Leniwe pierogi z dynią, szałwią i masłem

żółte podłużne kluski polane masłem
Leniwe pierogi z dynią, szałwią i masłem

Leniwe pierogi z dynią, szałwią i masłem


Leniwe pierogi z dynią, szałwią i masłem, to mój jesienny komfort food. W domu uwielbiamy leniwe pierogi, lub leniwe kluski, jak to niektórzy mówią. Z reguły jadamy je na słodko, polane stopionym masłem z tartą bułką i posypane cukrem, ale sezon na dynię zobowiązuje. Dlatego dziś na blogu wytrawna wersja leniwych pierogów, ale to nie są byle jakie pierogi 😀, tylko przygotowane z purée z pieczonej dyni. 

Jak widzisz mają piękny żółtawo - pomarańczowy kolor, a dodatkowo podałam je z szałwiowym masłem i posypałam świeżo startym parmezanem. Możesz tu też śmiało wykorzystać inny ser dojrzewający, na przykład nasz polski Bursztyn, Szafir czy też Rubin. Wszystkie będą wspaniale pasowały do dyniowych leniwych pierogów.

Jak upiec dynię

Bardzo ważnym składnikiem tego dania jest oczywiście dynia. W mojej kuchni używam tylko i wyłacznie pieczonej dyni. Dlaczego? Przecież można ja równie ugotować i też będzie ok... Będzie ok, ale taka pieczona dynia ma w sobie mnóstwo smaku, a gdy gotujemy ją w wodzie, część smaku zostaje w wodzie, a nie w warzywie. Przy pieczeniu nic nie tracimy, a dodatkowo dynię przed pieczeniem możemy możemy posypać przyprawami.

Ja zawsze piekę większą ilość dyni, a potem po prostu po tym jak wystygnie, zamrażam. Następnym razem już nie muszę odpalać piekarnika, ani tracić czasu na pieczenie, Serdecznie polecam Ci ten patent. Tutaj znajdziesz przepis, jak upiec dynię → przepis na pieczoną dynię


Jak zrobić dyniowe pierogi leniwie

Jeśli chcesz zobaczyć, jak przygotować takie leniwe, to krótki filmik znajdziesz na moim koncie na Instargramie → https://www.instagram.com/reel/Cy5GAUqMlkr/.


Pierogi leniwe na blogu

Na blogu znajdziesz też te klasyczne przepisy na leniwe. Wystarczy kliknąć w któryś link poniżej, aby przejść do konkretnego przepisu:


Kulinarne inspiracje na Facebooku

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na także na mój profil na FB → https://www.facebook.com/KulinarnePrzygodyGatity.


podłużne żółte kluski posypane startym serem

Leniwe pierogi z dynią, szałwią i masłem

Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:

  • 200 g upieczonej dyni → przepis na pieczoną dynię
  • 250 g półtłustego twarogu
  • 1 jajko
  • 200 g mąki pszennej + kilka łyżek do podsypania
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 czubate łyżki masła
  • listki szałwii
  • starty parmezan 

 

Wykonanie

  • Dynię zblenduj, ser przeciśnij przez praskę. 
  • W garnku zagotuj wodę.
  • Do miski włóż ser, dynię, mąkę, jajko i sól.
  • Wszystko szybko zagnieć.
  • Blat oprósz mąką, ciasto podziel na 4 części. Z każdej uformuj wałek, a następnie potnij go na 2-3 cm kawałki.
  • Kluski wrzucaj partiami do wrzącej wody, gotuj 2 minuty od momentu ich wypłynięcia.
  • W międzyczasie na patelni spień masło, a następnie wrzuć listki szałwii.
  • Wrzuć kluski, wymieszaj i lekko przysmaż.
  • Przed podaniem posyp startym serem i oprósz pieprzem.


Leniwe pierogi z dynią, szałwią i masłem

Komentarze