Błyskawiczne paluchy z hummusem

podłużne plauchy z ciasta francuskiego
Błyskawiczne paluchy z hummusem
 

Błyskawiczne paluchy z hummusem

Błyskawiczne paluchy z hummusem, to kolejny szybki i bardzo prosty do przygotowania przepis na domową imprezę. Są przygotowane na bazie gotowego francuskiego ciasta, ale można je też przygotować z ciasta na pizzę, które też jest dostępne  większych sklepach.  Wykorzystałam też gotowy hummus - zawsze sprawdzam jego skład, żeby nie było w nim żadnych konserwantów ani sztucznych dodatków. Można też oczywiście wykorzystać taki domowy hummus.

Takie paluchy szybko znikają ze stołu, wiec warto od razu przygotować je z podwójnej porcji. Pysznie smakują zarówno na ciepło, dopiero co wyjęte piekarnika, jak i na zimno.


Filmik krok po kroku

Filmik krok po kroku, jak przygotować te paluchy z nadzieniem z hummusu i żółtego sera znajdziesz na moim Ig → https://www.instagram.com/p/C1zhUQ6IbtG/


Przepisy na inne przekąski na imprezę 

Na blogu znajdziesz także inne pomysły na przekąski:

 

Więcej inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.



paluchy z ciasta z sezamem

Proste paluchy z hummusem

Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:

  • 1 opakowania ciasta francuskiego
  • 1 opakowanie hummusu z suszonymi pomidorami
  • 100 g żółtego sera 
  • pieprz
  • 1 jajko
  • sezam do posypania

 

Wykonanie

  • Rozwiń płat ciasta. 
  • Połowę ciasta posmaruj hummusem.
  • Ser zetrzyj na tarce  drobnych oczach.
  • Posmarowaną część posyp serem i oprósz pieprzem.
  • Przykryj tę cześć ciasta drugą połową.
  • Delikatnie przyciśnij ciasto, żeby warstwy przylegały do siebie.
  • Przy pomocy radełka lub noża pokrój ciasto na paski o szerokości 2 cm.
  • Każdy pasek delikatnie skręć.
  • Paluchy układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Paluchy posmaruj rozkłóconym jajkiem, posyp sezamem.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. przez około 20 minut, aż ciasto się przyrumieni.
  • Wystudź na kratce.

 

Błyskawiczne paluchy z hummusem

Komentarze