Krem czekoladowy - tylko trzy składniki

czekoladowy brązowy krem w dodatkiem malin i granatu
Krem czekoladowy - tylko trzy składniki


Krem czekoladowy - tylko trzy składniki

Czekolada jest wspaniałym afrodyzjakiem, więc to idealny pomysł na Walentynki. A ten krem czekoladowy jest banalnie prosty do przygotowania i na pewno każdemu się uda, nawet temu mniej wprawnemu domorosłemu kucharzowi. Do jego zrobienia potrzebne są tylko trzy składniki: czekolada, kremówka i mascrapone. Na koniec udekoruj krem Twoimi ulubionymi owocami, u mnie są to maliny i ziarenka granatu.

Pamiętaj, żeby przed przystąpieniem do robienia tego deseru przeczytać dokładnie cały przepis i sposób wykonania. Wszystkie składniki potrzebne, do przygotowania czekoladowego kremu powinny dobrze schłodzone. Uważaj, żeby nie przebić kremu, to znaczy nie ubijać go zbyt długo, bo może się zważyć i zrobi się czekoladowe masło. Ubijaj tylko do momentu, aż masa zgęstnieje.

Filmik z przepisem krok o kroku

Na moim Instagramie znajdziesz także przepis z wykonaniem krok po kroku tego pysznego kremu czekoladowego:

Przepisy z czekoladą w roli głównej

Na moim blogu znajdziesz także inne słodkie przepisy z czekoladą w roli głównej. Jeśli chcesz przejść do wybranego przez Ciebie przepisu, kliknij w link poniżej:

Więcej inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów, kulinarnych ciekawostek i nie tylko zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.





Krem czekoladowy- tylko trzy składniki

Czas przygotowania: 30 minut + czas oczekiwania

Składniki:

  • 330 ml kremówki 36%
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 250 g mascarpone
  • maliny do ozdoby
  • ziarenka granatu

Wykonanie

  • Kremówkę wlej do garnuszka i zagotuj. 
  • Zdejmij  garnek z kuchenki.
  • Czekoladę posiekaj i wrzuć do gorącej śmietanki.
  • Dokładnie wymieszaj, czekolada powinna się rozpuścić.
  • Odstaw do wystudzenia, a potem wstaw do lodówki na 2-3 godziny, żeby masa się dobrze schłodziła.
  • Zimne mascarpone wrzuć do miski, wlej zimną masę czekoladową i zmiksuj na gęstą masę.
  • Czekoladowy krem przełóż do pucharków.
  • Ozdób malinami i ziarenkami granatu


brązowy krem z czerwonymi malinami w szklance
Krem czekoladowy - tylko trzy składniki

Komentarze