Suszone pomidory w oliwie

połówki wysuszonych pomidorów zalanych oliwą w słoiku
Suszone pomidory w oliwie
 

Suszone pomidory w oliwie, to pyszny włoski przysmak, który bez problemu zrobisz w domu. Zajmie Ci to dosłownie kilka minut, wystarczy zalać pomidory gorącą oliwą. Pomidory będą gotowe do jedzenia po kilku dniach. Oczywiście koszt takich pomidorów marynowanych w oliwie jest dużo niższy, niż gdyby je kupić w sklepie.

Aby urozmaicić ich smak dorzuciłam do nich jeszcze świeży czosnek, sól, pieprz i gałązki świeżego tymianku. Doskonale będzie tu pasował także rozmaryn, bazylia czy też oregano, czyli wszystkie zioła, które się lubią z pomidorami.

Pamiętaj, żeby oliwa nie zaczęła wrzeć, bo zacznie pryskać i suszone pomidory zaczną się delikatnie smażyć, a nie oto nam przecież chodzi. Gdy oliwa w  słoiku całkowicie wystygnie, sprawdź czy pokrywa się dobrze zassała. Tak zamknięte pomidory można przechowywać miesiącami.

Pomidory można też wysuszyć samemu w domu, tak, jak to robię ja. Sposób, jak to zrobić, znajdziesz w składnikach do tego przepisu poniżej.


Przetwory z pomidorów na blogu

Na moim blogu znajdziesz też inne przepisy na pyszne pomidorowe przetwory. Aby przejść do konkretnego przepisu wystarczy kliknąć w wybrany link poniżej:


Więcej kulinarnych inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.



suszone pomidory w szklanym słoiku z oliwą i ziołami

Suszone pomidory w oliwie

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

  • 125 g suszonych pomidorów  (zobacz jak je wysuszyć → suszone pomidory)
  • 1 ząbek czosnku w plasterkach
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu
  • szczypta soli 
  • gałązki świeżego tymianku
  • ok. 300 ml oliwy EV


Wykonanie

  • Słoik wyparz i wytrzyj do sucha.
  • Układaj w nim pomidory na przemian z plasterkami czosnku i gałązkami tymianku.
  • Wsyp pieprz i sól.
  • Oliwę wlej do garnuszka, delikatnie podgrzewaj do maksimum 90-95 stopni Celsjusza.
  • Delikatnie wlej gorąca oliwę do słoiczka i dokładnie go zakręć.
  • Ustaw do góry nogami, aż oliwa do całkowicie wystygnie.


połówki pomidorów w szklanym słoiku z oliwą
Suszone pomidory w oliwie

Komentarze