Rogaliki drożdżowe - wersja szybsza
Rogaliki drożdżowe - wersja szybsza |
Rogaliki drożdżowe - wersja szybsza
Dziś jest Dzień Rogalika, więc zapraszam Cię na pyszne puchate drożdżowe rogaliki nadziane kwaskowatymi powidłami ze śliwek. Uwielbiam to połączenie, bo śliwki idealnie są komponują z takim ciastem.
Ten dzisiejszy przepis na rogaliki, różni się nieco od tradycyjnego przepisu na ciasto drożdżowe. Klasycznie po wymieszaniu aktywnego zaczynu z pozostałymi składnikami, odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na około godzinę lub półtorej. Mój przepis tego nie wymaga i dlatego nazwałam go wersją szybszą. To idealny przepis, gdy nie mamy zbyt dużo czasu, a rogaliki wychodzą równie pyszne.
Przepisy na ciasta drożdżowe na blogu
Na moim blogu znajdziesz także inne przepisy na pyszne drożdżowe wypieki.
- Odrywane bułeczki z kruszonką i borówkami amerykańskimi
- Roscon de Reyes Magos, czyli hiszpańskie ciasto Trzech Króli
- Drożdżowe bułeczki z borówkami amerykańskimi
- Drożdżowe bułeczki z budyniem
- Drożdżowa babka z bakaliami
Więcej inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów, kulinarnych ciekawostek i nie tylko zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.
Rogaliki drożdżowe - wersja szybsza
Czas przygotowania: 60 minut
Proporcje na 24 sztuki
Składniki:
- 250 ml ciepłego mleka
- 25 g świeżych drożdży
- 4 łyżki cukru
- 500 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 80 g rozpuszczonego masła
- szczypta soli
- powidła śliwkowe
- 1 jajko
- cukier puder do posypania
Wykonanie
- Mleko delikatnie podgrzej, dodaj łyżkę cukru i wsyp pokruszone drożdże.
- Dokładnie wymieszaj, przykryj i odstaw na 15 minut.
- Do sporej miski przesiej mąkę, dodaj resztę cukru, wlej zaczyn, dodaj jajka i wymieszaj do połączenia składników.
- Dodaj sól i wlej masło.
- Wszystko wyrób przy pomocy robota, powinno być gładkie i elastyczne.
- Podziel je na 3 części. Każdą część rozwałkuj na podsypanym mąką blacie na koło o średnicy ok. 30 cm.
- Podziel je na 8 równych części. Na środku szerszej części trójkąta ułóż łyżeczkę powideł.
- Zwiń ciasto od szerszej strony i uformuj rogalik.
- Rogaliki ułóż w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przyjrzyj ściereczką i odstaw na 15 minut.
- Pomaluj rozkłóconym jajkiem i piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
- Po upieczeniu posyp je cukrem pudrem.
Rogaliki drożdżowe - wersja szybsza |
Komentarze
Prześlij komentarz