Schab pieczony - najprostszy przepis
Schab pieczony - najprostszy przepis |
Schab pieczony - najprostszy przepis
Schab to zawsze pyszny pomysł na świąteczny stół. Lubimy go podawać na zimno, jako dodatek do pieczywa, czy sałatek. W sumie jest bardzo prosty do przygotowania, jest z nim tylko jeden malutki problem. To kawałek mięsa, który zawiera w sobie bardzo mało tłuszczu, więc po upieczeniu bywa suchy i twardawy.
Ja dziś zdradzam Ci bardzo prosty patent, na to, żeby Twój schab po upieczeniu był wilgotny i delikatny. Sekret tkwi w wysokiej temperaturze pieczenia mięsa przy niezbyt długim czasie. Ważne jest też to, aby mięso przed włożeniem do piekarnika miało temperaturę pokojową.
Jak upiec wilgotny schab?
Filmik krok po kroku, jak przygotować taki kawałek mięsa znajdziesz na moim Instagramie → https://www.instagram.com/p/DDkMUo8IDO-/
Przepisy na schab na kanapki na blogu
Na moim blogu znajdziesz także inne pyszne przepisy ze schabem w roli głównej. To będzie idealna wędlina święta i nie tylko. Aby przejść do konkretnego przepisu, kliknij w wybrany link poniżej i zostaniesz przekierowana/y na stronę z dokładnym przepisem:
- Pierś z indyka na kanapki parzona w rękawie do pieczenia
- Schab pieczony ze śliwkami
- Schab z pończochy
- Schab gotowany 20 minut
- Schab ze słoika
- Schab pieczony w przyprawach
Więcej kulinarnych inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.
Schab pieczony - najprostszy przepis
Czas przygotowania: 45 minut + czas oczekiwania
Składniki:
- 1000 g schabu wieprzowego
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka papryki
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka czosnku
- 1,5 łyżeczki soli
Wykonanie
- W szklanej misce wymieszaj składniki marynaty.
- Dokładnie natrzyj nią mięso.
- Miskę przykryj folia i włóż do lodówki na 48 godziny.
- Po tym czasie wyjmij mięso z lodówki i zostaw na blacie, aż będzie miało temperaturę pokojową.
- Piekarnik nagrzej do 250 stopni Celsjusza.
- Mięso umieść w żaroodpornym naczyniu.
- Piecz przez 35 minut.
- Po tym czasie wyjmij mięso z piekarnika, naczynie przykryj folią albuminową i odstaw do wystygnięcia.
Schab pieczony - najprostszy przepis |
Komentarze
Prześlij komentarz