Dania na świąteczny obiad. Pomysły ratunkowe, gdy w głowie pustka!
Święta za pasem, a Ty zastanawiasz się, czym
zaskoczyć bliskich przy stole? Co roku próbujesz przygotować coś innego, ale
tym razem brakuje Ci już pomysłów? Nie jesteś sam! Przygotowaliśmy dla Ciebie
kilka sprawdzonych przepisów na świąteczne dania, które możesz wypróbować w tym
roku. Smaki i składniki są znane i kojarzą się z odświętnym charakterem
świątecznego obiadu, dlatego te dania nadadzą się na Boże Narodzenie, a jednocześnie
nie musisz się bać, że goście nie spojrzą na nie łaskawym okiem. Czas na
kulinarne wyzwanie i odkrywanie smaków, które sprawią, że Twój stół będzie
wyglądał jak z bajki!
Dania na świąteczny obiad. Pomysły ratunkowe, gdy w głowie pustka!
Pieczona kaczka z jabłkami: mięsne danie główne
Kaczka z jabłkami to prawdziwie klasyczny
wybór na świąteczny obiad. Z pewnością zachwyci wszystkich przy stole. Do
przygotowania potrzebujesz średniej wielkości kaczki, kilku soczystych jabłek,
cebuli, czosnku oraz aromatycznych przypraw, takich jak majeranek, tymianek i
imbir. Możesz też sięgnąć po nieco zmodyfikowane wersje tego przepisu: kaczkę w
sosie jabłkowo-musztardowym, piersi kaczki z glazurowanymi śliwkami zamiast
karmelizowanych jabłek czy kaczkę w winie z pieczonymi buraczkami.
Pieczone bakłażany nadziewane soczewicą: wegańskie danie główne
A może coś wegańskiego? Na pewno warto, jeśli
na obiedzie będą osoby niejedzące produktów odzwierzęcych. Jednak pieczone
bakłażany nadziewane soczewicą to propozycja, która może przypaść do gustu
nawet mięsożercom. Trzeba tylko zadbać o odpowiednio głęboki, umamiczny smak
dania. Nie bój się porządnie przyprawić farszu, także sosem sojowym, suszonymi
pomidorami lub suszonymi grzybami. Same bakłażany przed wydrążeniem gęsto
natnij (miąższ, od środka), posmaruj olejem i mocno zgrilluj, by stały się
apetycznie ciemne. Taki miąższ o dymnym posmaku wydrąż, posiekaj i dodaj do
farszu. Do dania przygotuj też sos na ciepło, np. z susznych śliwek. Ślinka
cieknie!
Dodatki do świątecznego obiadu: co podać do głównych dań?
Nie zapomnij o dodatkach! Są one nieodłącznym elementem świątecznego obiadu. Nasze propozycje będą pasować zarówno do dania mięsnego, jak i wegańskiej alternatywy z bakłażanem.
●
puree ziemniaczane – gładkie i
kremowe, najlepiej z dodatkiem czosnku;
●
pieczona brukselka - koniecznie
intensywnie przypieczona na ciemny brąz, dzięki czemu brukselka wskakuje na
zupełnie inny poziom smaku;
●
sos grzybowy, przygotowany na
bazie suszonych grzybów i śmietany – świetnie uzupełni zarówno mięso, jak i
wegańskie pieczenie,
●
surówka z czerwonej kapusty, z
dodatkiem jabłka i orzechów włoskich – wprowadzi chrupkość i świeżość do
każdego posiłku, w dodatku jest sezonowa;
●
kluseczki ziemniaczane –
tradycyjny dodatek do wielu polskich dań, świetnie pasuje do nich sos grzybowy.
Sałatka: sposób na więcej warzyw
Skupiając się na przygotowaniu odświętnych dań
głównych, łatwo przeoczyć tak ważny dodatek, jak sałatki. Nie powinno ich
zabraknąć podczas Bożego Narodzenia! Jeśli przygotujesz sałatkę z mięsem lub
makaronem, będą one mogły stanowić dodatek do innych dań, ale też sprawdzą się
jako samodzielna przekąska. Co proponujemy? Zawsze dobrym pomysłem jest
powszechnie lubiana sałatka gyros. Innym pomysłem jest sałatka z
tortellini, w której znajdziesz moc kolorów: pomidorków koktajlowych,
papryki, cebuli, bazylii.
Tradycyjny bigos: polska klasyka
Kto nie lubi bigosu? To klasyka polskiej
kuchni, która doskonale sprawdza się na świąteczne okazje. W tym świątecznym
powinny znaleźć się suszone grzyby, a najlepiej także suszone śliwki. Jeśli
jednak nie masz za wiele czasu na jego gotowanie, użyj pieczarek zamiast
grzybów i kiełbasy zamiast mięsa. Bigos najlepiej smakuje na drugi dzień, więc
warto przygotować go wcześniej i pozwolić mu odpocząć. Bigos pasuje, by podać go do obiadu, ale nic
nie stoi na przeszkodzie, by częstować się nim jako samodzielnym daniem już po
daniu głównym.
Zimne przekąski: coś na przystawkę “w między czasie”
Zastanawiasz się, co podać na stół między daniem głównym a deserem? Zimne przekąski to doskonały sposób na urozmaicenie świątecznego menu i zaspokojenie apetytu gości przez cały czas trwania biesiadowania. Warto spróbować:
●
kruchych babeczek z wytrawnym
nadzieniem – elegancka propozycja, którą można wypełnić mieszanką sera feta,
suszonych pomidorów i oliwek,
●
tatara z wędzonego łososia –
delikatne mięso łososia posiekaj drobno i wymieszaj z kaparami, czerwoną cebulą
i sokiem z cytryny, a następnie podawaj na chrupiących grzankach.
Te przekąski nie tylko doskonale smakują, ale również pięknie prezentują się na świątecznym stole.
Świąteczny obiad to wyjątkowa okazja, by
zaserwować bliskim różnorodne i smakowite dania. Czy udało się nam Cię
zainspirować? Dzięki naszym propozycjom masz pewność, że każdy znajdzie coś dla
siebie, a Twoje kulinarne umiejętności zostaną docenione. Smacznego!
/Wpis sponsorowany/
Komentarze
Prześlij komentarz