Błyskawiczne makowe rogale

rogale z francuskiego ciasta polukrowane
Błyskawiczne makowe rogale

Błyskawiczne makowe rogale

Nie udało Ci się upiec makowca? Nie masz zdolności do świątecznych wypieków? Nic straconego, bo przychodzę z pysznym i bardzo prostym do przygotowania przepisem na błyskawiczne makowe rogale. Tak naprawdę potrzebujesz tylko francuskiego ciasta i masę makową.

Do upieczenia moich rogali wykorzystałam domową masę makowa, którą przygotowałam na początku grudnia, a potem zmroziłam. To bardzo fajny sposób na jej przechowanie, masa nie traci nic na smaku. Oczywiście możesz też kupić gotową masę, ale ja staram się tego unikać, do czego i Ciebie zachęcam. Sklepowa masa zawiera tylko koło 22% maku, mnóstwo cukru, syrop glukozowo0fruktowy i sporo innych zupełnie zbędnych składników.

Zdecydowanie warto ją zrobić samemu w domu, to nie jest wcale takie trudne, ani pracochłonne. Ja używam mielonego maku, to bardzo ułatwia pracę i skraca czas przygotowania masy.


Przepisy na świąteczne słodkości z makiem na blogu

Na moim blogu znajdziesz także inne przepisy na bożonarodzeniowe ciasteczka:


Jak zrobić błyskawiczne makowe rogale

Na moim Instagramie znajdziesz także filmik kroku po kroku, jak przygotować takie makowe rogale. Zobacz, jakie to jest proste, kliknij w link →  https://www.instagram.com/p/DDxHDCuo686/

Więcej kulinarnych inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.

 

zawinięte ciasto z masą makową


Błyskawiczne makowe rogale

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • ok. 400 g masy makowej, przepis na masę →kliknij tutaj
  • 1 jajko do pomalowania ciasta
  • 3 łyżki cukru pudru
  • ok. 1 łyżeczki soku z cytryny
  • orzechy do posypania 


Wykonanie

  • Masę rozsmaruj równomiernie na cieście.
  • Ciasto podziel na 4 równe części, a następnie każdą z tych części w przetnij w poprzek, tak aby powstały dwa trójkąty.
  • Każdy trójkąt zwiń w rulonik, zaczynając od szerszej strony.
  • Ułóż rogale na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pomaluj je rozkłóconym jajkiem.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 210 stopni przez ok. 20 minut. Powinny się ładnie przyrumienić.
  • Przygotuj lukier: w szklance wymieszaj cukier z sokiem cytrynowym.
  • Orzechy posiekaj.
  • Gdy rogale wystygną udekoruj je lukrem i posyp orzechami.


makowe rogale polane lukrem
Błyskawiczne makowe rogale

Komentarze