Konfitura z jabłek z sokiem z cytrusów
Konfitura z jabłek z sokiem z cytrusów, to pyszna odmiana dla klasycznej konfitury jabłkowej. Wzbogaciłam ją o dodatek soku z cytryny i soku z pomarańczy, a także aromatyczne goździki i kawałek kory cynamonu. Wiadomo, że jabłka bardzo się lubią z korzennymi przyprawami. Dzięki tym dodatkom konfitura nie jest bardzo słodka, a wszystkie smaki wspaniale się uzupełniają.
Konfitura, to najsłodszy rodzaj owocowych przetworów. Z reguły robi się ją w proporcjach 1:1, czyli na jeden kilogram owoców dodaje jeden kilogram cukru. Według mnie, takie proporcje są zdecydowanie za słodkie, dlatego ja dodaję mniej cukru, a zamiast cukru używam również soku z cytrusów.
Filmik, jak zrobić taką konfiturę jabłkową znajdziesz na moim Instagramie → https://www.instagram.com/p/C_ismFpoa9E/.
Konfitury owocowe na blogu
Na moim blogu znajdziesz także inne przepisy na aromatyczne konfitury z owocami w roli głównej. Aby przejść do konkretnego przepisu wystarczy kliknąć w linki poniżej:
Więcej kulinarnych inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.
Konfitura z jabłek z sokiem z cytrusów
Czas przygotowania: 4 -5 godzin + czas oczekiwania
Proporcje na 3 słoiki o poj. 370 ml
Składniki
- 1300 g jabłek
- 500 g cukru
- sok z 1 cytryny
- sok z 2 pomarańczy
- kora cynamonu
- 3 goździki
Wykonanie
- Jabłka obierz ze skóry, usuń gniazdka nasienne.
- Owoce pokrój w grubsze plasterki, wrzuć je do garnka z grubym dnem i zasyp cukrem. Wymieszaj.
- Wlej sok z pomarańczy i z cytryny, wymieszaj.
- Odstaw na 2 - 3 godziny, aż owoce puszczą sok. Raz na jakiś czas zamieszaj.
- Owoce odcedź z syropu.
- Do syropu wrzuć goździki i cynamon.
- Syrop zagotuj i lekko zredukuj. Powinien delikatnie zgęstnieć.
- Dodaj odcedzone jabłka i gotuj na małym ogniu bez przykrycia, aż jabłka się lekko zeszklą.
- Garnek zdejmij z kuchenki i odstaw do następnego dnia.
- Ponownie gotuj na małym ogniu, aż jabłka będą miały odpowiednią konsystencję, a syrop będzie gęsty.
- Gorący dżem przełóż do suchych i wyparzonych słoików. Ranty słoików przed zamknięciem też muszą być suche i czyste.
- Zakrętki mocno dokręć i ustaw słoiki do góry denkami. Gdy wystygną, można je schować do spiżarni lub kuchennych szafek.
Konfitura z jabłek i z sokiem z cytrusów |
Komentarze
Prześlij komentarz