Smarowny pasztet z drobiowych wątróbek
Smarowny pasztet z drobiowych wątróbek |
Smarowny pasztet z drobiowych wątróbek
Natomiast dziś zapraszam czy na rewelacyjny smarowny pasztet z drobiowych wątróbek, który jest bardzo prosty i szybki do przygotowania. Można go zrobić z wątróbek z kurczaka, z indyka, z gęsi lub z kaczki. W każdej z tych wersji będzie równie dobry.
Taki pasztet nadaje się do szybkiego spożycia, natomiast jeśli chcesz go przechować dłużej w lodówce, w momencie gdy będzie już zastygnięty w słoiczku, polej go roztopionym masłem. Powinna to być warstwa około pół centymetra. Tłuszcz zabezpieczy go przed zbyt szybkim zepsuciem.
Inne pasztety na blogu
Więcej kulinarnych inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.
Smarowny pasztet z drobiowych wątróbek
Czas wykonania: 40 minut
Składniki:
- 600 g drobiowych wątróbek
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki tłuszczu do smażenia
- 4 łyżki kremówki 30%
- 100 g masła w temperaturze pokojowej
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Na patelni rozgrzej tłuszcz, włóż wątróbki i smaż, aż wątróbki się lekko przyrumienią, ale w środku powinny być lekko różowe.
- Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.
- Usmażone wątróbki przełóż do miski, w której później je zmiksujesz.
- Na patelni zeszklij cebulę i czosnek.
- Następnie wrzuć cebulę i czosnek do wątróbki.
- Wlej kremówkę, dodaj przyprawy i pokrojone w kostkę masło.
- Wszystko dokładnie zblenduj.
- Następnie masę przełóż do słoików.
- Włóż do lodówki na 3 godziny.
Smarowny pasztet z drobiowych wątróbek |
Komentarze
Prześlij komentarz