Tatar ze świecy wołowej (hanger stek)
Tatar ze świecy wołowej |
Tatar lub inaczej befsztyk tatarski wołowy, to pyszna klasyka i król wszystkich przekąsek. Bardzo często gości na naszych stołach. Osobiście lubię robić go w domu, a jego przygotowanie wcale nie jest takie trudne. Najistotniejszym elementem jest tutaj mięso. Musi być dobrej jakości i z odpowiedniej części wołowiny.
Tym razem przygotowałam go ze świecy wołowej. Tak, tak, to nie pomyłka, tak się nazywa jeden z mniej znanych rodzajów wołowiny. Mięsień ten pochodzi z najlepszej części wołowej przepony. Mięso znajdujące się w tym miejscu odznacza się zaskakującą delikatnością i smakowitością.
Więcej kulinarnych inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.
Hanger stek - co to jest?
Świeca wołowa, zwana jest także hanger stekiem lub stekiem rzeźnika. Swoją nazwę zawdzięcza temu, że rzeźnicy mieli w zwyczaju zatrzymywać dla siebie to wyjątkowe i kiedyś mało znane cięcie. Świeca to wewnętrzny mięsień podtrzymujący organy wewnętrzne. To mięsień, który nie pracuje intensywnie, dlatego cechuje go miękkość, delikatność i soczystość. Aby cieszyć się jego walorami smakowymi, trzeba poświecić trochę czasu na oczyszczenie mięsa z biegnącego centralnie ścięgna i nadmiarowego tłuszczu.
Mój hanger stek jest z amerykańskiej wołowiny. Można ją kupić w sklepie internetowym BBQ.pl, w którym znajdziesz produkty z wysokiej jakości wołowiny, a także jagnięciny. Na ich stronie jest także blog z licznymi przepisami, technicznymi wskazówkami i kulinarnymi inspiracjami.
Aby przejść do sklepu kliknij w link tutaj → https://bbq.pl/
Amerykański hanger steak ma bardzo wysoką jakość i pochodzi z dużych sztuk. Dlatego mamy do dyspozycji duży kawał mięsa idealny zarówno na steki, jak i na tatara. Ten element z małych sztuk po obróbce nie zostawia za dużo mięsa, dodatkowo z gorszej jakości wołowiny nie jest też tak delikatny i pyszny.
Jak przygotować steka ze świecy?
Można go przyrządzić na wiele sposobów, ale musi to być wyłącznie krótka obróbka cieplna na patelni lub grillu. Wystarczy obsmażyć steka dosłownie po minucie z każdej strony. Trzeba uważać, żeby go nie przeciągnąć, bo wtedy straci na delikatności. Włókna mięśnia układają się horyzontalnie, więc pamiętajmy, aby prawidłowo go pociąć w poprzek włókien. Po grillowaniu wyraźnie widać jak te włókna biegną, więc nie ma z tym problemu.
Tatar ze świecy wołowej (hanger stek)
Czas przygotowania: 25 minut
Składniki:
- 300 g świecy wołowej (hanger stek)
- 3 żółtka
- 1 szalotka lub mała cebula
- kilka marynowanych borowików
- kilka korniszonów
- olej
- sól
- świeżo zmielony pieprz
Wykonanie
- Mięso dokładnie oczyść: usuń błony i tłuszcz, wytnij ścięgno.
- Następnie pokrój w poprzek włókien w cienkie plastry.
- Plastry pokrój w kostkę i mięso dokładnie posiekaj.
- Szalotkę lub cebulę pokrój w drobną kostkę. Jeśli używasz cebuli, przelej ją wrzątkiem, a potem zimną wodą.
- Grzybki i korniszony pokrój w małą kostkę.
- Jajka sparz wrzątkiem, oddziel żółtka.
- Mięso przełóż do misko, dodaj olej, sól i pieprz. Wymieszaj.
- Podawaj z żółtkiem i pokrojonymi warzywami.
Tatar ze świecy wołowej |
Komentarze
Prześlij komentarz