Dania na świąteczny obiad. Pomysły ratunkowe, gdy w głowie pustka!

 


Święta za pasem, a Ty zastanawiasz się, czym zaskoczyć bliskich przy stole? Co roku próbujesz przygotować coś innego, ale tym razem brakuje Ci już pomysłów? Nie jesteś sam! Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka sprawdzonych przepisów na świąteczne dania, które możesz wypróbować w tym roku. Smaki i składniki są znane i kojarzą się z odświętnym charakterem świątecznego obiadu, dlatego te dania nadadzą się na Boże Narodzenie, a jednocześnie nie musisz się bać, że goście nie spojrzą na nie łaskawym okiem. Czas na kulinarne wyzwanie i odkrywanie smaków, które sprawią, że Twój stół będzie wyglądał jak z bajki!

 

Dania na świąteczny obiad. Pomysły ratunkowe, gdy w głowie pustka!


Pieczona kaczka z jabłkami: mięsne danie główne 

Kaczka z jabłkami to prawdziwie klasyczny wybór na świąteczny obiad. Z pewnością zachwyci wszystkich przy stole. Do przygotowania potrzebujesz średniej wielkości kaczki, kilku soczystych jabłek, cebuli, czosnku oraz aromatycznych przypraw, takich jak majeranek, tymianek i imbir. Możesz też sięgnąć po nieco zmodyfikowane wersje tego przepisu: kaczkę w sosie jabłkowo-musztardowym, piersi kaczki z glazurowanymi śliwkami zamiast karmelizowanych jabłek czy kaczkę w winie z pieczonymi buraczkami.

 

Pieczone bakłażany nadziewane soczewicą: wegańskie danie główne

A może coś wegańskiego? Na pewno warto, jeśli na obiedzie będą osoby niejedzące produktów odzwierzęcych. Jednak pieczone bakłażany nadziewane soczewicą to propozycja, która może przypaść do gustu nawet mięsożercom. Trzeba tylko zadbać o odpowiednio głęboki, umamiczny smak dania. Nie bój się porządnie przyprawić farszu, także sosem sojowym, suszonymi pomidorami lub suszonymi grzybami. Same bakłażany przed wydrążeniem gęsto natnij (miąższ, od środka), posmaruj olejem i mocno zgrilluj, by stały się apetycznie ciemne. Taki miąższ o dymnym posmaku wydrąż, posiekaj i dodaj do farszu. Do dania przygotuj też sos na ciepło, np. z susznych śliwek. Ślinka cieknie!

 

Dodatki do świątecznego obiadu: co podać do głównych dań?

Nie zapomnij o dodatkach! Są one nieodłącznym elementem świątecznego obiadu. Nasze propozycje będą pasować zarówno do dania mięsnego, jak i wegańskiej alternatywy z bakłażanem.

       puree ziemniaczane – gładkie i kremowe, najlepiej z dodatkiem czosnku;

       pieczona brukselka - koniecznie intensywnie przypieczona na ciemny brąz, dzięki czemu brukselka wskakuje na zupełnie inny poziom smaku;

       sos grzybowy, przygotowany na bazie suszonych grzybów i śmietany – świetnie uzupełni zarówno mięso, jak i wegańskie pieczenie,

       surówka z czerwonej kapusty, z dodatkiem jabłka i orzechów włoskich – wprowadzi chrupkość i świeżość do każdego posiłku, w dodatku jest sezonowa;

       kluseczki ziemniaczane – tradycyjny dodatek do wielu polskich dań, świetnie pasuje do nich sos grzybowy.

 

Sałatka: sposób na więcej warzyw

Skupiając się na przygotowaniu odświętnych dań głównych, łatwo przeoczyć tak ważny dodatek, jak sałatki. Nie powinno ich zabraknąć podczas Bożego Narodzenia! Jeśli przygotujesz sałatkę z mięsem lub makaronem, będą one mogły stanowić dodatek do innych dań, ale też sprawdzą się jako samodzielna przekąska. Co proponujemy? Zawsze dobrym pomysłem jest powszechnie lubiana sałatka gyros. Innym pomysłem jest sałatka z tortellini, w której znajdziesz moc kolorów: pomidorków koktajlowych, papryki, cebuli, bazylii.


Tradycyjny bigos: polska klasyka

Kto nie lubi bigosu? To klasyka polskiej kuchni, która doskonale sprawdza się na świąteczne okazje. W tym świątecznym powinny znaleźć się suszone grzyby, a najlepiej także suszone śliwki. Jeśli jednak nie masz za wiele czasu na jego gotowanie, użyj pieczarek zamiast grzybów i kiełbasy zamiast mięsa. Bigos najlepiej smakuje na drugi dzień, więc warto przygotować go wcześniej i pozwolić mu odpocząć. Bigos pasuje, by podać go do obiadu, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by częstować się nim jako samodzielnym daniem już po daniu głównym.


Zimne przekąski: coś na przystawkę “w między czasie”

Zastanawiasz się, co podać na stół między daniem głównym a deserem? Zimne przekąski to doskonały sposób na urozmaicenie świątecznego menu i zaspokojenie apetytu gości przez cały czas trwania biesiadowania. Warto spróbować:

       kruchych babeczek z wytrawnym nadzieniem – elegancka propozycja, którą można wypełnić mieszanką sera feta, suszonych pomidorów i oliwek,

       tatara z wędzonego łososia – delikatne mięso łososia posiekaj drobno i wymieszaj z kaparami, czerwoną cebulą i sokiem z cytryny, a następnie podawaj na chrupiących grzankach.

 

Te przekąski nie tylko doskonale smakują, ale również pięknie prezentują się na świątecznym stole.

Świąteczny obiad to wyjątkowa okazja, by zaserwować bliskim różnorodne i smakowite dania. Czy udało się nam Cię zainspirować? Dzięki naszym propozycjom masz pewność, że każdy znajdzie coś dla siebie, a Twoje kulinarne umiejętności zostaną docenione. Smacznego!


/Wpis sponsorowany/

Komentarze