Cynamonowe jabłka w cieście francuskim


plasterki jabłka zawinięte w ciasto
Cynamonowe jabłka w cieście francuskim

Cynamonowe jabłka w cieście francuskim

Jabłka i ciasto francuskie, to zawsze pyszne połączenie. Do tego korzenne przyprawy i szybkie i proste ciasteczka gotowe do jedzenia.  Super smakują zarówna na ciepło, jaki i na zimno. To też fajny przepis dla naszych pociech, na pewno chętnie pomogą nam przy zawijaniu plasterków jabłek w ciasto.

Do przygotowania tego deseru warto wybrać w miarę twarde jabłka, żeby się nie rozpadły podczas pieczenia. Można też ciasto zwijać gęściej, na tak zwaną zakładkę, żeby jeden pasek zachodził na drugi. A jeśli lubisz cynamon możesz tez oprószyć nim ciastka, na przykład wymieszać go z grubym cukrem do posypania jabłek.


Słodkości z ciastem francuskim na blogu

Na moim blogu znajdziesz także inne przepisy na słodkości z ciastem francuskim w roli głównej. Jeśli chcesz przejść do wybranego przepisu, kliknij w któryś z linków pniżej:


Więcej inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.



kawałki jabłka owinięte we francuskie ciasto z cukrem


Cynamonowe jabłka w cieście francuskim

Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 6 dużych jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • szczypta mielonych goździków
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • gruby cukier do posypania


Wykonanie

  • Jabłka pokrój w plastry o grubości 1,5 cm. 
  • Wykrój z nich gniazdka. 
  • Ciasto francuskie podziel na paski o szerokości ok 1,5 cm.
  • W głębokim talerzu wymieszaj cukier z przyprawami. 
  • Obtocz w nim każdy kawałek jabłka. 
  • Następnie każdy plasterek owiń paskiem ciasta francuskiego.
  • Jabłka w cieście ułóż na papierze do pieczenia, posmaruj rozkłóconym jajkiem. 
  • Posyp grubym cukrem.
  • Piecz 20-25 minut w temperaturze 190 stopni.

 

czerwone jabłka zwinięte w ciasto posypane cukrem
Cynamonowe jabłka w cieście francuskim

Komentarze