Suszone pomidory w oliwie
Suszone pomidory w oliwie |
Suszone pomidory w oliwie, to pyszny włoski przysmak, który bez problemu zrobisz w domu. Zajmie Ci to dosłownie kilka minut, wystarczy zalać pomidory gorącą oliwą. Pomidory będą gotowe do jedzenia po kilku dniach. Oczywiście koszt takich pomidorów marynowanych w oliwie jest dużo niższy, niż gdyby je kupić w sklepie.
Aby urozmaicić ich smak dorzuciłam do nich jeszcze świeży czosnek, sól, pieprz i gałązki świeżego tymianku. Doskonale będzie tu pasował także rozmaryn, bazylia czy też oregano, czyli wszystkie zioła, które się lubią z pomidorami.
Pamiętaj, żeby oliwa nie zaczęła wrzeć, bo zacznie pryskać i suszone pomidory zaczną się delikatnie smażyć, a nie oto nam przecież chodzi. Gdy oliwa w słoiku całkowicie wystygnie, sprawdź czy pokrywa się dobrze zassała. Tak zamknięte pomidory można przechowywać miesiącami.
Pomidory można też wysuszyć samemu w domu, tak, jak to robię ja. Sposób, jak to zrobić, znajdziesz w składnikach do tego przepisu poniżej.
Przetwory z pomidorów na blogu
Na moim blogu znajdziesz też inne przepisy na pyszne pomidorowe przetwory. Aby przejść do konkretnego przepisu wystarczy kliknąć w wybrany link poniżej:
- Pomidory marynowane w occie
- Przecier pomidorowy z cebulą i czosnkiem
- Pieczone pomidory marynowane w oliwie i tymianku
- Przecier pomidorowy na zimę
- Sos z pieczonych pomidorów
Więcej kulinarnych inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.
Suszone pomidory w oliwie
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- 125 g suszonych pomidorów (zobacz jak je wysuszyć → suszone pomidory)
- 1 ząbek czosnku w plasterkach
- kilka ziarenek czarnego pieprzu
- szczypta soli
- gałązki świeżego tymianku
- ok. 300 ml oliwy EV
Wykonanie
- Słoik wyparz i wytrzyj do sucha.
- Układaj w nim pomidory na przemian z plasterkami czosnku i gałązkami tymianku.
- Wsyp pieprz i sól.
- Oliwę wlej do garnuszka, delikatnie podgrzewaj do maksimum 90-95 stopni Celsjusza.
- Delikatnie wlej gorąca oliwę do słoiczka i dokładnie go zakręć.
- Ustaw do góry nogami, aż oliwa do całkowicie wystygnie.
Suszone pomidory w oliwie |
Komentarze
Prześlij komentarz