Klasyczna zupa grzybowa - wersja wegetariańska
Klasyczna zupa grzybowa - wersja wegetariańska |
Klasyczna zupa grzybowa
To moja ulubiona wigilijna zupa. Bez niej nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia. W moim rodzinnym domu zawsze pojawiała się w towarzystwie łazanek i zmielonych na maszynce do mięsa gotowanych grzybów. Teraz podaję ją przeważnie z krajanką lub innym drobnym makaronem.
Gotuję ją na bazie prawdziwków, bo wtedy według mnie ma najbogatszy smak i aromat. Natomiast jeśli nie posiadasz takich grzybów, możesz też użyć podgrzybków lub innych, które lubisz lub akurat masz w domu.
Przed podaniem zupy, grzyby możesz drobno posiekać, jeśli nie lubisz dużych kawałków. Można je także zmielić przy pomocy maszynki do mielenia mięsa.
Jak zrobić klasyczną zupę grzybową w wersji wegetariańskiej
Filmik, jak przygotować taką pyszną i aromatyczną zupę znajdziesz na moim Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/reel/C1KTXYnIXUA/
Inne przepisy na zupę grzybową
Więcej kulinarnych inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.
Klasyczna zupa grzybowa - wersja wegetariańska
Składniki:
- 160 g suszonych grzybów (u mnie prawdziwki)
- 2 łyżki masła
- 3 listki laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 por
- 1 cebula
- natka pietruszki
- 1,5 litra wody
- 200 ml kremówki
- sól
- mielony pieprz
Wykonanie
- Poprzedniego dnia wieczorem namocz grzyby.
- W sporym garnku rozpuść masło, wsyp listki, ziele angielskie i pieprz. Przesmaż.
- Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
- Wrzuć do garnka z przyprawami i również przesmaż.
- Cebulę przekrój na pół i opal, wrzuć do garnka.
- Wlej wodę, garnek przykryj i gotuj na małym ogniu przez 1,5 godziny.
- Warzywa odcedź, do bulionu dodaj grzyby wraz z wodą z moczenia.
- Gotuj na średnim ogniu przez 60 minut.
- Teraz zupę możesz przecedzić lub zostawić grzyby w zupie.
- Na koniec dodaj kremówkę, sól i pieprz, wymieszaj i zagotuj.
Klasyczna zupa grzybowa - wersja wegetariańska |
Komentarze
Prześlij komentarz