Gruszki marynowane w occie

kawałki gruszek w szklanym słoiku
Gruszki marynowane w occie

Gruszki marynowane w occie, to pyszna klasyka, która zawsze powinna się znaleźć w naszej spiżarni. Od kiedy sięgam pamięcią takie słoiki były w piwnicy mojej babci, potem w moim rodzinnym, a już od ponad 30 lat, stoją także w mojej spiżarce. To bardzo fajny dodatek do wędlin, pasztetów czy pieczonych mięs, podawanych na zimno.

Do marynowania w occie wybierz niewielkie owoce, twarde i o zwartym miąższu. Najlepsze odmiany gruszek do przygotowania tych przetworów to Konferencja, Klapsa, Bergamotka lub Paryżanka. 

Gruszki w occie nie wymagają pasteryzacji, ale pod warunkiem, że słoiki będą dobrze zamknięte.  Jeśli słoiki się nie zassały prawidło, to trzeba je poddać pasteryzacji, która powinna potrwać 10 minut od momentu zagotowania się wody.


Owocowe przetwory na blogu

Na moim blogu znajdziesz też inne przepisy na jesienne przetwory z owocami w roli głównej.  Aby przejść do wybranego przepisu wystarczy kliknąć w linki poniżej:


Więcej kulinarnych inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.


ćwiartki gruszek w przeźroczystej zalewie octowej


Gruszki marynowane w occie

Proporcje na 5 słoików o poj. 440 ml

Czas przygotowania:

Składniki:

  • 1, 5 kg twardych gruszek
  • 250 ml octu
  • 750 ml wody
  • 220 g cukru
  • kawałek kory cynamonu w 5 częściach
  • 5 goździków


Wykonanie

  • Do garnka wlej wodę, ocet, wsyp cukier, dodaj goździki i cynamon.
  • Doprowadź do zagotowania i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut.
  • W międzyczasie gruszki pokrój na ćwiartki i usuń z nich gniazdka nasienne i ogonki.
  • Wrzuć owoce do gotującej się zalewy.
  • Gotuj je przez 10-15 minut, aż delikatnie zmiękną. Dokładny czas zależy od twardości owoców.
  • Gruszki włóż do wyparzonych słoików.
  • Do każdego ze słoików włóż kawałek kory i jeden goździk.
  • Wlej gorącą zalewę, zostawiając na górze około 1 cm. przestrzeni przy rancie słoika.
  • Wieczka dokładnie zakręć i ustaw je zakrętką do dołu, przykryj ściereczką.
  • Poczekaj, aż słoiki całkowicie wystygną. 
  • Zakrętki powinny być zassane, oznacza to, że słoiki są prawidłowo zamknięte.

kawałki gruszek z cynamonem w sloiku
Gruszki marynowane w occie

Komentarze