Pieczona karkówka - prosty przepis z airfryera

plasterki upieczonej karkówki na desce
Pieczona karkówka - prosty przepis z airfryera


 

Pieczona karkówka - prosty przepis z airfryera

Airfryer podbija ostatnio rynek małego AGD i coraz częściej pojawia się w naszych domach. To urządzenie, które za pomocą cyrkulacji gorącego powietrza przygotowuje potrawy podobnie jak tradycyjna frytkownica, ale z minimalną ilością oleju lub zupełnie bez niego. Piszę podobnie, ponieważ frytki z airfryera nigdy nie będą smakowały tak samo jak te z głębokiego tłuszczu. Frytki ziemniaczane upieczone w airfyerze są bardzo smaczne i dużo mniej kaloryczne, ale nie są chrupiące. Coś za coś 😀 
Natomiast urządzenie to sprawdzi się przy przygotowywaniu wielu innych dań, a także przy ich podgrzewaniu. Ma dużo mniejszą powierzchnię, niż piekarnik, więc dużo szybciej się rozgrzewa i dzięki temu zużywa mniej energii do pieczenia,  a także skraca się czas gotowania.

Osobiście też mam go w kuchni i często z niego korzystam. Tym razem zapraszam Cię na przepis z pieczoną karkówką w roli głównej. Jej przygotowanie jest banalnie proste. Po zamarynowaniu mięsa trzeba wybrać konkretny program, i jeśli jest taka potrzeba, ustawić indywidulany czas i temperaturę.

Karkówkę możesz podawać na zimno, jako przystawkę. Pysznie smakuje na przykład w duecie z chrzanem albo z sosem tatarskim. Może być także daniem obiadowym, - wtedy mięso pokrój na grubsze plastry - przygotowanym z dodatkiem ulubionego sosu.

Jak zrobić karkówkę w airfryerze

Filmik, jak przygotować tę pyszną wędlinę szybko i bez problemu znajdziesz na moim Ig → https://www.instagram.com/reel/DChPbaTodAL/.


Inne przepisy na mięso do kanapek na blogu

Na moim blogu znajdziesz też inne przepisy na domowe wędliny, idealne do kanapek i nie tylko:


Więcej kulinarnych inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.


upieczona karkówka pokrojona w plastry


Pieczona karkówka do chleba - prosty przepis z airfryera

Czas przygotowania: 90 minut + czas oczekiwania

Składniki:

  • 1000 g karkówki 
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 2 łyżeczki soli


Wykonanie

  • Przyprawy wsyp do sporej miski, wlej olej i dokładnie wymieszaj.
  • Dokładnie natrzyj mięso ze wszystkich stron marynatą.
  • Włóż je do szklanego pojemnika, przykryj i schowaj do lodówki na minimum 24 godziny.
  • Na dno kosza frytkownicy wlej 1/2 szklanki zimnej wody.
  • Mięso posmaruj jeszcze marynatą, która ściekła na dno pojemnika.
  •  Zawiń w papier do pieczenia i włóż do szuflady airfyera.
  • Wybierz odpowiedni program do pieczenia mięsa, ustaw temperaturę na 180 stopni C i czas na 60 minut.
  • Po godzinie wyjmij mięso, zdejmij papier i piecz jeszcze przez 10 minut w temperaturze 180 stopni.


Pieczona karkówka - prosty przepis z airfryera



Komentarze