Masa makowa z bakaliami

ciemna masa z orzechami w misce
Masa makowa z bakaliami


Masa makowa z bakaliami

Święta Bożego Narodzenia nierozłącznie kojarzą mi się z makowcem. Piekła go moja babia, a później moja teściowa. Oczywiście zawsze używało się do niego domowej masy makowej. Ucierało się ją  w makutrze, bo taka smakowała najlepiej.

Dziś masę makową można kupić w sklepie i właśnie często taką masę dodajemy do naszych ciast. Ale warto sprawdzić jaki jest ich skład, bo niestety maku jest w niej tylko 21-22%, natomiast na pierwszym miejscu jest woda, a na drugim cukier. Znajdziesz tam też między innymi syrop glukozowo-fruktozowy, mąkę pszenną, płatki owsiane, a bakali jest tylko ok. 6%.

Wydaje mi się, że w takim przypadku warto zrobić taką masę makowa z  bakaliami w domu. Nie jest to wcale trudne i sami możemy dozować sobie ilość cukru lub zastąpić go, na przykład naturalnym miodem. A bakali dodać tyle ile dodawały kiedyś nasze babcie, czyli na bogato.


Świąteczne ciasta na blogu

Na moim blogu znajdziesz także inne świąteczne przepisy na smakowite ciasta. Mam nadzieję, że znajdziesz tu inspiracje na Twój świąteczny stół. Kliknij w link, aby przejść do przepisu:


Więcej kulinarnych inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.



ciemna masa z bakalii i plasterkiem pomarańczy


Masa makowa z bakaliami

Czas przygotowania: 40 minut + czas oczekiwania

Składniki:

  • 250 g maku
  • 300 ml mleka
  • 30 g masła
  • 80 g miodu
  • 50 g cukru
  • 50 ml kremówki
  • 50 g rodzynek
  • 50 g żurawiny
  • 40 g włoskich orzechów
  • 40 g laskowych orzechów
  • 50 g płatków migdałów
  • 1 łyżka skórek pomarańczowych
  • 1 łyżeczka esencji migdałowej


Wykonanie

  • Mak wsyp do garnuszka zalej mlekiem i odstaw na 4 godziny do namoczenia.
  • Gotuj na malutkim ogniu przez 15 minut. Wystudź.
  • Zmiel dwukrotnie w maszynce  do mielenia mięsa na najmniejszym sitku, możesz też blendować partiami w blenderze.
  • Masło rozpuść w garnku, dodaj cukier, wymieszaj, żeby się rozpuścił. 
  • Dodaj miód, kremówkę, rodzynki, żurawinę, migdały, skórki pomarańczowe i posiekane orzechy.
  • Wsyp mak i wszystko dokładnie wymieszaj.


masa makowa z płatkami migdałowymi i orzechami
Masa makowa z bakaliami


Komentarze