Pieczone gołąbki z pomidorowym sosem


Mielone mięso zwinięte w kapustę
Pieczone gołąbki z pomidorowym sosem

Pieczone gołąbki z pomidorowym sosem

Pieczone gołąbki z pomidorowym sosem, to jedno z bardziej klasycznych dań kuchni polskiej. Na naszym stole gości od zawsze i pojawia się w różnych odsłonach. Jednak ta najbardziej ulubiona ze wszystkich to ta w wersji mieszanej, czyli farsz jest zrobiony na bazie mięsa i ryżu. 

Od kilku lat gołąbki piekę w piekarniku i uważam, że właśnie takie wsmakują najlepiej. Wystarczy żeliwne lub żaroodporne naczynie z pokrywką. Dodatkowo robię też zawsze sos pomidorowy, bo według mnie gołąbki bez niego nie mogą się obejść.

W przepisie na moje gołąbki znajdziesz też jeden zaskakujący składnik, to jest sos sojowy. Moja teściowa, która była rewelacyjną kucharką, gdzieś podpatrzyła ten dodatek, który ma fantastyczny smak i idealnie pasuje do mięsa. Tak więc zagościł on i u mnie. A może i Ty spróbujesz go dodać?


Inne pomysły na gołąbki na blogu

Na moim blogu znajdziesz także inne przepisy z gołąbkami w  roli głównej. Aby przejść do konkretnego przepisu wystarczy kliknąć w wybrany link poniżej:


Więcej kulinarnych inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.


liście kapusty zwinięte w rulon z mięsem


Pieczone gołąbki z pomidorowym sosem - przepis

Czas przygotowania: 120 minut

Składniki:

  • 0k. 1800 g kapusty na gołąbki
  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 500 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 100 g ryżu
  • 1/3 szklanki zimnej wody
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka czosnku
  • 1 łyżeczka papryki
  • sól
  • 1/2 szklanki bulionu
Sos pomidorowy

  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 100 g kremówki 30%
  • sól
  • pieprz 
  • natka do posypania


Wykonanie

  • Z kapusty wytnij głąb.
  • Kapustę włóż do garnka, zalej wrzątkiem.
  • Gotuj na małym ogniu pod przykryciem.
  • Gdy liście zmiękną, zdejmuj je po kolei delikatnie.
  • Z każdego liścia wytnij głąb.
  • Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na patelni na maśle.
  • Do miski wrzuć mięso drobiowe i wieprzowe, cebulę, wsyp ryż i przyprawy. Wlej sos sojowy i wodę.
  • Wszystko dokładnie wymieszaj, tak aby mięso było kleiste.
  • Na każdym liściu ułóż farsz, zawiń liście po bokach do środka i zwiń w rulon.
  • Dno żeliwnego lub żaroodpornego  naczynia wyłóż liśćmi kapusty.
  • Ułóż na nich gołąbki i przykryj kapustą.
  • Wlej bulion i zamknij naczynie.
  • Piecz przez około 1,5 godziny. Pierwsze 30 minut w temperaturze 200 stopni C, a następnie w 180 stopniach C.
  • W międzyczasie przygotuj sos. Passatę wlej do garnuszka, dodaj kremówkę i przyprawy.
  • Gotuj przez 10 minut. 
  • Upieczone gołąbki polej sosem i posyp natką.



Pieczone gołąbki z pomidorowym sosem

Komentarze