Smarowny pasztet z drobiowych wątróbek

brązowa masa z mięsa w słoiku
Smarowny pasztet z drobiowych wątróbek
 

Smarowny pasztet z drobiowych wątróbek


W domu uwielbiamy różnego rodzaju pasztety czy też mięsne smarowidła. Oczywiście taki klasyczny zawsze obowiązkowo musi się pojawić na Boże Narodzenie i na Wielkanoc, w towarzystwie chrzanu lub sosu tatarskiego. Wiadomo, że taki pasztet wymaga dużo pracy, dlatego ja zawsze robię większą porcję i po prostu mrożę.

Natomiast dziś zapraszam czy na rewelacyjny smarowny pasztet z drobiowych wątróbek, który jest bardzo prosty i szybki do przygotowania. Można go zrobić z wątróbek z kurczaka, z indyka, z gęsi lub z kaczki. W każdej z tych wersji będzie równie dobry.

Taki pasztet nadaje się do szybkiego spożycia, natomiast jeśli chcesz go przechować dłużej w lodówce, w momencie gdy będzie już zastygnięty w słoiczku, polej go roztopionym masłem. Powinna to być warstwa około pół centymetra. Tłuszcz zabezpieczy go przed zbyt szybkim zepsuciem.


Inne pasztety na blogu


Na moim blogu znajdziesz także inne przepisy na pyszne domowe pasztety. Jeśli chcesz przejść do wybranego przepisu, wystarczy kliknąć w któryś z linków poniżej:

Więcej kulinarnych inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.




Smarowny pasztet z drobiowych wątróbek

Czas wykonania: 40 minut

Składniki:

  • 600 g drobiowych wątróbek
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki tłuszczu do smażenia
  • 4 łyżki kremówki 30%
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • sól
  • pieprz

 

Wykonanie

  • Na patelni rozgrzej tłuszcz, włóż wątróbki i smaż, aż wątróbki się lekko przyrumienią, ale w środku powinny być lekko różowe. 
  • Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. 
  • Usmażone wątróbki przełóż do miski, w której później je zmiksujesz. 
  • Na patelni zeszklij cebulę i czosnek. 
  • Następnie wrzuć cebulę i czosnek do wątróbki.
  • Wlej kremówkę, dodaj przyprawy i pokrojone w kostkę masło.
  • Wszystko dokładnie zblenduj. 
  • Następnie masę przełóż do słoików.
  • Włóż do lodówki na 3 godziny.


brązowy pasztet wątrobiany w szklanym sloiku
Smarowny pasztet z drobiowych wątróbek

Komentarze