Śledź czosnkowy z cebulą

pokrojone na kawałki filety śledziowe w białym sosie
Śledź czosnkowy z cebulą
 

Śledź czosnkowy z cebulą

Ten śledź, to jeden z naszych ulubionych sposobów na tę pyszną rybę. Pojawia się na naszym stole, nie tylko na Boże Narodzenie, ale także na Wielkanoc czy podczas innych rodzinnych czy towarzyskich impreza. Przepis jest banalnie prosty do zrobienia, wymaga tylko nieco czasu, żeby ryby się zamarynowały.

Warto pamiętać, że im dłużej śledzie będą się moczyły w marynacie, tym mocniejszy i octowy będą miały smak. Jeśli niezbyt przepadasz za octowymi aromatami, możesz wyjąć go po jednym dniu. Do marynaty zamiast octu spirytusowego możesz też dodać ocet jabłkowy lub winny. Taki ocet jest zdecydowanie delikatniejszy, więc można wlać go nieco więcej, lub wydłużyć czas marynowania.

Danie to najlepiej smakuje następnego dnia, gdy wszystkie smaki się dokładnie przygryzą.


Jak zrobić śledzia czosnkowego z  cebulą

Filmik krok po kroku, jak przygotować te pyszne śledzie znajdziesz na moim Instagramie. Kliknij w ten link → https://www.instagram.com/reel/DDUv3WkIvQN/


Śledziowe przepisy na blogu 

Na moim blogu znajdziesz również inne przepisy z wykorzystaniem tej pysznej ryby. Jeśli chcesz przejść do konkretnego dania, kliknij w wybrany link, a zostaniesz przeniesiona/y do wybranego szczegółowego przepisu:


Więcej kulinarnych inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.




Śledź czosnkowy z cebulą

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • 5 filetów ze śledzia
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki greckiego jogurtu
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • pieprz
  • opcjonalnie sól

Marynata:

  • 1,5 szklanki wody (375 ml)
  • 0,5 szklanki octu 10% (125 ml)
  • 5 goździków
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • 1 łyżeczka białej gorczycy
  • kawałek kory cynamonu
  • 1 czerwona cebula


Wykonanie

  • Cebulę pokrój w plasterki.
  • Do garnka wlej wodę i ocet, dodaj wszystkie pozostałe składniki.
  • Zagotuj marynatę na małym ogniu, a następnie odstaw do całkowitego wystudzenia.
  • Do zimnej marynaty włóż filety śledziowe. Powinny być całkowicie pokryte płynem.
  • Przykryty garnek wstaw na 2-3 dni do lodówki.
  • Po tym czasie śledzie i cebulę odcedź.
  • Śledzie pokrój na kawałki.
  • Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę.
  • Do miski wrzuć czosnek, dodaj majonez, jogurt, natkę pietruszki, marynowaną cebulę i pieprz.
  • Wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Jeśli Twoje śledzie nie były zbyt słone, dodaj sól i ponownie wymieszaj.
  • Wstaw do lodówki na kilka godzin.


kawałki śledzia w białym sosie
Śledź czosnkowy z cebulą


Komentarze

Prześlij komentarz