Gulasz z indyka w sosie pomidorowym

kawałki mięsa w sosie pomidorowym
Gulasz z indyka w sosie pomidorowym
 

Gulasz z indyka w sosie pomidorowym

Dziś mam dla Ciebie pyszny i aromatyczny przepis z indykiem w roli głównej. To fajny pomysł na obiad dla całej rodziny. Gulasz z indyka nie jest tłusty, ani ciężkostrawny, więc na pewno posmakuje też dzieciom. Danie jest bardzo proste do zrobienia i jego przygotowania nie zajmie Ci dużo czasu.

Indyk i pomidory, to zawsze super połączenie, a tym razem w sosie znalazły się jeszcze papryka i marchewka. Gulasz można podać z dodatkiem ziemniaków, kaszy czy też ryżu. Myślę, że w duecie z makaronem również będzie dobrze smakował.


Jak przygotować gulasz z indyka

Filmik, jak przygotować to danie znajdziesz na moim Instagramie → https://www.instagram.com/reel/DBwXkCSInQb/. Zobacz, jakie to łatwe.


Przepisy z indykiem w roli głównej

Na moim blogu znajdziesz również inne smakowite przepisy z wykorzystaniem mięsa z indyka. Jeśli chcesz przejść do któregoś z przepisów, wystarczy, że klikniesz w wybrany link poniżej:


Więcej kulinarnych inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.


kawałki duszonego mięsa z indyka w sosie z pomidorami


Gulasz z indyka w sosie pomidorowym

Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:

  • 600 g piersi z indyka
  • olej do smażenia
  • 1 spora cebula
  • 1 marchewka
  • 1 mała czerwona papryka
  • 700 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • sól 
  • natka pietruszki do posypania

 

Wykonanie

  • Mięso pokrój w sporą kostkę. 
  • Oprósz solą i pieprzem.
  • Przesmaż na patelni na rozgrzanym tłuszczu. 
  • Cebulę pokrój w drobną kostkę, marchewkę w półplasterki, a paprykę w większą kostkę.
  • Do mięsa dodaj cebulę i ją zeszklij.
  • Następnie dodaj marchewkę i paprykę.
  • Gotuj pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.
  • Wlej passatę i dodaj przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
  • Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut.
  • Podawaj posypane posiekaną natka pietruszki.


Gulasz z indyka w sosie pomidorowym

Komentarze