Konfitura z jabłek z sokiem z cytrusów

kawałki jabłek w gęstym syropie
Konfitura z jabłek z sokiem z cytrusów

Konfitura z jabłek z sokiem z cytrusów, to pyszna odmiana dla klasycznej konfitury jabłkowej. Wzbogaciłam ją o dodatek soku z cytryny i soku z pomarańczy, a także aromatyczne goździki i kawałek kory cynamonu. Wiadomo, że jabłka bardzo się lubią z korzennymi przyprawami. Dzięki tym dodatkom konfitura nie jest bardzo słodka, a wszystkie smaki wspaniale się uzupełniają. 

Konfitura, to najsłodszy rodzaj owocowych przetworów. Z reguły robi się ją w proporcjach 1:1, czyli na jeden kilogram owoców dodaje jeden kilogram cukru. Według mnie, takie proporcje są zdecydowanie za słodkie, dlatego ja dodaję mniej cukru, a zamiast cukru używam również soku z cytrusów.

Filmik, jak zrobić taką konfiturę jabłkową znajdziesz na moim Instagramie → https://www.instagram.com/p/C_ismFpoa9E/.


Konfitury owocowe na blogu

Na moim blogu znajdziesz także inne przepisy na aromatyczne konfitury z owocami w roli głównej. Aby przejść do konkretnego przepisu wystarczy kliknąć w linki poniżej:


Więcej kulinarnych inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.




jabłka usmażone w syropie


Konfitura z jabłek z sokiem z cytrusów

Czas przygotowania: 4 -5 godzin + czas oczekiwania

Proporcje na 3 słoiki o poj. 370 ml

Składniki

  • 1300 g jabłek
  • 500 g cukru
  • sok z 1 cytryny
  • sok z 2 pomarańczy
  • kora cynamonu
  • 3 goździki


Wykonanie

  • Jabłka obierz ze skóry, usuń gniazdka nasienne. 
  • Owoce pokrój w grubsze plasterki, wrzuć je do garnka z grubym dnem i zasyp cukrem. Wymieszaj.
  • Wlej sok z pomarańczy i z cytryny, wymieszaj.
  • Odstaw na 2 - 3 godziny, aż owoce puszczą sok. Raz na jakiś czas zamieszaj.
  • Owoce odcedź z syropu.
  • Do syropu wrzuć goździki i cynamon.
  • Syrop zagotuj i lekko zredukuj. Powinien delikatnie zgęstnieć.
  • Dodaj odcedzone jabłka i gotuj na małym ogniu bez przykrycia, aż jabłka się lekko zeszklą.
  • Garnek zdejmij z kuchenki i odstaw do następnego dnia.
  • Ponownie gotuj na małym ogniu, aż jabłka będą miały odpowiednią konsystencję, a syrop będzie gęsty.
  • Gorący dżem przełóż do suchych i wyparzonych słoików. Ranty słoików przed zamknięciem też muszą być suche i czyste.
  • Zakrętki mocno dokręć i ustaw słoiki do góry denkami. Gdy wystygną, można je schować do spiżarni lub kuchennych szafek.


kawałki jabłek w dżemie z cynamonem w szklanym słoiku
Konfitura z jabłek i z sokiem z cytrusów

Komentarze