Błyskawiczne makowe rogale
Błyskawiczne makowe rogale |
Błyskawiczne makowe rogale
Nie udało Ci się upiec makowca? Nie masz zdolności do świątecznych wypieków? Nic straconego, bo przychodzę z pysznym i bardzo prostym do przygotowania przepisem na błyskawiczne makowe rogale. Tak naprawdę potrzebujesz tylko francuskiego ciasta i masę makową.
Do upieczenia moich rogali wykorzystałam domową masę makowa, którą przygotowałam na początku grudnia, a potem zmroziłam. To bardzo fajny sposób na jej przechowanie, masa nie traci nic na smaku. Oczywiście możesz też kupić gotową masę, ale ja staram się tego unikać, do czego i Ciebie zachęcam. Sklepowa masa zawiera tylko koło 22% maku, mnóstwo cukru, syrop glukozowo0fruktowy i sporo innych zupełnie zbędnych składników.
Zdecydowanie warto ją zrobić samemu w domu, to nie jest wcale takie trudne, ani pracochłonne. Ja używam mielonego maku, to bardzo ułatwia pracę i skraca czas przygotowania masy.
Przepisy na świąteczne słodkości z makiem na blogu
Na moim blogu znajdziesz także inne przepisy na bożonarodzeniowe ciasteczka:
Jak zrobić błyskawiczne makowe rogale
Więcej kulinarnych inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.
Błyskawiczne makowe rogale
Czas przygotowania: 30 minut
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- ok. 400 g masy makowej, przepis na masę →kliknij tutaj
- 1 jajko do pomalowania ciasta
- 3 łyżki cukru pudru
- ok. 1 łyżeczki soku z cytryny
- orzechy do posypania
Wykonanie
- Masę rozsmaruj równomiernie na cieście.
- Ciasto podziel na 4 równe części, a następnie każdą z tych części w przetnij w poprzek, tak aby powstały dwa trójkąty.
- Każdy trójkąt zwiń w rulonik, zaczynając od szerszej strony.
- Ułóż rogale na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pomaluj je rozkłóconym jajkiem.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 210 stopni przez ok. 20 minut. Powinny się ładnie przyrumienić.
- Przygotuj lukier: w szklance wymieszaj cukier z sokiem cytrynowym.
- Orzechy posiekaj.
- Gdy rogale wystygną udekoruj je lukrem i posyp orzechami.
Błyskawiczne makowe rogale |
Komentarze
Prześlij komentarz