Cynamonowe jabłka w cieście francuskim
Cynamonowe jabłka w cieście francuskim
Jabłka i ciasto francuskie, to zawsze pyszne połączenie. Do tego korzenne przyprawy i szybkie i proste ciasteczka gotowe do jedzenia. Super smakują zarówna na ciepło, jaki i na zimno. To też fajny przepis dla naszych pociech, na pewno chętnie pomogą nam przy zawijaniu plasterków jabłek w ciasto.
Do przygotowania tego deseru warto wybrać w miarę twarde jabłka, żeby się nie rozpadły podczas pieczenia. Można też ciasto zwijać gęściej, na tak zwaną zakładkę, żeby jeden pasek zachodził na drugi. A jeśli lubisz cynamon możesz tez oprószyć nim ciastka, na przykład wymieszać go z grubym cukrem do posypania jabłek.
Słodkości z ciastem francuskim na blogu
Na moim blogu znajdziesz także inne przepisy na słodkości z ciastem francuskim w roli głównej. Jeśli chcesz przejść do wybranego przepisu, kliknij w któryś z linków pniżej:
Więcej inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.
Cynamonowe jabłka w cieście francuskim
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 6 dużych jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta kardamonu
- szczypta mielonych goździków
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 1 jajko
- gruby cukier do posypania
Wykonanie
- Jabłka pokrój w plastry o grubości 1,5 cm.
- Wykrój z nich gniazdka.
- Ciasto francuskie podziel na paski o szerokości ok 1,5 cm.
- W głębokim talerzu wymieszaj cukier z przyprawami.
- Obtocz w nim każdy kawałek jabłka.
- Następnie każdy plasterek owiń paskiem ciasta francuskiego.
- Jabłka w cieście ułóż na papierze do pieczenia, posmaruj rozkłóconym jajkiem.
- Posyp grubym cukrem.
- Piecz 20-25 minut w temperaturze 190 stopni.
Cynamonowe jabłka w cieście francuskim |
Komentarze
Prześlij komentarz