Ryba po grecku - prosty przepis

ryba z warzywami pokrojonymi w słupki
Ryba po grecku - prosty przepis


Ryba po grecku - prosty przepis

Ryba po grecku, to jedno z tych dań, które zawsze obowiązkowo pojawiają się na naszym wigilijnym stole. Dziś mam dla Ciebie jej prostszą wersję, czyli tę przygotowaną z paluszkami rybnymi. Mrożone paluszki wystarczy usmażyć, więc to dużo szybszy proces, niż panierowanie w jajku i mące czy też tartej bułce i później smażenie ryby. Jedno jest ważne, trzeba wybierać paluszki z bardzo dobrym składem, bo niestety na rynku jest wiele produktów, które zawierają na przykład tylko 50% ryb, a reszta to zbędne wypełniacze.

U nas w domu ryba po grecku jest zawsze jedzona na zimno, ale równie pysznie smakuje w wersji na ciepło. Można ją przygotować dzień lub dwa przez Wigilią, wtedy wszystkie smaki doskonale się przegryzą, a my będziemy mieć jedno danie mniej do zrobienia na ostatnią chwilę.


Jak zrobić rybę po grecku - filmik 


Filmik, jak zrobić tę pyszną rybę po grecku na bazie paluszków rybnych znajdziesz na moim Ig → https://www.instagram.com/p/C2z8xqxIeAo/

 

Wigilijne przepisy na blogu

Na moim blogu znajdziesz także inne pomysły na pyszne wigilijne dania. Aby przejść do któregoś z przepisów wystarczy kliknąć w wybrany link poniżej:


Więcej kulinarnych inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.

 

usmażone paluszki rybne obłożone startymi warzywami z pomidorami

 

Ryba po grecku

Czas przygotowania:  40 minut

Składniki:

  • opakowanie paluszków rybnych
  • 1 duża cebula
  • 2 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera 
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • olej do smażenia
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • natka do posypania

 

Wykonanie

  • Cebulę pokrój w kostkę. Zeszklij na patelni na rozgrzanym oleju.
  • Warzywa obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. 
  • Dodaj do cebuli i smaż przez 5 minut.
  • Następnie wrzuć koncentrat, wlej około pół szklanki wody i wsyp przyprawy. 
  • Duś na średnim ogniu, aż warzywa będą al dente. 
  • Na koniec dodaj sok z cytryny i wymieszaj.
  • W międzyczasie usmaż paluszki. 
  • Smaż je na rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron, aż ryba się delikatnie zrumieni.
  • Paluszki przełóż na talerz, ułóż na nich warzywa.
  • Na koniec posyp natką pietruszki.

 

Ryba po grecku - prosty przepis


Komentarze