Pieczeń rzymska z jajkiem

Pieczeń rzymska z jajkiem



Pieczeń rzymska z jajkiem

Ta pieczeń pewnie niektórym będzie się kojarzyła tylko i wyłacznie ze świętami Wielkanocy, ale u nas pojawia się częściej, niż raz do roku. Piekę je z różnymi składnikami, czasami jest to sama wieprzowina, czasami sam drób, a innym razem mieszam obydwa gatunki mięsa. Na prawdę możliwości jest sporo.

Podczas pieczenia mięsa powstaje pyszny sos, którego ja nigdy nie wylewam. Może być doskonała bazą do różnego rodzaju zagęszczanych sosów, ewentualnie cięższych zup, typu fasolowa czy grochowa. Krótko mówiąc, wszędzie tam, gdzie potrzebny jest mięsny aromatyczny smak. Jeśli go nie zużyjesz od razu, możesz go tez zamrozić.


Filmik z przepisem na pieczeń rzymską

Jeśli chcesz zobaczyć na filmiku, jak przygotować taką pieczeń, wejdź na mojego Instargrama → https://www.instagram.com/p/DCW92lgocFz/.


Przepis na pieczeń rzymską na blogu

Na moim blogu znajdziesz również inne przepisy na pyszną pieczeń rzymską. Jeśli chcesz przejść do wybranego przepisu, kliknij w link poniżej: 


Więcej kulinarnych inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.






Pieczeń rzymska z jajkiem

Czas przygotowania: 90 minut

Proporcje na foremkę 11 x 22 cm

Składniki:

  • 1200 g mielonej karkówki
  • 1 duże surowe jajko
  • sól
  • pieprz
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki majeranku
  • ok. 1/3  szklanki zimnej wody
  • 3 jajka ugotowane na twardo, obrane
  • tłuszcz do posmarowania foremki
  • bułka do obsypania foremki

Wykonanie

  • Czosnek przyciśnij przez praskę.
  • Mięso włóż do miski, dodaj jajko, sól, pieprz, majeranek, czosnek i wlej wodę.
  • Wszystko  dokładnie mieszaj, aż mięso będzie kleiste. Najlepiej wykorzystać do tego mikser z końcówkami do wyrabiana ciasta.
  • Foremkę natłuść i obsyp tartą bułką.
  • Włóż do niej połowę mięsa, lekko ugnieć i zrób przez środek rowek na jajka.
  • Wyłóż resztę mięsa, wyrównaj łyżką, tak aby mięso wypełniło miejsce pomiędzy jajkami.
  • Formę z mięsem wstaw do większego naczynia, wlej do niego wodę do 2/3 wysokości.
  • Pieczeń piecz w temperaturze 180 stopni przez 60 minut.
  • Po tym czasie wyjmij foremkę z piekarnika i odstaw do wystudzenia.
  • W foremce będzie płyn z pieczenia mięsa, odlej go gdy mięso wystygnie. Można go wykorzystać do przygotowania sosu.
  •  Wyjmij pieczeń z formy i włóż ją do lodówki na 2-3 godziny.



Komentarze