Schab gotowany w rękawie do pieczenia


pokrojony w plastry ugotowany schab
Schab gotowany w rękawie do pieczenia


Schab gotowany w rękawie do pieczenia

To kolejny pyszny i prosty pomysł na mięso do kanapek, lub na świąteczny stół. Wiadomo, że to mięso nie zawiera w sobie zbyt dużo tłuszczu, wiec często po obróbce termicznej jest lekko wysuszone. Ale jest na to sposób, można parzyć go w rękawie do pieczenia, wtedy będzie wilgotny, a cały smak zostanie w mięsie.

Tak przygotowany schab można wykorzystać, jako wędlinę, u nas w domu uwielbiamy go z dodatkiem domowego chrzanu lub sosu tatarskiego. Można też go  podać na ciepło, na przykład z sosem pieczarkowym lub z suszonych grzybów.


Jak zrobić schab gotowany w rękawie do pieczenia

Filmik, jak przygotować ten schab krok po kroku znajdziesz na moim Ig →https://www.instagram.com/reel/C2AaoYZoxX-/

 

 Przepisy na schab na blogu

Na moim blogu znajdziesz także inne pyszne przepisy na schab:


Więcej kulinarnych inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.

 


Schab gotowany w rękawie do pieczenia

Czas przygotowania: 

Składniki:

  • 1000 g schabu wieprzowego
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka pieprzu  
  • 1 łyżeczka czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego 
  • 2 łyżki oleju

 

Wykonanie

  • Sól, paprykę, tymianek, pieprz, czosnek i olej wymieszaj w miseczce.
  • Dokładnie natrzyj mieszanką przypraw mięso.
  • Schab włóż do rękawa do pieczenia, do środka włóż także listki laurowe i ziele angielskie. 
  • Rękaw dokładnie zawiąż.
  • Mięso przełóż do szklanego naczynia, przykryj i schowaj do lodówki na 24 godziny. 
  • Po tym czasie do garnka włóż mięso, wlej wodę.
  • Wodę doprowadź do zagotowania, następnie zmniejsz ogień i parz mięso w temperaturze 82 stopni przez 60 minut.
  • Odstaw do wystygnięcia lub wykorzystaj od razu jako drugie danie z dodatkiem ulubionego sosu.

 

plastry schabu na drewnianej desce
Schab gotowany w rękawie do pieczenia


Komentarze