Pierś z indyka - soczysta i krucha
![]() |
Pierś z indyka - soczysta i krucha |
Pierś z indyka - soczysta i krucha
Dziś zapraszam Cię na kolejną odsłonę pysznej domowej wędliny, choć wedle znawców, wędliną możemy nazwać tylko i wyłacznie mięso, które zostało wcześniej uwędzone. Ale zostańmy przy potocznie przyjętej nazwie i zróbmy razem pyszny kawałek mięsa, który będzie idealny nie tylko do kanapek, ale także będzie wspaniały, jako danie główne obiadowe.
Pierś z indyka jest mięsem bardzo chudym, więc po obróbce cieplnej z reguły jest suche, szczególnie gdy podajemy je bez żadnego sosu. Dzięki mojemu sposobowi pieczenia mięso pozostaje soczyste i nie jest przesuszone. Duże znaczenie ma tu żeliwny garnek, ale indyka można również upiec w glinianym garnku rzymskim.
Przepisy na indyka na blogu
Na moim blogu znajdziesz także inne smakowite przepisy, gdzie to zdrowe mięso gra główną rolę. Aby przejść do wybranego przez Ciebie przepisu, wystarczy kliknąć w któryś z linków poniżej:
Więcej inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów, kulinarnych ciekawostek i nie tylko zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.
Pierś z indyka - soczysta i krucha
Czas przygotowania: 60 minut + czas oczekiwania
Składniki:
- 3 łyżki oleju
- 1 czubata łyżeczka papryki
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki musztardy
- 1000 g piersi z indyka
- olej do smażenia
Wykonanie
- W miseczce wymieszaj wszystkie składniki marynaty.
- Pierś możesz owinąć sznurkiem, żeby nadać jej kształt.
- Mięso dokładnie natrzyj marynatą.
- Przełóż do szklanego naczynia, przykryj i włóż do lodówki na 48 godzin.
- Wyjmij mięso z lodówki i zostaw na blacie kuchennym, przez pieczeniem powinno mieć temperaturę otoczenia.
- Obsmaż mięso ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu na patelni.
- Piekarnik nagrzej do 200 stopni Celsjusza.
- Włóż mięso do żeliwnego garnka, wbij termosondę lub termometr i przykryj pokrywką.
- Piecz przez 30 minut w 200 stopniach Celsjusza.
- Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 170 stopni Celsjusza i piecz jeszcze około 20 minut, aż do uzyskania wewnątrz mięsa 72 stopni Celsjusza.
- Wyjmij mięso z piekarnika i z garnka, zostaw do wystygnięcia.
![]() |
Pierś z indyka - soczysta i krucha |
Komentarze
Prześlij komentarz