Pierś z kurczaka w piwie

plastry piersi z kurczaka w sosie
Pierś z kurczaka w piwie
 

Pierś z kurczaka w piwie

Pierś z kurczaka w piwie, to pyszny pomysł na szybki i prosty obiad. Mięso jest delikatne i soczyste, a dzięki dodatkowi piwa nabiera wspaniałego aromatu i smaku. Tak samo doskonale smakuje cebula, która się w nim dusi. Sam alkohol bardzo szybko odparuje, a w sosie zostanie słodkawy smak piwa, który fajnie przenika do mięsa.

Moje piersi z kurczaka były dosyć duże, ale jeśli Twoje będą mniejsze możesz skrócić czas duszenia do 15 minut. Pamiętaj tylko, że garnek lub patelnia muszą być przykryte, żeby mięso się równomiernie gotowało. Tak przygotowaną pierś z kurczaka w piwie możesz podać z dodatkiem puree ziemniaczanego - to jest nasze ulubione połączenie - ale dobrze tu będzie też pasował ryż lub któraś z kasz.

Filmik, jak zrobić taką pierś w sosie piwnym zobaczysz na moim Ig → https://www.instagram.com/p/DBePAIUo9vv/.


Przepisy na kurczaka na blogu

Na moim blogu znajdziesz także inne inspiracje z kurczakiem w roli głównej. Aby przejść do konkretnego przepisu, kliknij w  wybrany link i wtedy będzie przekierowanie na daną stronę:


Więcej kulinarnych inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.


pokrojona pierś z kurczaka w brązowym sosie z cebulą

 

Pierś z kurczaka w piwie

Czas przygotowania: 60 minut

Składniki:

  • 2 duże piersi z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka  papryki
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka  tymianku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 180 ml piwa
  • oliwa do smażenia


Wykonanie

  • Każdą pierś natnij od góry. Oprósz przyprawami, skrop oliwą i dokładnie natrzyj mięso.
  • Na patelni rozgrzej oliwę, obsmaż mięso z obydwu stron. Zdejmij z patelni.
  • Cebulę pokrój w piórka, a  czosnek w kostkę. Wrzuć na patenie po smażonym mięsie. 
  • Smaż, aż cebula się zeszkli. 
  • Dodaj musztardę, sos sojowy i miód, wymieszaj.
  • Wlej piwo, wymieszaj i gotuj przez 2-3 minuty.
  • Włóż piersi, polej je sosem. Patelnię przykryj i duś na małym ogniu przez 20 minut.

 

Pierś z kurczaka w piwie

Komentarze