Pierś z indyka na kanapki parzona w rękawie

Pierś z indyka na kanapki parzona w rękawie
 

Pierś z indyka na kanapki parzona w rękawie, to kolejna inspiracja na prostą do przygotowania wędlinę na kanapki i nie tylko. Parzone mięso jest kruche i delikatne i zawiera mało kalorii, a dzięki temu, że jest przygotowane w rękawie do pieczenia nie jest zbyt suche. Jest idealne dla dzieci i dla osób, które nie lubią tłustych kiełbas. 

Tak przygotowane mięso nie zawiera konserwantów, ani zbędnych wypełniaczy, tylko wyłacznie aromatyczne przyprawy. Polecam też używać soli Kłodawskiej, bo w przeciwieństwie do innych soli nie zawiera antyzbrylacza E536. Mowa tu o żelazocyjanku potasu, który jest niebezpieczny dla naszego organizmu.


Domowe wędliny na blogu

Na moim blogu znajdziesz także inne sprawdzone przepisy na domowe wędliny. Mam nadzieje, że przypadną Ci do gustu. Aby przejść do konkretnego przepisu wystarczy kliknąć w wybrany link poniżej:


Więcej kulinarnych inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.




Pierś z indyka na kanapki parzona w rękawie

Czas przygotowania: 60 minut + czas oczekiwania

Składniki:

  • 700 g piersi z indyka 
  • 1000 ml wody
  • 2 - 2,5 łyżki soli
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 3 listki laurowe 
  • 6 ziarenek ziela angielskiego 

 

Wykonanie

  • Przygotuj marynatę:  do garnka wlej wodę, dodaj po kolei wszystkie składniki. Doprowadź do zagotowania i gotuj przez 2 minuty.
  • Odstaw do całkowitego wystudzenia.
  • Pierś włóż do siatki lub obwiąż sznurkiem. Ponakłuwaj wykałaczką, dzięki temu marynata wniknie w głąb mięsa.
  • Mięso włóż do marynaty, powinno być nią całkowicie przykryte. Garnek przykryj i włóż na 24 godziny do lodówki.
  • Pp tym czasie mięso wyjmij i włóż do rękawa do pieczenia.
  • Do garnka włóż pierś w rękawie, zalej wodą, przykryj pokrywką i parz w temperaturze 82 stopni przez 45 minut.
  • Mięso wyjmij, wystudź i włóż na 2 godziny do lodówki.
  • Na koniec wyjmij je z rękawa oraz z siatki.


Komentarze