Pigwowiec do herbaty na zimę - prosty przepis
Pigwowiec do herbaty na zimę - prosty przepis |
Jak zrobić pigwowiec do herbaty na zimę
Pigwowiec do herbaty na zimę, to jeden ze prostych sposobów na zatrzymanie tych wspaniałych jesiennych owoców na dłużej. Swego czasu, gdy dostępność cytryn w Polsce była mocno organiczna, nazywaną go polską cytrynką. To po prostu plasterki owocu zanurzone w słodkim syropie. Ja użyłam zwykłego białego cukru, ale można też użyć brązowego, czyli trzcinowego.
Pigwa czy pigwowiec?
Wiele osób myli ze sobą te dwa owoce. Pigwa rośnie na sporych drzewach i swoim kształtem przypomina gruszkę, ma na sobie delikatny meszek i nie jest tak kwaśna, jak pigwowiec. Natomiast pigwowiec rośnie na krzakach, nie ma meszku, a dojrzałe owoce mają żółty kolor. Są też dużo mniejsze niż, pigwa. Pigwowiec japoński, bo ten najczęściej u nas występuje, ma kilka odmian, a owoce ważą od 40 do 100 gramów.
I pigwa i pigwowiec wzmacniają odporność i wspaniale smakują. Natomiast są między nimi też różnice. Szacuje się, że pigwowiec zawiera około 55 - 92 mg witaminy C w 100 g owoców, a w pigwie znajdziesz jej około 15 mg. Jeżeli więc chcesz dostarczyć sobie dużą dawkę witaminy C, sięgnij po pigwowca. Warto też wspomnieć, że pigwowiec zawiera więcej pektyn niż pigwa i będzie się szybciej żelował.
Przy robieni przetworów z pigwowca trzeba użyć więcej cukru, niż przy przetwarzaniu pigwy, więc to do nas należy decyzja, który owoc wybrać. Przez tak dużą zwartość witaminy C owoce są bardzo kwaśne i tylko duża ilość cukru może to zrównoważyć. Jeśli więc masz pigwę, też możesz z niej przygotować taki pyszny dodatek do herbaty, tylko wsyp mniej cukru.
Przetwory z pigwy na blogu
Na moim blogu znajdziesz także inne przepisy z tymi owocami w roli głównej. Wystarczy kliknąć w wybrany link poniżej, aby się przenieść do konkretów przepisu:
Więcej kulinarnych inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.
Pigwowiec do herbaty na zimę - prosty przepis
Czas przygotowania: 40 minut + czas oczekiwania
Proporcje na 5 słoiczków o poj. 300 ml
Składniki:
- 1000 g pigwowca
- 500 g cukru
- 700 ml wody
Wykonanie
- Pigwowce przekrój na ćwiartki, usuń pestki i twarde części gniazdek nasiennych.
- Pokrój owoce w plasterki i wrzuć do garnka.
- Zasyp cukrem i wymieszaj.
- Odstaw na 2 godziny, żeby owoce puściły sok.
- Następnie wlej wodę i gotuj na małym ogniu przez ok. 15 minut.
- Gorący syrop z owocami przelej do wyparzonych suchych słoiczków.
- Dokładnie zakręć i ustaw denkami do dołu. Słoiki przykryj ściereczką.
- Gdy wystygną, sprawdź czy wszystkie się dobrze zamknęły - denka powinny być wklęsłe.
- Jeśli tak nie jest, słoiki trzeba zapasteryzować.
Komentarze
Prześlij komentarz