Krucha tarta z warzywami - test blendera ręcznego Braun
Krucha tarta z warzywami - test blendera ręcznego Braun |
Krucha tarta z warzywami - test blendera ręcznego Braun
Blendery Braun MultiQuick od wielu lat goszczą w mojej kuchni. Uwielbiam je za nieograniczone możliwości. Z ich pomocą można przygotować prawie wszystkie dania. Miałam dwie z poprzednich wersji i nie zamieniłabym Brauna na żaden inny dobry blender. Chyba, że byłby to nowszy model blendera tej marki, czyli MultiQuick 9 😊.
Największe zalety tego mocnego blendera ręcznego, to 1200-watowy silnik, nieograniczone możliwości dzięki różnorodnym przystawkom, a także blendowanie najtwardszych składników. O szczegółach poczytasz poniżej.
Dziś przygotowałam rewelacyjną kruchą tatrę z warzywami. Przy jej szykowaniu blender wielofunkcyjny MultiQuick 9 był nieocenionym pomocnikiem: ciasto zrobiłam w misie malaksera z końcówką do zagniatania ciasta, marchewkę i cukinię pokroiłam w grube i cienkie plasterki przy pomocy dwóch tarcz, cebulę i czosnek poszatkowałam w blenderze, a masę jajeczną wymieszałam przy pomocy trzepaczki. Chyba przyznasz, że gotowanie z tym blenderem, to prawdziwa przyjemność! Jest niezastąpiony w kuchni.
Braun MultiQuick 9 - dlaczego to wielofunkcyjny blender ręczny
Dobry blender ręczny MultiQuick 9, to uniwersalne urządzenie, które bez żadnego problemu zastąpi wiele innych kuchennych pomocników i akcesoriów. Począwszy od szatkownicy, kilku rodzajów tarek, poprzez mikser, a na kruszarce do lodu kończąc – możliwości jest naprawdę wiele.
W zestawie z wielofunkcyjnym blenderem Braun MultiQuick 9 znajdują się
- malakser XL 2,0 l
- tarcza do krojenia cienkich plasterków
- tarcza do krojenia grubych plasterków
- tarcza do ścierania na małych oczkach
- tarcza do ścierania na dużych oczkach
- tarcza do słupków julienne
- tarcza do frytek
- końcówka do zagniatania ciasta
- tarcza do krojenia w kostkę
- narzędzie do czyszczenia przystawki do krojenia w kostkę
- szatkownica 500 ml
- nóż do kruszenia lodu
- trzepaczka
- pojemnik z miarką (z pokrywką)
Najlepszy blender Braun MultiQuick 9. Cechy charakterystyczne
- Kompatybilność ze wszystkimi przystawkami Braun o prostych wcięciach
- Technologia Active PowerDrive zapewnia 6-krotnie szybsze i o 60% dokładniejsze rezultaty blendowania
- Pierwsza na świecie technologia ActiveBlade z ruchomymi ostrzami gwarantuje rozdrobnienie nawet najtwardszych składników. 2,5 razy bardziej aktywna strefa cięcia.
- Technologia imode zapewnia precyzyjne rezultaty blendowania i łatwość użytkowania podczas różnych zadań kuchennych.
- Technologia Advanced SmartSpeed, czyli im mocniej naciskasz, tym większe obroty uzyskujesz.
- Technologia SplashControl, to ulepszona technologia zapobiegająca rozchlapywaniu się składników
- System EasyClick Plus, to ulepszone połączenie w celu szybszej i łatwiejszej wymiany przystawek blendera.
- Wydajny silnik Braun o mocy 1200 W
- Malakser XL, to nowa misa malaksera o pojemności 3,2 l (2,0 l pojemności roboczej)
Krucha tarta z warzywami - przepis krok po kroku
Czas przygotowania: 90 minut + czas oczekiwania
Proporcje na formę o średnicy 24 cm
Składniki
Ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej (170 g)
- szczypta soli
- 100 g masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki gęstej śmietany
Farsz:
- 250 g cukinii
- 125 g marchewki
- 2 duże ząbki czosnku
- 1/2 cebuli
- 2 duże jajka
- 200 ml gęstej śmietany
- garść pomidorków koktajlowych
Wykonanie
- W misie malaksera umieść kolejno mąkę, pokrojone w kostkę masło, żółtka, śmietanę i sól.
- Miksuj do momentu, aż powstanie kulka ciasta.
- Zawiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum 2 godziny.
- Cukinie pokrój w grubsze plasterki przy pomocy tarczy do grubych plasterków, a marchewkę przy pomocy tarczy do cienkich.
- Obraną cebulę i czosnek wzuć do szatkownicy i poszatkuj.
- Jajka i śmietanę włóż do pojemnika z miarką, dodaj przyprawy i zmiksuj przy pomocy trzepaczki.
- Ciasto rozwałkuj na koło o średnicy nieco większej niż forma.
- Przenieś na wałku na formę.
- Formę oraz jej boki wyklej ciastem do wysokości ok. 2 cm.
- Ponakłuwaj przy pomocy widelca i włóż do lodówki na 30 minut.
- Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni i piecz ciasto przez 10 minut.
- Marchewkę i cukinię wyłóż na podpieczone ciasto, posyp kawałkami cebuli i czosnku.
- Wylej masę jajeczną.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
- Piecz tartę przez około 40 minut, aż masa się zetnie, a ciasto przyrumieni.
- Po upieczeniu ułóż na tarcie połówki pomidorków i ulubione świeże zioła.
Komentarze
Prześlij komentarz