Pigwa do herbaty - prosty przepis


Pigwa do herbaty


Pigwa do herbaty idealna na chłodne dni

Pigwa to zdrowy owoc, który jakiś czas temu zniknął całkowicie z naszych talerzy, ale na szczęście powoli wraca do łask. Pigwa rośnie na drzewie, w przeciwieństwie do pigwowca, który bardzo często jest z nią mylony. W kształcie przypomina trochę gruszkę, skórka ma lekki meszek, a sam owoc, kiedy jest dojrzały ma słoneczny żółty kolor. Pigwa zawiera dużo witaminy C, więc taka pigwa do herbaty jest idealna na jesienne i zimowe chłody. Nie nadaje się niestety do spożycia na surowo, koniecznie trzeba ją poddać obróbce termicznej.


Co z robić z pigwy

Pigwa najlepiej smakuje na słodko. Możemy z niej przygotować różnego rodzaju przetwory, czyli dżemy, konfitury czy marmolady. Tworzą fajny duet z gruszkami, jabłkami czy też z żurawiną. Idealnym dodatkiem będzie też imbir, a także wszystkie przyprawy korzenne.

Pigwa smakuje również wspaniale w syropie, a także w deserach. Możemy zrobić z niej mus, a potem wykorzystać jako dodatek do panny cotty, puddingu chia, lodów czy też ciast. Dziś zrobiłam pigwę do herbaty, czyli kawałki pigwy w korzennym syropie. Zawsze mam w spiżarni kilka słoiczków takiej pigwy na chłodne jesienne i zimowe dni.

Owoc ten można też dodawać do duszonych i pieczonych mięs. Doskonale komponuje się na przykład z drobiem. Możemy nią zastąpić żurawinę czy borówki.


Przetwory z pigwy na blogu

Na moim blogu znajdziesz także inne przepisy z pigwami w roli głównej. Teraz jest idealny czas, żeby ją przygotować. Wystarczy kliknąć w wybrany link poniżej, aby się przenieść do konkretów przepisu:


Więcej kulinarnych inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.



Pigwa do herbaty

Czas przygotowania: 40 minut + czas oczekiwania

Proporcje na 7 słoików o poj. 200 ml

Składniki:

  • 1200 g pigwy
  • 500 g cukru
  • 700 ml wody
  • 5 goździków
  • kawałek kory cynamon
  • 1 łyżeczki suszonego imbiru
  • 1 łyżeczki kardamonu

Wykonanie

  • Pigwę przekrój na ćwiartki, usuń pestki i twarde części gniazdek nasiennych.
  • Pokrój owoce w półplasterki i wrzuć do garnka z grubym dnem.
  • Zasyp cukrem i wymieszaj.
  • Odstaw na dwie godziny, żeby owoce puściły sok.
  • Następnie wlej wodę, dodaj przyprawy i gotuj na małym ogniu przez ok. 15 minut.
  • Gorący syrop z owocami przelej do wyparzonych suchych słoiczków.
  • Dokładnie je zakręć i ustaw denkami do dołu. Słoiki przykryj ściereczką.
  • Gdy całkiem wystygną schowaj do szafki kuchennej lub przenieś do spiżarni.


Pigwa do herbaty

Komentarze