Czekoladowe trufle z pistacjami
Czekoladowe trufle z pistacjami |
Czekoladowe trufle z pistacjami
Uwielbiam takie czekoladowe słodkości, które bez problemu przygotujemy w domu. Przepis jest bardzo prosty do zrobienia, zawiera kilka składników, które prawie zawsze mamy w domu. Nasze dzieci na pewno też chętnie w tym nam pomogą, tylko wtedy proponuję pominąć dodatek alkoholu.
Takie domowe trufle mają zdecydowanie dużo fajniejszy skład, niż te kupione w sklepie. Do moich trufli dodałam whisky, ale idealnie będzie tu też pasował każdy inny mocny alkohol. Można użyć wódki, rumu, koniaku czy jakiegoś ulubionego likieru.
Inne przepisy na czekoladowe słodkości na blogu
Na moim blogu znajdziesz także inne pyszne przepisy na słodkości z czekoladą w roli głównej:
Więcej inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.
Czekoladowe trufle z pistacjami
Czas przygotowania: 30 minut + czas oczekiwania
Składniki:
- 200 g mlecznej czekolady
- 80 ml kremówki 30%
- 20 g masła
- 2 łyżki whisky
- 50 g herbatników
- pistacje do obtoczenia
Wykonanie
- Czekoladę posiekaj.
- Do garnuszka wlej kremówkę, wrzuć czekoladę, podgrzewaj na małym ogniu, aż czekolada się rozpuści.
- Wlej alkohol i dodaj masło, dokładnie wymieszaj.
- Odstaw do przestudzenia.
- Herbatniki pokrusz, wrzuć je do masy, wymieszaj.
- Wstaw na minimum 60 minut do lodówki, aby masa stężała.
- Uformuj kulki o wielkości orzecha włoskiego.
- Pistacje posiekaj, obtocz w nich kulki.
Komentarze
Prześlij komentarz