Zupa ogórkowa - prosty przepis

kawałki ugotowanych warzyw w żółtej zupie
Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa

Jesień, to czas kiedy zupy smakują nam najbardziej. Po fali wakacyjnych upałów, kiedy miałam ochotę tylko i wyłacznie na chłodnik z botwinką czy gazpacho, z przyjemnością powitałam sezon jesiennych i zimowych zup. Nasze babcie zawsze miały na kuchni gar z gorącą zupa, którą karmiły wszystkich gości. U mojej babci nie było opcji, żeby wyjść na dwór bez zjedzenia miseczki. "Przed wyjściem na zimno, trzeba się rozgrzać" - mówiła i ja zgadzam się z nią w stu procentach. Czasami taka zupa wystarczała za dwa dania, bo była gęsta, sycąca i oczywiście z mięsną wkładką.

Przygotowanie zupy wcale nie jest takie skomplikowane, jak się niektórym wydaje, możemy się wspomagać gotowymi mieszankami warzywnymi, gdy na co dzień pracujemy i nie za bardzo mamy czas bawić się w krojenie. Można też jednorazowo przygotować większy gar, a potem zamrozić. Nawet najprostsza domowa zupa będzie sto razy zdrowsza i bardziej wartościowa, niż ta kupna.

Dziś zapraszam na rewelacyjną zupę ogórkową, która po rosole i pomidorowej, jest jedną  z ulubionych zup Polaków. U mnie koniecznie musi być ugotowana na bazie mięsnego wywaru, ale pysznie będzie także smakować na tym wegetariańskim, jeśli nie jadasz mięsa. Koniecznym dodatkiem są domowe kiszone ogórków. Zobacz jak prosto jest przygotować takie ogórki → ogórki na zupę na zimę. Daja zupie niesamowitego smaku i aromatu.


Jak zrobić zupę z kiszonych ogórków

Filmik, jak zrobić zupę znajdziesz na moim Ig → https://www.instagram.com/reel/C2sQBXMIVjz/

 

Przepisy na zupy na blogu

Na moim blogu znajdziesz także inne pomysły na pyszne zupy. Aby przejść do wybranego przepisu należy kliknąć w linki poniżej:

 

Więcej kulinarnych inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.


ugotowane warzywa ze śmietaną w białej misce

 

Zupa ogórkowa - prosty przepis

Czas przygotowania: 60 minut

Składniki:
  • 1 duża marchew
  • 1 mała pietruszka
  • 1 mały kawałek selera
  • 500 g ziemniaków
  • 1500 ml mięsnego wywaru
  • 5 dużych kiszonych ogórków lub słoik startych kiszonych ogórków
  • 3 listki laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • posiekany koperek
  • 1 łyżka masła
  • 200 ml śmietany 30%

 Wykonanie

  • Marchewkę, pietruszkę, selera i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
  • W garnku rozgrzej masło, wrzuć warzywa, ziele i listki, smaż wszystko przez 5 minut.
  • Wlej bulion, przykryj i gotuj na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie.
  • Ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, wrzuć je do zupy razem z sokiem.
  • Wlej kremówkę, dodaj sól i pieprz.
  • Garnek przykryj i gotuj jeszcze przez 5 minut.
  • Przed podaniem posyp koperkiem.

 

Komentarze