Gulasz z indyka w sosie pomidorowym
Gulasz z indyka w sosie pomidorowym |
Gulasz z indyka w sosie pomidorowym
Dziś mam dla Ciebie pyszny i aromatyczny przepis z indykiem w roli głównej. To fajny pomysł na obiad dla całej rodziny. Gulasz z indyka nie jest tłusty, ani ciężkostrawny, więc na pewno posmakuje też dzieciom. Danie jest bardzo proste do zrobienia i jego przygotowania nie zajmie Ci dużo czasu.
Indyk i pomidory, to zawsze super połączenie, a tym razem w sosie znalazły się jeszcze papryka i marchewka. Gulasz można podać z dodatkiem ziemniaków, kaszy czy też ryżu. Myślę, że w duecie z makaronem również będzie dobrze smakował.
Jak przygotować gulasz z indyka
Filmik, jak przygotować to danie znajdziesz na moim Instagramie → https://www.instagram.com/reel/DBwXkCSInQb/. Zobacz, jakie to łatwe.
Przepisy z indykiem w roli głównej
Na moim blogu znajdziesz również inne smakowite przepisy z wykorzystaniem mięsa z indyka. Jeśli chcesz przejść do któregoś z przepisów, wystarczy, że klikniesz w wybrany link poniżej:
Więcej kulinarnych inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.
Gulasz z indyka w sosie pomidorowym
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- 600 g piersi z indyka
- olej do smażenia
- 1 spora cebula
- 1 marchewka
- 1 mała czerwona papryka
- 700 ml passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka czosnku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka papryki
- 1 łyżeczka pieprzu
- sól
- natka pietruszki do posypania
Wykonanie
- Mięso pokrój w sporą kostkę.
- Oprósz solą i pieprzem.
- Przesmaż na patelni na rozgrzanym tłuszczu.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę, marchewkę w półplasterki, a paprykę w większą kostkę.
- Do mięsa dodaj cebulę i ją zeszklij.
- Następnie dodaj marchewkę i paprykę.
- Gotuj pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.
- Wlej passatę i dodaj przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
- Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut.
- Podawaj posypane posiekaną natka pietruszki.
Gulasz z indyka w sosie pomidorowym |
Komentarze
Prześlij komentarz