Mielonka w słoiku - wersja odchudzona
Mielonka w słoiku - wersja odchudzona |
Mielonka w słoiku, to wersja odchudzona tej klasycznej mielonki. Nie przepadamy za zbyt tłustymi dodatkami do chleba, więc postanowiłam nieco zmniejszyć ilość tłuszczu w tej konserwie i pominęłam słoninę. Gotowa mielonka nie jest tak smarowna, jak ta tradycyjna - trzeba ją pokroić nożem - ale smakuje rewelacyjnie. Jeśli więc, tak jak my, nie lubisz tłustych rzeczy, to ta mielonka jest dla Ciebie.
Taka mielonka przygotowana własnoręcznie w domu nie zawiera żadnych konserwantów, ani zbędnych wypełniaczy. Nawet sól, której użyłam nie ma w swoim składzie antyzbrylacza, czyli E536. To żelazocyjanek potasu, który jest niebezpieczny dla naszego organizmu.
Mięso parzyłam dwa razy po 60 minut, bo przewidziałam je do w miarę szybkiego spożycia, natomiast jeśli chcesz przechować je dłużej, poddaj je parzeniu po raz trzeci, czyli przeprowadź tak zwaną tyndalizację. Tak zakonserwowane mięso można trzymać kilka miesięcy.
Domowe wędliny na blogu
Na moim blogu znajdziesz także inne smakowite przepisy na domowe wędliny. Jeśli chcesz przejść do konkretnego przepisu, kliknij w wybrany link poniżej:
- Pierś z indyka na kanapki parzona w rękawie do pieczenia
- Kiełbasa paprykowa, idealna na grilla
- Kiełbasa żywiecka podsuszana bez wędzenia
- Golonka ze słoika - konserwa mięsna
- Kiełbasa żywiecka bez wędzenia
- Kiełbasa z piekarnika podsuszana
- Schab gotowany 20 minut
- Kiełbasa szynkowa z piekarnika
Więcej kulinarnych inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.
Mielonka w słoiku - wersja odchudzona
Czas przygotowania: 2, 5 godziny + czas oczekiwania
Proporcje na 4 słoiki o poj. 350 ml
Składniki:
- 1000 g zmielonej karkówki
- 1 łyżeczka soli kamiennej
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka czosnku
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1/2 szklanki wody
Wykonanie
- Mięso włóż do sporej miski.
- Do mięsa dodaj sól, pieprz, majeranek i czosnek, wlej wodę.
- Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj.
- Tak przygotowanym mięsem wypełnij wszystkie słoiku.
- Przy pomocy łyżki ugnieć mięso w słoiku. Na górze powinno zostać około 2-3 cm wolnej przestrzeni.
- Słoiki dobrze zakręć.
- Odstaw na 2 godziny.
- Następnie włóż je do szerokiego garnka wyłożonego ściereczką kuchenną.
- Zalej zimną wodą do wysokości mniej więcej 3/4 słoików.
- Zagotuj do momentu wrzenia wody i parz przez godzinę na małym ogniu pod przykryciem.
- Garnek ze słoikami wewnątrz odstaw do wystygnięcia.
- W razie potrzeby uzupełnij wodę w garnku.
- Po około 24 godzinach ponownie zagotuj do momentu wrzenia wody i parz przez godzinę na małym ogniu pod przykryciem.
- Odstaw do wystygnięcia w garnku.
- Jeśli chcesz przechowywać słoiki dłużej powtórz parzenie po raz trzeci.
Mielonka w słoiku - wersja odchudzona |
Niby odchudzona ale paseczek smalcu widać , swoją mielonke robiłem z tłustej łopatki i boczku w stosunku 1do1 i wyszła za chuda jak na mój gust ,Twoja konserwa wygląda jak byś dodała soli peklowej bo jest rózowa . Mi mięsa w słoiku wychodzą bardziej szare ponieważ dodaję normalną sól nie jodowana . Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWersja odchudzona, bo tak jest w opisie, nie dodałam słoniny. Karkówka ma swój tłuszczyk, więc dziwne by było, gdyby nagle wyparował. Tak, jak podałam w składnikach użyłam soli kamiennej, a dokładnie Kłodawskiej, która nie zawiera antyzbrylacza. Dobrego dnia
UsuńCzy po wystudzeniu, między pasteryzacjami trzymać słoiki w lodówce?
OdpowiedzUsuńNie, nie ma taki potrzeby
Usuń