Kiełbasa drobiowo-wieprzowa podsuszana

przekrojona kiełbasa na drewnianej desce
Kiełbasa drobiowo-wieprzowa podsuszana

Kiełbasa drobiowo-wieprzowa podsuszana - nie potrzebujesz wędzarni

Kiełbasa drobiowo-wieprzowa, to kolejna odsłona wspaniałej domowej kiełbasy, którą przygotujesz bez żadnego problemu w Twojej kuchni. Do jej zrobienia nie potrzebujesz żadnych dodatkowych urządzeń, typu maszynka do mielenia mięsa czy też nadziewarka. Nie potrzebna też jest wędzarnia, ponieważ tę kiełbasę upieczesz po prostu w piekarniku. Bajecznie proste, prawda?

Czas po którym moje kiełbasy były gotowe to 120 minut, piekłam je w temperaturze 110 stopni Celsjusza. Mięso w środku powinno osiągnąć temperaturę 72 stopni C. Może się zdarzyć, że mięso będzie zawierało więcej wody, wtedy należy trochę przedłużyć czas pieczenia. Jednak zawsze kluczowa jest temperatura.

Po wystudzeniu kiełbasę obsuszyłam w temperaturze pokojowej (to około 19-20 stopni C). U mnie wisiała dwa dni. Następnie należy ją schować do lodówki i zjeść w ciągu kilku dni. Pamiętaj, że kiełbasa drobiowo-wieprzowa nie zawiera żadnych sztucznych konserwantów, więc nadaje się do szybkiego zjedzenia.


Filmik jak zrobić kiełbasę z piekarnika

Jak przygotować te kiełbasę możesz także obejrzeć na filmiku na mm Instagramie → https://www.instagram.com/reel/DBHE89UIgWD/.


Domowe wędliny na blogu

Na moim blogu znajdziesz także inne pyszne przepisy na domowe wędliny. Aby przejść do konkretnego przepisu, kliknij w  wybrany link poniżej:


Więcej kulinarnych inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.


kiełbasa upieczona w piekarniku przekrojona na pól

Kiełbasa drobiowo-wieprzowa podsuszana

Proporcje na 3 sztuki

Czas przygotowania: 2, 5 godziny + czas oczekiwania

Składniki:

  • 1000 g tłustej łopatki wieprzowej
  • 1000 g udźca z indyka 
  • 40 g soli kamiennej 
  • 4 g czarnego mielonego pieprzu
  • 3 g granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy 
  • 60 ml wody


Dodatkowo:

  • osłonki białkowe o fi 50 mm (ok. 32 cm na 1 kiełbasę)
  • sznurek do wiązania


Wykonanie

  • Mięso z łopatki podziel na dwie części: tłustą i bez kawałków tłuszczu, czyli chudą.
  • Tłuste kawałki pokrój w drobną kostkę, a te chude w nieco większą ok. 1,5 x 1,5 cm.
  • Mięso z indyka pokrój na kawałki o wymiarach 1,5 x 1,5 cm.
  • Chude mięso z łopatki i z indyka włóż do jednej miski, to tłuste do drugiej. 
  • Dodaj sól i bardzo dokładnie wymieszaj.
  • Miski przykryj i włóż do lodówki 12 godzin.
  • Po tym czasie dodaj do mięsa pozostałe przyprawy i wodę, wymieszaj.
  • Obydwa rodzaje mięsa przełóż do dużej miski i mieszaj przez około 15 minut. Ja robię to przy pomocy robota.
  • Osłonki potnij na kawałki o długości 32 cm.
  • Mocz je w wodzie przez 20 minut, a następnie mocno zwiąż jeden koniec.
  • Osłonki napełniaj mięsem, staraj się, żeby były napełniane ściśle i nie było pomiędzy kawałkami mięsa powietrza.
  • Kiełbasy ułóż na kratce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Zostaw je na godzinę w temperaturze pokojowej.
  • W każdej kiełbasie (w wierzchniej jej części) zrób 3 dziurki  przy pomocy wykałaczki.
  • Kiełbasy piecz w temperaturze 110 stopni C przez ok. 2 godziny,  do uzyskania 72 stopni C.  wewnątrz kiełbasy.
  • Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i zostaw do całkowitego wystudzenia, 
  • Następnie powieś w temperaturze 19-20 stopni C. na 2 dni.
  • Po tym czasie schowaj do lodówki.

Kiełbasa drobiowo-wieprzowa podsuszana

Komentarze