Schab gotowany w rękawie do pieczenia
Schab gotowany w rękawie do pieczenia |
Schab gotowany w rękawie do pieczenia
To kolejny pyszny i prosty pomysł na mięso do kanapek, lub na świąteczny stół. Wiadomo, że to mięso nie zawiera w sobie zbyt dużo tłuszczu, wiec często po obróbce termicznej jest lekko wysuszone. Ale jest na to sposób, można parzyć go w rękawie do pieczenia, wtedy będzie wilgotny, a cały smak zostanie w mięsie.
Tak przygotowany schab można wykorzystać, jako wędlinę, u nas w domu uwielbiamy go z dodatkiem domowego chrzanu lub sosu tatarskiego. Można też go podać na ciepło, na przykład z sosem pieczarkowym lub z suszonych grzybów.
Jak zrobić schab gotowany w rękawie do pieczenia
Filmik, jak przygotować ten schab krok po kroku znajdziesz na moim Ig →https://www.instagram.com/reel/C2AaoYZoxX-/
Przepisy na schab na blogu
Na moim blogu znajdziesz także inne pyszne przepisy na schab:
- Schab pieczony - najprostszy przepis
- Schab pieczony ze śliwkami
- Schab z pończochy
- Schab gotowany 20 minut
- Schab ze słoika
- Schab pieczony w przyprawach
Więcej kulinarnych inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.
Schab gotowany w rękawie do pieczenia
Czas przygotowania:
Składniki:
- 1000 g schabu wieprzowego
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka papryki
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka czosnku
- 3 liście laurowe
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 2 łyżki oleju
Wykonanie
- Sól, paprykę, tymianek, pieprz, czosnek i olej wymieszaj w miseczce.
- Dokładnie natrzyj mieszanką przypraw mięso.
- Schab włóż do rękawa do pieczenia, do środka włóż także listki laurowe i ziele angielskie.
- Rękaw dokładnie zawiąż.
- Mięso przełóż do szklanego naczynia, przykryj i schowaj do lodówki na 24 godziny.
- Po tym czasie do garnka włóż mięso, wlej wodę.
- Wodę doprowadź do zagotowania, następnie zmniejsz ogień i parz mięso w temperaturze 82 stopni przez 60 minut.
- Odstaw do wystygnięcia lub wykorzystaj od razu jako drugie danie z dodatkiem ulubionego sosu.
Schab gotowany w rękawie do pieczenia |
Komentarze
Prześlij komentarz