Ekspresowe świderki makowe

kawałki ciasta zawinięte z masą makową
Ekspresowe świderki makowe
 

Ekspresowe świderki makowe

To pyszny świąteczny deser, który uda się każdemu! Jest banalnie prosty do przygotowania, więc wszyscy,  nawet ci niewprawni domowi cukiernicy mogą się z nim zmierzyć. Do przygotowania tych ciasteczek możesz użyć gotowej masy makowej. Zwróć wtedy jednak uwagę na jej skład, bo niestety część producentów zamiast maku oferuje nam dużo niezbyt zdrowych składników. Wybierz tę z prostym składem.

Ja polecam przygotowanie takiej domowej masy makowej, bo wtedy sami możemy regulować ilość maku, cukru i bakalii. Taka masa jest zdecydowanie dużo zdrowsza i możemy ja zrobić według naszego gustu i smaku. Przepis znajdziesz tutaj → masa makowa z bakaliami.

Filmik jak upiec makowe świderki

Filmik krok po kroku, jak przygotować takie ekspresowe świderki makowe znajdziesz na moim Instagramie → https://www.instagram.com/reel/DDfCdbKolqG/


Przepisy na świąteczne ciastka na blogu

Na moim blogu znajdziesz także inne przepisy na bożonarodzeniowe ciasteczka:


Więcej kulinarnych inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.


zakręcone ciasteczka z masą makową i lukrem


Ekspresowe świderki makowe

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • ok. 400 g masy makowej, przepis na masę →kliknij tutaj
  • mleko do pomalowania ciasta
  • 3 łyżki cukru pudru
  • ok. 1 łyżeczki wody


Wykonanie

  • Ciasto francuskie przetnij wzdłuż na pół. 
  • Jedną część ciasta pomaluj mlekiem.
  • Ułóż na niej masę makową i wyrównaj.
  • Przykryj drugą częścią ciasta. Delikatnie dociśnij.
  • Przy pomocy radełka lub noża potnij ciasto na paski o szerokości ok. 1,5 cm.
  • Z każdego kawałka zrób zawijasa.
  • Ułóż świderki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pomaluj mlekiem.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 210 stopni przez 20 minut.
  • Przygotuj lukier: w szklance wymieszaj cukier z wodą.
  • Orzechy posiekaj.
  • Gdy świderki wystygną udekoruj je lukrem i posyp orzechami.


Komentarze