Galaretka z prosecco z malinami

przeźroczysta galaretka z owocami w środku
Galaretka z prosecco z malinami
 

Galaretka z prosecco z malinami

Galaretka z prosecco z malinami, to pyszny deser dla dorosłych. Wspaniale smakuje i na pewno przypadnie do gustu wszystkim tym, którzy niezbyt lubią bardzo słodkie desery. Galaretka pięknie też wygląda i kusi, nie tylko nasze podniebienie, ale także nasze oczy. Będzie się wspaniale prezentowała na stole.

Ze składników podanych poniżej wyjdą dwie porcje po około 250 ml. Są to dwie dosyć spore szklanki, natomiast galaretkę możesz też podzielić na mniejsze porcje, czyli trzy lub cztery szklaneczki. Pamiętaj, żeby ten deser podawać dobrze schłodzony.


Inspiracje na owocowe galaretki

Na moim blogu znajdziesz także inne przepisy na letnie desery z galaretką w  roli głównej:



owocowa galaretka z szklance


Portal WinnicaLidla.pl

Prosecco, którego użyłam w moim przepisie zarezerwowałam na portalu WinnicaLidla.pl. To portal, na którym można zarezerwować alkohole z całego świata. Znajdziesz na nim zarówno wina, jak i alkohole mocne. Oferta jest bardzo szeroka, a przy każdym produkcie znajduje się opis ze szczegółowymi informacjami odnośnie pochodzenia, nuty smakowej czy też sposobu podawania.  

Już nawet następnego dnia możesz odebrać i opłacić swoją rezerwację przy okazji codziennych zakupów w Lidlu. Muszę przyznać, że jest to bardzo wygodna opcja, wystarczy tylko założyć konto w serwisie, a potem w kilku prostych krokach zarezerwować produkty, które nas interesują.

Szukając inspiracji z prosecco w roli głównej trafiłam też na bardzo ciekawy artykuł z 7 przepisami na drinki z prosecco. WinnicaLidla.pl to również ogromna dawka wiedzy, a dzięki artykułom dodawanym na bloga można zapoznać się ze szczegółowymi informacjami na temat każdego z trunków.


`


Galaretka z prosecco z malinami

Czas przygotowania: 15 minut + czas oczekiwania

Składniki:

  1. 500 ml prosecco
  2. 2 łyżeczki żelatyny*
  3. 40 ml wody
  4. 1 łyżka cukru
  5. 125 g malin
  6. garść małych winogron

*Żelatyny mogą mieć różną moc, sprawdź na opakowaniu ile musisz jej użyć na 500 ml płynu.


Wykonanie

  • Żelatynę wsyp do szklanki, zalej wodą i odstaw na 10 minut do napęcznienia.
  • Podgrzewaj ją przez kilkanaście sekund w mikrofali. Pamiętaj, że żelatyna nie może się zagotować, bo straci właściwości żelujące.
  • Wsyp cukier i mieszaj, aż żelatyna i cukier się rozpuszczą.
  • Prosecco wlej do miski i od razu wlej do niego letnią żelatynę, dokładnie wymieszaj.
  • Odstaw do wystudzenia.
  • Na dno szklanek wlej po 2 łyżki galaretki i ułóż kilka malin.
  • Wstaw szklanki do lodówki, żeby galaretka zastygła.
  • Następnie wlej pozostałą galaretkę, włóż maliny i winogrona.
  • Schowaj do lodówki do całkowitego stężenia.


maliny i winogrona zatopione w galaretce
Galaretka z prosecco z malinami


Wpis przy współpracy z Winnicą Lidla.

Komentarze