Ryba po grecku - prosty przepis
Ryba po grecku - prosty przepis |
Ryba po grecku - prosty przepis
Ryba po grecku, to jedno z tych dań, które zawsze obowiązkowo pojawiają się na naszym wigilijnym stole. Dziś mam dla Ciebie jej prostszą wersję, czyli tę przygotowaną z paluszkami rybnymi. Mrożone paluszki wystarczy usmażyć, więc to dużo szybszy proces, niż panierowanie w jajku i mące czy też tartej bułce i później smażenie ryby. Jedno jest ważne, trzeba wybierać paluszki z bardzo dobrym składem, bo niestety na rynku jest wiele produktów, które zawierają na przykład tylko 50% ryb, a reszta to zbędne wypełniacze.
U nas w domu ryba po grecku jest zawsze jedzona na zimno, ale równie pysznie smakuje w wersji na ciepło. Można ją przygotować dzień lub dwa przez Wigilią, wtedy wszystkie smaki doskonale się przegryzą, a my będziemy mieć jedno danie mniej do zrobienia na ostatnią chwilę.
Jak zrobić rybę po grecku - filmik
Filmik, jak zrobić tę pyszną rybę po grecku na bazie paluszków rybnych znajdziesz na moim Ig → https://www.instagram.com/p/C2z8xqxIeAo/
Wigilijne przepisy na blogu
Na moim blogu znajdziesz także inne pomysły na pyszne wigilijne dania. Aby przejść do któregoś z przepisów wystarczy kliknąć w wybrany link poniżej:
- zupa grzybowa wigilijna z makaronem
- krokiety z kapustą i grzybami
- tarta z grzybami i kiszoną kapustą
- śledź w sosie czosnkowym
- sałatka śledziowa z buraczkami
- marynowany surowy łosoś w przyprawach
Więcej kulinarnych inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.
Ryba po grecku
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- opakowanie paluszków rybnych
- 1 duża cebula
- 2 duże marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- olej do smażenia
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
- natka do posypania
Wykonanie
- Cebulę pokrój w kostkę. Zeszklij na patelni na rozgrzanym oleju.
- Warzywa obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Dodaj do cebuli i smaż przez 5 minut.
- Następnie wrzuć koncentrat, wlej około pół szklanki wody i wsyp przyprawy.
- Duś na średnim ogniu, aż warzywa będą al dente.
- Na koniec dodaj sok z cytryny i wymieszaj.
- W międzyczasie usmaż paluszki.
- Smaż je na rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron, aż ryba się delikatnie zrumieni.
- Paluszki przełóż na talerz, ułóż na nich warzywa.
- Na koniec posyp natką pietruszki.
|
Komentarze
Prześlij komentarz