Klasyczna zupa grzybowa - wersja wegetariańska

Klasyczna zupa grzybowa - wersja wegetariańska

Klasyczna zupa grzybowa 

To moja ulubiona wigilijna zupa. Bez niej nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia. W moim rodzinnym domu zawsze pojawiała się w towarzystwie łazanek i zmielonych na maszynce do mięsa gotowanych grzybów. Teraz podaję ją przeważnie z krajanką lub innym drobnym makaronem.

Gotuję ją na bazie prawdziwków, bo wtedy według mnie ma najbogatszy smak i aromat. Natomiast jeśli nie posiadasz takich grzybów, możesz też użyć podgrzybków lub innych, które lubisz lub akurat masz w domu.

Przed podaniem zupy, grzyby możesz drobno posiekać, jeśli nie lubisz dużych kawałków. Można je także zmielić przy pomocy maszynki do mielenia mięsa.


Jak zrobić klasyczną zupę grzybową w wersji wegetariańskiej

Filmik, jak przygotować taką pyszną i aromatyczną zupę znajdziesz na moim Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/reel/C1KTXYnIXUA/


Inne przepisy na zupę grzybową

Na moim blogu znajdziesz również inne przepisy na tę najbardziej klasyczną wigilijną zupę. Jeśli chcesz przejść do któregoś z przepisów, kliknij w  wybrany link poniżej:

Więcej kulinarnych inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.




Klasyczna zupa grzybowa - wersja wegetariańska

Czas przygotowania: 3 godziny

 Składniki:

  • 160 g suszonych grzybów (u mnie prawdziwki)
  • 2 łyżki masła
  • 3 listki laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 por 
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  • 1,5 litra wody
  • 200 ml kremówki
  • sól
  • mielony pieprz

 

Wykonanie

  • Poprzedniego dnia wieczorem namocz grzyby.
  • W sporym garnku rozpuść masło, wsyp listki, ziele angielskie i pieprz. Przesmaż. 
  • Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
  • Wrzuć do garnka z przyprawami i również przesmaż.
  • Cebulę przekrój na pół i opal, wrzuć do garnka.
  • Wlej wodę, garnek przykryj i gotuj na małym ogniu przez 1,5 godziny.
  • Warzywa odcedź, do bulionu dodaj grzyby wraz z wodą z moczenia.
  • Gotuj na średnim ogniu przez 60 minut.
  • Teraz zupę możesz przecedzić lub zostawić grzyby w zupie. 
  • Na koniec dodaj kremówkę, sól i pieprz, wymieszaj i zagotuj.


Klasyczna zupa grzybowa - wersja wegetariańska

Komentarze