Pierś z kurczaka w piwie
Pierś z kurczaka w piwie |
Pierś z kurczaka w piwie
Pierś z kurczaka w piwie, to pyszny pomysł na szybki i prosty obiad. Mięso jest delikatne i soczyste, a dzięki dodatkowi piwa nabiera wspaniałego aromatu i smaku. Tak samo doskonale smakuje cebula, która się w nim dusi. Sam alkohol bardzo szybko odparuje, a w sosie zostanie słodkawy smak piwa, który fajnie przenika do mięsa.
Moje piersi z kurczaka były dosyć duże, ale jeśli Twoje będą mniejsze możesz skrócić czas duszenia do 15 minut. Pamiętaj tylko, że garnek lub patelnia muszą być przykryte, żeby mięso się równomiernie gotowało. Tak przygotowaną pierś z kurczaka w piwie możesz podać z dodatkiem puree ziemniaczanego - to jest nasze ulubione połączenie - ale dobrze tu będzie też pasował ryż lub któraś z kasz.
Filmik, jak zrobić taką pierś w sosie piwnym zobaczysz na moim Ig → https://www.instagram.com/p/DBePAIUo9vv/.
Przepisy na kurczaka na blogu
Na moim blogu znajdziesz także inne inspiracje z kurczakiem w roli głównej. Aby przejść do konkretnego przepisu, kliknij w wybrany link i wtedy będzie przekierowanie na daną stronę:
- ekspresowy obiad z kurczakiem i warzywami
- makaron z kurczakiem i pieczarkami
- smażony makaron z kurczakiem
- grillowana pierś z kurczaka z warzywami
- budda bowl z kurczakiem
Więcej kulinarnych inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.
Pierś z kurczaka w piwie
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
- 2 duże piersi z kurczaka
- 1 duża cebula
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka papryki
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka tymianku
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 180 ml piwa
- oliwa do smażenia
Wykonanie
- Każdą pierś natnij od góry. Oprósz przyprawami, skrop oliwą i dokładnie natrzyj mięso.
- Na patelni rozgrzej oliwę, obsmaż mięso z obydwu stron. Zdejmij z patelni.
- Cebulę pokrój w piórka, a czosnek w kostkę. Wrzuć na patenie po smażonym mięsie.
- Smaż, aż cebula się zeszkli.
- Dodaj musztardę, sos sojowy i miód, wymieszaj.
- Wlej piwo, wymieszaj i gotuj przez 2-3 minuty.
- Włóż piersi, polej je sosem. Patelnię przykryj i duś na małym ogniu przez 20 minut.
Pierś z kurczaka w piwie |
Komentarze
Prześlij komentarz