Rogaliki drożdżowe - wersja szybsza

rogaliki posypane cukrem pudrem
Rogaliki drożdżowe - wersja szybsza
 

Rogaliki drożdżowe - wersja szybsza

Dziś jest Dzień Rogalika, więc zapraszam Cię na pyszne puchate drożdżowe rogaliki nadziane  kwaskowatymi powidłami ze śliwek. Uwielbiam to połączenie, bo śliwki idealnie są komponują z takim ciastem.

Ten dzisiejszy przepis na rogaliki, różni się nieco od tradycyjnego przepisu na ciasto drożdżowe. Klasycznie po wymieszaniu aktywnego zaczynu z pozostałymi składnikami, odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na około godzinę lub półtorej. Mój przepis tego nie wymaga i dlatego nazwałam go wersją szybszą. To idealny przepis, gdy nie mamy zbyt dużo czasu, a  rogaliki wychodzą równie pyszne.


Przepisy na ciasta drożdżowe na blogu

Na moim blogu znajdziesz także inne przepisy na pyszne drożdżowe wypieki.


Więcej inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów, kulinarnych ciekawostek i nie tylko zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.



upieczone rogaliki na metalowej tacy


Rogaliki drożdżowe - wersja szybsza

Czas przygotowania: 60 minut

Proporcje na 24 sztuki

Składniki:

  • 250 ml ciepłego mleka 
  • 25 g świeżych drożdży 
  • 4 łyżki cukru
  • 500 g mąki pszennej 
  • 2 jajka 
  • 80 g rozpuszczonego masła
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • powidła śliwkowe
  • 1 jajko
  • cukier puder do posypania

Wykonanie

  • Mleko delikatnie podgrzej, dodaj łyżkę cukru i wsyp pokruszone drożdże.
  • Dokładnie wymieszaj, przykryj i odstaw na 15 minut.
  • Do sporej miski przesiej mąkę, dodaj resztę cukru, wlej zaczyn, dodaj jajka i wymieszaj do połączenia składników.
  • Dodaj sól i wlej masło.
  • Wszystko wyrób przy pomocy robota, powinno być gładkie i elastyczne.
  • Podziel je na 3 części. Każdą część rozwałkuj na podsypanym mąką blacie na koło o średnicy ok. 30 cm.
  • Podziel je na 8 równych części. Na środku szerszej części trójkąta ułóż łyżeczkę powideł.
  • Zwiń ciasto od szerszej strony i uformuj rogalik. 
  • Rogaliki ułóż w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przyjrzyj ściereczką i odstaw na 15 minut.
  • Pomaluj rozkłóconym jajkiem i piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
  • Po upieczeniu posyp je cukrem pudrem. 


Rogaliki drożdżowe - wersja szybsza

Komentarze