Grillowana pierś z kurczaka – przepis na szpadki

kawałki mięsa nabite na drewniany patyczek
Grillowane szpadki z piersi z kurczaka z warzywami

Grillowana pierś z kurczaka – przepis na szpadki

Sezon grillowy na świeżym powietrzu już za nami, ale nic straconego! Z elektrycznym grillem kontaktowym MultiGrill 9 Pro marki Braun bez żadnego problemu możemy grillować przez cały rok w domu. Ja wykorzystałam go do przygotowania szpadek z grillowanej piersi kurczaka.

Muszę przyznać, że jestem zachwycona tym sprzętem, jest bardzo intuicyjny i prosty w obsłudze, a jednym z wielu plusów są dwa niezależne, elektroniczne termostaty. Pozwalają one precyzyjnie regulować temperaturę każdej płyty osobno, a co za tym idzie, dają dużo więcej możliwości podczas grillowania.

Po szczegóły dotyczące tego grilla zapraszam poniżej. Znajdziesz tam także przepis na rewelacyjne grillowane szpadki z kurczaka podane z grillowanymi warzywami. Są pyszne, a zarazem bardzo proste do przygotowania.




grillowane mięso z  kolorowymi warzywami

Grill kontaktowy Braun MultiGrill 9 Pro 



Szpadki z grillowanej piersi  kurczaka z grilla kontaktowego Braun MultiGrill 9 Pro 

Miałam już w swojej kuchni różne rodzaje elektrycznych grilli, ale zawsze odnosiłam wrażenie, że moje dania były raczej duszone lub nawet gotowane, a nie grillowane. Ale od kiedy zaczęłam używać grilla kontaktowego MultiGrill 9 Pro marki Braun, zdecydowanie zmieniłam zdanie odnośnie elektrycznych grilli. Przy grillowaniu bardzo ważna jest moc, a tutaj mamy aż 2200 W, dzięki wbudowanym w płyty elementom grzewczym do szybszego pieczenia. Płyty błyskawicznie się nagrzewają, o czym informuje nas sygnał dźwiękowy.

Niezależne termostaty to kolejny atut – każdy z nich można uruchomić oddzielnie lub jednocześnie, ustawiając dowolne temperatury, co jest wspaniałym udogodnieniem.

Następna funkcja, na którą zwróciłam uwagę, to trzy pozycje grillowania na naprawdę dużej powierzchni roboczej płyt grillowych. Jeśli zależy Ci na grillowaniu z obu stron jednocześnie, grill można całkowicie zamknąć. Działa również w pozycji półotwartej lub w pełni otwartej, co pozwala na jednoczesne przygotowanie dwóch potraw na różnych płytach — grillowej lub płaskiej — z możliwością ustawienia dwóch różnych temperatur.

Według mnie są to idealne rozwiązania, które bardzo ułatwiają pracę w kuchni, a przy okazji skracają czas potrzebny na przygotowanie posiłków. Warto jeszcze dodać, że grill jest wyposażony w zintegrowaną termosondę, dzięki której na bieżąco możemy monitorować temperaturę mięsa. Oprócz tego mamy również możliwość wstępnego obsmażania, ponieważ po aktywacji funkcji SEAR dodatkowa dawka mocy rozgrzewa grill aż do 265°C. by zamknąć pory mięsa i uchronić je przed utratą soczystości.   

Uważam, że warto mieć ten model grilla w kuchni i osobiście serdecznie go polecam. U mnie zdał egzamin na 100%, a  przygotowywanie potraw  stało się dużo prostsze i szybsze. I co ważne, można się cieszyć grillowanymi daniami przez cały rok. 

Aby przejść do strony ze szczegółami odnośnie sprzętu, kliknij w link → MultiGrill 9 Pro.






Grill Braun MultiGrill 9 Pro. Cechy charakterystyczne

  • Zintegrowana termosonda;
  • Wbudowane elementy grzewcze, które przenoszą ciepło bezpośrednio na płyty, co sprawia, że nagrzewają się szybko i równomiernie;
  • Dwa niezależne elektroniczne termostaty, które pozwalają precyzyjnie regulować temperaturę każdej płyty osobno, aby można było jednocześnie grillować dwa rodzaje żywności w różnych temperaturach;
  • Cyfrowy timer informujący o zakończeniu czasu pieczenia;
  • System blokady do łatwego przechowywania urządzenia;
  • Moc 2200 W;
  • Szybkie nagrzewanie i duża moc zapewniające profesjonalne rezultaty grillowania;
  • Trzy pozycje grillowania w jednym, czyli maksymalna wszechstronność dzięki pozycji zamkniętej, otwartej i półotwartej;
  • Funkcja obsmażania „Sear”, rozgrzewająca na kilka minut grill do 265°C grill, tworząc intensywnie brązową skórkę, która wzbogaca wytrawny smak ulubionych mięs;
  • Trzy automatyczne funkcje gotowania, czyli funkcje panini, hamburger i podtrzymywania temperatury ułatwiające perfekcyjne grillowanie ulubionych potraw;
  • Zintegrowana wyjmowana tacka na tłuszcz, która odprowadza nadmiar oleju podczas grillowania, ułatwiając przygotowanie zdrowszych posiłków;
  • Wszystkie wyjmowane części, w tym wymienne płyty i tacka na tłuszcz, można myć w zmywarce;
  • Duża powierzchnia grillowania umożliwiająca przygotowanie posiłku dla nawet 8 osób.

Jak grill kontaktowy MultiGrill 9 Pro sprawdził się przy grillowaniu piersi z kurczaka i warzyw? Zobacz, jak za jego pomocą przygotowałam pyszne i soczyste szpadki!




-----------------------------------------------------------------------------------

Jak zrobić kurczaka z grilla?  Szpadki z piersi z kurczaka z grillowanymi warzywami

Czas przygotowania: 30 minut + czas oczekiwania

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka 
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu 
  • 1 łyżeczka czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól

Warzywa:

  • 1 mała cukinia
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól
  • pieprz
  • oliwa


Szpadki z piersi z kurczaka z grilla – wykonanie 

  • Aby pierś z kurczaka z grilla była soczysta i pełna smaku, przygotuj prostą marynatę. W misce wymieszaj olej, paprykę, tymianek, pieprz, czosnek, sól i sok z cytryny.
  • Mięso pokrój w podłużne pasy o grubości około 1 cm. 
  • Wymieszaj je z marynatą, przykryj i włóż do lodówki na minimum 2-3 godziny.  Marynata do kurczaka na grilla nada mięsu głębi smaku i sprawi, że po grillowaniu będzie delikatne i aromatyczne.
  • Mięso nadziej na patyczki.
  • Na grillu MultiGrill 9 Pro umieść płytę grillową.
  • Rozgrzej płytę dolną i górną do 200 °C .
  • Na dolnej płycie ułóż mięso, zamknij grilla do pozycji półotwartej i grilluj mięso przez około 5-7 minut.
  • Obróć szpadki  na drugą stronę i zmniejsz temperaturę do 180 °C.
  • Grilluj kolejne 5-7 minut.
  • Gotowe szpadki przełóż do miski i przykryj.
  • W międzyczasie cukinię pokrój w pół plasterki, cebulę w grube piórka, a paprykę w dużą kostkę.
  • Warzywa wrzuć do miski, dodaj oliwę i przyprawy, dokładnie wymieszaj.
  • Na grillu umieść gładką płytę.
  • Rozgrzej dolną płytę do 190 °C.
  • Wyłóż warzywa i grilluj przez 10 minut, mieszając je raz na jakiś czas.
  • Szpadki i grillowane warzywa wyłóż na talerze i od razu podawaj.


Wpis powstał przy współpracy z marką Braun.







Komentarze