Pigwowiec do herbaty na zimę - prosty przepis

plasterki żółtego pigwowca w szklanym słoiku
Pigwowiec do herbaty na zimę - prosty przepis
 

Jak zrobić pigwowiec do herbaty na zimę 

Pigwowiec do herbaty na zimę, to jeden ze prostych sposobów na zatrzymanie tych wspaniałych jesiennych owoców na dłużej. Swego czasu, gdy dostępność cytryn w Polsce była mocno organiczna, nazywaną go polską cytrynką. To po prostu plasterki owocu zanurzone w słodkim syropie. Ja użyłam zwykłego białego cukru, ale można też użyć brązowego, czyli trzcinowego.


Pigwa czy pigwowiec?

Wiele osób myli ze sobą te dwa owoce. Pigwa rośnie na sporych drzewach i swoim kształtem przypomina gruszkę, ma na sobie delikatny meszek i nie jest tak kwaśna, jak pigwowiec. Natomiast pigwowiec rośnie na krzakach, nie ma meszku, a dojrzałe owoce mają żółty kolor. Są też dużo mniejsze niż, pigwa. Pigwowiec japoński, bo ten najczęściej u nas występuje, ma kilka odmian, a owoce ważą od 40 do 100 gramów.

I pigwa i pigwowiec wzmacniają odporność i wspaniale smakują. Natomiast są między nimi też różnice. Szacuje się, że pigwowiec zawiera około 55 - 92 mg witaminy C w 100 g owoców, a w pigwie  znajdziesz jej około 15 mg. Jeżeli więc chcesz dostarczyć sobie dużą dawkę witaminy C, sięgnij po pigwowca. Warto też wspomnieć, że pigwowiec zawiera więcej pektyn niż pigwa i będzie się szybciej żelował.

Przy robieni przetworów z pigwowca trzeba użyć więcej cukru, niż przy przetwarzaniu pigwy, więc to do nas należy decyzja, który owoc wybrać. Przez tak dużą zwartość witaminy C owoce są bardzo kwaśne i tylko duża ilość cukru może to zrównoważyć. Jeśli więc masz pigwę, też możesz z niej przygotować taki pyszny dodatek do herbaty, tylko wsyp mniej cukru.


Przetwory z pigwy na blogu

Na moim blogu znajdziesz także inne przepisy z tymi owocami w roli głównej. Wystarczy kliknąć w wybrany link poniżej, aby się przenieść do konkretów przepisu:


Więcej kulinarnych inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.


plasterki pigwowca w przeźroczystym syropie

Pigwowiec do herbaty na zimę - prosty przepis

Czas przygotowania: 40 minut + czas oczekiwania

Proporcje na 5 słoiczków o poj. 300 ml

Składniki:

  • 1000 g pigwowca
  • 500 g cukru
  • 700 ml wody


Wykonanie

  • Pigwowce przekrój na ćwiartki, usuń pestki i twarde części gniazdek nasiennych.
  • Pokrój owoce w plasterki i wrzuć do garnka.
  • Zasyp cukrem i wymieszaj.
  • Odstaw na 2 godziny, żeby owoce puściły sok.
  • Następnie wlej wodę i gotuj na małym ogniu przez ok. 15 minut.
  • Gorący syrop z owcami przelej do wyparzonych suchych słoiczków.
  • Dokładnie zakręć i ustaw denkami do dołu. Słoiki przykryj ściereczką.
  • Gdy wystygną, sprawdź czy wszystkie się dobrze zamknęły - denka powinny być wklęsłe.
  • Jeśli tak nie jest, słoiki trzeba zapasteryzować.


pokrojony pigwowiec z syropie z cukru i wody

Komentarze