowe dni mogę jeść tylko to jedno danie, nic mi więcej do szczęścia nie jest potrzebne. Latem pachnące i aromatyczne pomidory kupuję od lokalnych dostawców na targu lub na bazarku. Te marketowe  nie sięgają im do przysłowiowych pięt.


Inne przepisy z pomidorami w roli głównej

Na moim blogu znajdziesz również inne przepisy, w których królują pomidory. Aby do nich przejść, kliknij w linki poniżej:


Więcej kulinarnych inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.


czerwony pomidor pokrojony w plastry polany zielona oliwą


Pomidor z burratą i bazyliową oliwą

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

  • 1 duży dojrzały pomidor lub 2 mniejsze
  • 1 burrata
  • garść listków bazylii (2-3 gałązki)
  • 50 ml oliwy
  • sól
  • pieprz


Wykonanie

  • Listki bazylii wrzuć do blendera, wlej oliwę i w miarę dokładnie zblenduj.
  • Pomidora pokrój w cienkie plasterki, ułóż na talerzu.
  • Na wierzchu ułóż burratę.
  • Wszystko polej bazyliową oliwą, posyp solą i pieprzem. 
  • Posyp liskami bazylii.
  • Od razu podawaj.


Pomidor z burratą i bazyliową oliwą

Komentarze