Krem czekoladowy - tylko trzy składniki
Krem czekoladowy - tylko trzy składniki
Czekolada jest wspaniałym afrodyzjakiem, więc to idealny pomysł na Walentynki. A ten krem czekoladowy jest banalnie prosty do przygotowania i na pewno każdemu się uda, nawet temu mniej wprawnemu domorosłemu kucharzowi. Do jego zrobienia potrzebne są tylko trzy składniki: czekolada, kremówka i mascrapone. Na koniec udekoruj krem Twoimi ulubionymi owocami, u mnie są to maliny i ziarenka granatu.
Filmik z przepisem krok o kroku
Na moim Instagramie znajdziesz także przepis z wykonaniem krok po kroku tego pysznego kremu czekoladowego:
Przepisy z czekoladą w roli głównej
- Orzechowe trufle
- Trufle czekoladowe z żurawiną
- Czekoladowe tiramisu
- Brownie z polewą czekoladową
- Sernik czekoladowy na zimno
Więcej inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów, kulinarnych ciekawostek i nie tylko zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.
Krem czekoladowy- tylko trzy składniki
Czas przygotowania: 30 minut + czas oczekiwania
Składniki:
- 330 ml kremówki 36%
- 150 g gorzkiej czekolady
- 250 g mascarpone
- maliny do ozdoby
- ziarenka granatu
Wykonanie
- Kremówkę wlej do garnuszka i zagotuj.
- Zdejmij garnek z kuchenki.
- Czekoladę posiekaj i wrzuć do gorącej śmietanki.
- Dokładnie wymieszaj, czekolada powinna się rozpuścić.
- Odstaw do wystudzenia, a potem wstaw do lodówki na 2-3 godziny, żeby masa się dobrze schłodziła.
- Zimne mascarpone wrzuć do miski, wlej zimną masę czekoladową i zmiksuj na gęstą masę.
- Czekoladowy krem przełóż do pucharków.
- Ozdób malinami i ziarenkami granatu
![]() |
Krem czekoladowy - tylko trzy składniki |
Komentarze
Prześlij komentarz