Tatar ze świecy wołowej (hanger stek)

posiekane mięso hanger steak
Tatar ze świecy wołowej


Tatar lub inaczej befsztyk tatarski wołowy, to pyszna klasyka i król wszystkich przekąsek. Bardzo często gości na naszych stołach. Osobiście lubię robić go w domu, a jego przygotowanie wcale nie jest takie trudne. Najistotniejszym elementem jest tutaj mięso. Musi być dobrej jakości i z odpowiedniej części wołowiny.

Tym razem przygotowałam go ze świecy wołowej. Tak, tak, to nie pomyłka, tak się nazywa jeden z mniej znanych rodzajów wołowiny. Mięsień ten pochodzi z najlepszej części wołowej przepony. Mięso znajdujące się w tym miejscu odznacza się zaskakującą delikatnością i smakowitością.


Więcej kulinarnych inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.



wołowy tatar z żółtkiem


Hanger stek - co to jest?

Świeca wołowa, zwana jest także hanger stekiem lub stekiem rzeźnika. Swoją nazwę zawdzięcza temu, że rzeźnicy mieli w zwyczaju zatrzymywać dla siebie to wyjątkowe i kiedyś mało znane cięcie. Świeca  to wewnętrzny mięsień podtrzymujący organy wewnętrzne. To mięsień, który nie pracuje intensywnie, dlatego cechuje go miękkość, delikatność i soczystość. Aby cieszyć się jego walorami smakowymi, trzeba poświecić trochę czasu na oczyszczenie mięsa z biegnącego centralnie ścięgna i nadmiarowego tłuszczu.

Mój hanger stek jest z amerykańskiej wołowiny. Można ją kupić w sklepie internetowym BBQ.pl, w którym znajdziesz produkty z wysokiej jakości wołowiny, a także jagnięciny.  Na ich stronie jest także blog z licznymi przepisami, technicznymi wskazówkami i kulinarnymi inspiracjami. 

Aby przejść do sklepu kliknij w link tutaj → https://bbq.pl/ 




Amerykański hanger steak ma bardzo wysoką jakość i pochodzi z dużych sztuk. Dlatego mamy do dyspozycji duży kawał mięsa idealny zarówno na steki, jak i na tatara. Ten element z małych sztuk po obróbce nie zostawia za dużo mięsa, dodatkowo z gorszej jakości wołowiny nie jest też tak delikatny i pyszny.  




Jak przygotować steka ze świecy?

Można go przyrządzić na wiele sposobów, ale musi to być wyłącznie krótka obróbka cieplna na patelni lub grillu. Wystarczy obsmażyć steka dosłownie po minucie z każdej strony.  Trzeba uważać, żeby go nie przeciągnąć, bo wtedy straci na delikatności. Włókna mięśnia układają się horyzontalnie, więc pamiętajmy, aby prawidłowo go pociąć w poprzek włókien. Po grillowaniu wyraźnie widać jak te włókna biegną,  więc nie ma z tym problemu. 

Moim zdaniem zdecydowanie warto go też spróbować w wersji na zimno, czyli zrobić z niego tradycyjnego tatara. 




Tatar ze świecy wołowej (hanger stek)

Czas przygotowania: 25 minut

Składniki:

  • 300 g świecy wołowej (hanger stek)
  • 3 żółtka
  • 1 szalotka lub mała cebula
  • kilka marynowanych borowików
  • kilka korniszonów
  • olej
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz


Wykonanie

  • Mięso dokładnie oczyść: usuń błony i tłuszcz, wytnij ścięgno.
  • Następnie pokrój w poprzek włókien w cienkie plastry.
  • Plastry pokrój w kostkę i mięso dokładnie posiekaj.
  • Szalotkę lub cebulę pokrój w drobną kostkę. Jeśli używasz cebuli, przelej ją wrzątkiem, a potem zimną wodą.
  • Grzybki i korniszony pokrój w małą kostkę.
  • Jajka sparz wrzątkiem, oddziel żółtka.
  • Mięso przełóż do misko, dodaj olej, sól i pieprz. Wymieszaj.
  • Podawaj z żółtkiem i pokrojonymi warzywami.


Tatar ze świecy wołowej

Wpis powstał przy współpracy z BBQ.PL 

Komentarze