Błyskawiczne paluchy z hummusem
Błyskawiczne paluchy z hummusem |
Błyskawiczne paluchy z hummusem
Błyskawiczne paluchy z hummusem, to kolejny szybki i bardzo prosty do przygotowania przepis na domową imprezę. Są przygotowane na bazie gotowego francuskiego ciasta, ale można je też przygotować z ciasta na pizzę, które też jest dostępne większych sklepach. Wykorzystałam też gotowy hummus - zawsze sprawdzam jego skład, żeby nie było w nim żadnych konserwantów ani sztucznych dodatków. Można też oczywiście wykorzystać taki domowy hummus.
Takie paluchy szybko znikają ze stołu, wiec warto od razu przygotować je z podwójnej porcji. Pysznie smakują zarówno na ciepło, dopiero co wyjęte piekarnika, jak i na zimno.
Filmik krok po kroku
Filmik krok po kroku, jak przygotować te paluchy z nadzieniem z hummusu i żółtego sera znajdziesz na moim Ig → https://www.instagram.com/p/C1zhUQ6IbtG/
Przepisy na inne przekąski na imprezę
Na blogu znajdziesz także inne pomysły na przekąski:
- Błyskawiczne paluchy z serem
- Wytrawne ciasteczka filo z pomidorkami
- Kultowe zapiekanki z pieczarkami z PRL-u
- Tartaletki z borówką i gruszką
- Domowe krakersy z czarnuszką
- Roladki z szynki z jajkiem
- Domowe krakersy z czarnuszką
Więcej inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.
Proste paluchy z hummusem
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- 1 opakowania ciasta francuskiego
- 1 opakowanie hummusu z suszonymi pomidorami
- 100 g żółtego sera
- pieprz
- 1 jajko
- sezam do posypania
Wykonanie
- Rozwiń płat ciasta.
- Połowę ciasta posmaruj hummusem.
- Ser zetrzyj na tarce drobnych oczach.
- Posmarowaną część posyp serem i oprósz pieprzem.
- Przykryj tę cześć ciasta drugą połową.
- Delikatnie przyciśnij ciasto, żeby warstwy przylegały do siebie.
- Przy pomocy radełka lub noża pokrój ciasto na paski o szerokości 2 cm.
- Każdy pasek delikatnie skręć.
- Paluchy układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Paluchy posmaruj rozkłóconym jajkiem, posyp sezamem.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. przez około 20 minut, aż ciasto się przyrumieni.
- Wystudź na kratce.
Błyskawiczne paluchy z hummusem |
Komentarze
Prześlij komentarz