Leniwe pierogi z dynią, szałwią i masłem
Leniwe pierogi z dynią, szałwią i masłem |
Leniwe pierogi z dynią, szałwią i masłem
Jak upiec dynię
Bardzo ważnym składnikiem tego dania jest oczywiście dynia. W mojej kuchni używam tylko i wyłacznie pieczonej dyni. Dlaczego? Przecież można ja równie ugotować i też będzie ok... Będzie ok, ale taka pieczona dynia ma w sobie mnóstwo smaku, a gdy gotujemy ją w wodzie, część smaku zostaje w wodzie, a nie w warzywie. Przy pieczeniu nic nie tracimy, a dodatkowo dynię przed pieczeniem możemy możemy posypać przyprawami.
Ja zawsze piekę większą ilość dyni, a potem po prostu po tym jak wystygnie, zamrażam. Następnym razem już nie muszę odpalać piekarnika, ani tracić czasu na pieczenie, Serdecznie polecam Ci ten patent. Tutaj znajdziesz przepis, jak upiec dynię → przepis na pieczoną dynię
Jak zrobić dyniowe pierogi leniwie
Jeśli chcesz zobaczyć, jak przygotować takie leniwe, to krótki filmik znajdziesz na moim koncie na Instargramie → https://www.instagram.com/reel/Cy5GAUqMlkr/.
Pierogi leniwe na blogu
Na blogu znajdziesz też te klasyczne przepisy na leniwe. Wystarczy kliknąć w któryś link poniżej, aby przejść do konkretnego przepisu:
Kulinarne inspiracje na Facebooku
Leniwe pierogi z dynią, szałwią i masłem
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- 200 g upieczonej dyni → przepis na pieczoną dynię
- 250 g półtłustego twarogu
- 1 jajko
- 200 g mąki pszennej + kilka łyżek do podsypania
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 czubate łyżki masła
- listki szałwii
- starty parmezan
Wykonanie
- Dynię zblenduj, ser przeciśnij przez praskę.
- W garnku zagotuj wodę.
- Do miski włóż ser, dynię, mąkę, jajko i sól.
- Wszystko szybko zagnieć.
- Blat oprósz mąką, ciasto podziel na 4 części. Z każdej uformuj wałek, a następnie potnij go na 2-3 cm kawałki.
- Kluski wrzucaj partiami do wrzącej wody, gotuj 2 minuty od momentu ich wypłynięcia.
- W
międzyczasie na patelni spień masło, a następnie wrzuć listki szałwii.
- Wrzuć kluski, wymieszaj i lekko przysmaż.
- Przed podaniem posyp startym serem i oprósz pieprzem.
Leniwe pierogi z dynią, szałwią i masłem |
Komentarze
Prześlij komentarz