Krucha tarta z warzywami - test blendera ręcznego Braun

Krucha tarta z warzywami - test blendera ręcznego Braun
 

Krucha tarta z warzywami - test blendera ręcznego Braun

Blendery Braun MultiQuick od wielu lat goszczą w mojej kuchni. Uwielbiam je za nieograniczone możliwości. Z ich pomocą można przygotować prawie wszystkie dania. Miałam dwie z poprzednich wersji i nie zamieniłabym Brauna na żaden inny dobry blender. Chyba, że byłby to nowszy model blendera tej marki, czyli MultiQuick 9 😊.

Największe zalety tego mocnego blendera ręcznego, to 1200-watowy silnik, nieograniczone możliwości dzięki różnorodnym przystawkom, a także blendowanie najtwardszych składników. O szczegółach poczytasz poniżej.

Dziś przygotowałam rewelacyjną kruchą tatrę z warzywami. Przy jej szykowaniu blender wielofunkcyjny MultiQuick 9 był nieocenionym pomocnikiem: ciasto zrobiłam w misie malaksera z końcówką do zagniatania ciasta, marchewkę i cukinię pokroiłam w grube i cienkie plasterki przy pomocy dwóch tarcz, cebulę i czosnek poszatkowałam w blenderze, a masę jajeczną wymieszałam przy pomocy trzepaczki. Chyba przyznasz, że gotowanie z tym blenderem, to prawdziwa przyjemność! Jest niezastąpiony w kuchni.






Braun MultiQuick 9 - dlaczego to wielofunkcyjny blender ręczny

Dobry blender ręczny MultiQuick 9, to uniwersalne urządzenie, które bez żadnego problemu zastąpi wiele innych kuchennych pomocników i akcesoriów. Począwszy od szatkownicy, kilku rodzajów tarek, poprzez mikser, a na kruszarce do lodu kończąc – możliwości jest naprawdę wiele.

W zestawie z wielofunkcyjnym blenderem Braun MultiQuick 9 znajdują się

  • malakser XL 2,0 l
  • tarcza do krojenia cienkich plasterków
  • tarcza do krojenia grubych plasterków
  • tarcza do ścierania na małych oczkach
  • tarcza do ścierania na dużych oczkach
  • tarcza do słupków julienne
  • tarcza do frytek
  • końcówka do zagniatania ciasta
  • tarcza do krojenia w kostkę
  • narzędzie do czyszczenia przystawki do krojenia w kostkę
  • szatkownica 500 ml
  • nóż do kruszenia lodu
  • trzepaczka
  • pojemnik z miarką (z pokrywką)






Najlepszy blender Braun MultiQuick 9. Cechy charakterystyczne

  • Kompatybilność ze wszystkimi przystawkami Braun o prostych wcięciach
  • Technologia Active PowerDrive zapewnia 6-krotnie szybsze i o 60% dokładniejsze rezultaty blendowania
  • Pierwsza na świecie technologia ActiveBlade z ruchomymi ostrzami gwarantuje rozdrobnienie nawet najtwardszych składników. 2,5 razy bardziej aktywna strefa cięcia.
  • Technologia imode zapewnia precyzyjne rezultaty blendowania i łatwość użytkowania podczas różnych zadań kuchennych. 
  • Technologia Advanced SmartSpeed, czyli im mocniej naciskasz, tym większe obroty uzyskujesz. 
  • Technologia SplashControl, to ulepszona technologia zapobiegająca rozchlapywaniu się składników 
  • System EasyClick Plus, to ulepszone połączenie w celu szybszej i łatwiejszej wymiany przystawek blendera.
  • Wydajny silnik Braun o mocy 1200 W
  • Malakser XL, to nowa misa malaksera o pojemności 3,2 l (2,0 l pojemności roboczej)



-----------------------------------------------------------------------------------

Krucha tarta z warzywami - przepis krok po kroku

Czas przygotowania: 90 minut + czas oczekiwania

Proporcje na formę o średnicy 24 cm

Składniki

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej (170 g)
  • szczypta soli
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki gęstej śmietany 

Farsz:

  • 250 g cukinii 
  • 125 g marchewki 
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1/2 cebuli
  • 2 duże jajka
  • 200 ml gęstej śmietany
  • garść pomidorków koktajlowych


Wykonanie

  • W misie malaksera umieść kolejno mąkę, pokrojone w kostkę masło, żółtka, śmietanę i sól.
  • Miksuj do momentu, aż powstanie kulka ciasta.
  • Zawiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum 2 godziny.
  • Cukinie pokrój w grubsze plasterki przy pomocy tarczy do grubych plasterków, a marchewkę przy pomocy tarczy do cienkich.
  • Obraną cebulę i czosnek wzuć do szatkownicy i poszatkuj. 
  • Jajka i śmietanę włóż do pojemnika z miarką, dodaj przyprawy i zmiksuj przy pomocy trzepaczki. 
  • Ciasto rozwałkuj na koło o średnicy nieco większej niż forma.
  • Przenieś na wałku na formę.
  • Formę oraz jej boki wyklej ciastem do wysokości ok. 2 cm.
  • Ponakłuwaj przy pomocy widelca i włóż do lodówki na 30 minut.
  • Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni i piecz ciasto przez 10 minut.
  • Marchewkę i cukinię wyłóż na podpieczone ciasto, posyp kawałkami cebuli i czosnku.
  • Wylej masę jajeczną.
  • Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
  • Piecz tartę przez około 40 minut, aż masa się zetnie, a ciasto przyrumieni. 
  • Po upieczeniu ułóż na tarcie połówki pomidorków i ulubione świeże zioła.



Wpis powstał przy współpracy z marką Braun.

Komentarze