Churros z cukrem pudrem
Churros z cukrem pudrem |
Churros z cukrem pudrem
Jak ja lubię te przepyszne hiszpańskie ciastka, które oczywiście najlepiej smakują mi w Hiszpanii, gdy maczam je w filiżance gorącej i gęstej czekolady. Ale gdy za oknem szaro bura polska zima, to jak mówi stare przysłowie, gdy się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma, na tapet wjeżdżają takie domowe churros posypane cukrem pudrem.
Tradycyjny hiszpański przepis nie zawiera mleka, a samo ciasto wychodzi dosyć gęste. Hiszpanie wyciskają churros przy pomocy specjalnej maszynki, churrera, my musimy robić to ręcznie, dlatego przepisy, które są popularne w Polsce zawierają większą ilość płynów i dodawane jest mleko, aby ciasto było nieco rzadsze i można je było bez problemu wyciskać na przykład przy użyciu rękawa cukierniczego.
Przepisy na karnawałowe słodkości na blogu
Na moim blogu znajdziesz także inne przepisy na słodkości na karnawał. Poniżej wymieniam te trochę nietypowe z nadzieją, że może coś Ci wpadnie w oko i Cię zainspiruje:
- Churros z cynamonem
- Donuty z piekarnika
- Rurki z kremem
- Chiacchiere, włoskie faworki
- Pączki z ricottą, czyli castagnole di ricotta
- Róże karnawałowe
- Graffe napoletane, czyli neapolitańskie pączki
Więcej inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.
Churros z cukrem pudrem
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki:
- 300 ml mleka
- 300 ml wody
- 1 szczypta soli
- 200 g mąki pszennej
- 2 jaja
- cukier puder do posypania
- olej do smażenia
Wykonanie
- Do garnka wlej wodę i mleko.
- Płyny zagotuj, dodaj sól i wsyp całą mąkę.
- Od razu wszystko dokładnie wymieszaj, tak aby nie powstały grudki.
- Odstaw do przestygnięcia i gdy ciasto będzie letnie wbij dwa jajka.
- Ponownie wymieszaj, aż do uzyskania gładkiej masy.
- W szerokim rondlu podgrzej olej.
- Temperaturę oleju sprawdź przy pomocy drewnianego trzonka. Gdy go włożysz do oleju i zaczną się pojawiać bąbelki, to oznacza, że olej ma temperaturę idealną do smażenia.
- Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką w formie dużej gwiazdki.
- Wyciskaj kawałki o długości kilku lub kilkunastu centymetrów, jak wolisz, odcinaj ciasto przy pomocy nożyczek i wrzucaj na gorący olej.
- Smaż z obydwu stron, aż do uzyskania złocistego koloru.
- Churros osącz na papierowym ręczniku i jeszcze gorące posyp cukrem pudrem.
Churros z cukrem pudrem |
Komentarze
Prześlij komentarz