Pigwa do herbaty - prosty przepis
Pigwa do herbaty |
Pigwa do herbaty idealna na chłodne dni
Pigwa to zdrowy owoc, który jakiś czas temu zniknął całkowicie z naszych talerzy, ale na szczęście powoli wraca do łask. Pigwa rośnie na drzewie, w przeciwieństwie do pigwowca, który bardzo często jest z nią mylony. W kształcie przypomina trochę gruszkę, skórka ma lekki meszek, a sam owoc, kiedy jest dojrzały ma słoneczny żółty kolor. Pigwa zawiera dużo witaminy C, więc taka pigwa do herbaty jest idealna na jesienne i zimowe chłody. Nie nadaje się niestety do spożycia na surowo, koniecznie trzeba ją poddać obróbce termicznej.
Co z robić z pigwy
Pigwa najlepiej smakuje na słodko. Możemy z niej przygotować różnego rodzaju przetwory, czyli dżemy, konfitury czy marmolady. Tworzą fajny duet z gruszkami, jabłkami czy też z żurawiną. Idealnym dodatkiem będzie też imbir, a także wszystkie przyprawy korzenne.
Pigwa smakuje również wspaniale w syropie, a także w deserach. Możemy zrobić z niej mus, a potem wykorzystać jako dodatek do panny cotty, puddingu chia, lodów czy też ciast. Dziś zrobiłam pigwę do herbaty, czyli kawałki pigwy w korzennym syropie. Zawsze mam w spiżarni kilka słoiczków takiej pigwy na chłodne jesienne i zimowe dni.
Owoc ten można też dodawać do duszonych i pieczonych mięs. Doskonale komponuje się na przykład z drobiem. Możemy nią zastąpić żurawinę czy borówki.
Przetwory z pigwy na blogu
Na moim blogu znajdziesz także inne przepisy z pigwami w roli głównej. Teraz jest idealny czas, żeby ją przygotować. Wystarczy kliknąć w wybrany link poniżej, aby się przenieść do konkretów przepisu:
Więcej kulinarnych inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.
Pigwa do herbaty
Czas przygotowania: 40 minut + czas oczekiwania
Proporcje na 7 słoików o poj. 200 ml
Składniki:
- 1200 g pigwy
- 500 g cukru
- 700 ml wody
- 5 goździków
- kawałek kory cynamon
- 1 łyżeczki suszonego imbiru
- 1 łyżeczki kardamonu
Wykonanie
- Pigwę przekrój na ćwiartki, usuń pestki i twarde części gniazdek nasiennych.
- Pokrój owoce w półplasterki i wrzuć do garnka z grubym dnem.
- Zasyp cukrem i wymieszaj.
- Odstaw na dwie godziny, żeby owoce puściły sok.
- Następnie wlej wodę, dodaj przyprawy i gotuj na małym ogniu przez ok. 15 minut.
- Gorący syrop z owocami przelej do wyparzonych suchych słoiczków.
- Dokładnie je zakręć i ustaw denkami do dołu. Słoiki przykryj ściereczką.
- Gdy całkiem wystygną schowaj do szafki kuchennej lub przenieś do spiżarni.
Pigwa do herbaty |
Komentarze
Prześlij komentarz