Rogaliki krucho-drożdżowe

Rogaliki krucho-drożdżowe
 

Rogaliki krucho-drożdżowe

Nie raz i nie dwa pisałam, że pieczenie drożdżowego ciasta i jego zapach, to takie moje cudowne wspomnienie z dziecięcych lat. Według mnie tak właśnie pachnie prawdziwy dom. Dzisiejszy przepis też przenosi mnie do kuchni mojej babci, która przy drewnianej stolnicy zawijała te krucho - drożdżowe rogaliki. Nadziewała je właśnie domową konfiturą z czarnych porzeczek. Ja też zawsze nadziewam je tą konfitura, którą w sezonie zawsze własnoręcznie przygotowuję.

Pamiętaj, żeby przed przystąpieniem do pieczenia przeczytać dokładnie cały przepis i sposób wykonania. Wszystkie składniki potrzebne, do przygotowania tych rogalików powinny mieć temperaturę pokojowa.


Słodkie drożdżowe przepisy na  blogu

Na moim blogu znajdziesz także inne pyszne przepis na słodkie drożdżowe wypieki.


Więcej inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów, kulinarnych ciekawostek i nie tylko zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.



Rogaliki krucho-drożdżowe

Czas przygotowania: 120 minut

Składniki:

  • 45 g jogurtu greckiego 
  • 40 g świeżych drożdży 
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 200 g miękkiego masła 
  • 2 jajka 

Dodatkowo

  • konfitura z czarnej porzeczki
  • 1 jajko 
  • cukier puder do posypania

Wykonanie

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

  • Do miseczki włóż jogurt, delikatnie go podgrzej w mikrofali, powinien być letni.
  • Dodaj cukier i pokruszone drożdże.
  • Dokładnie wymieszaj, przykryj i odstaw na 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. 
  • Do miski wsyp przesianą mąkę z solą, dodaj drożdżowy zaczyn, dwa jajka i miękkie masło.
  • Zagięć elastyczne ciasto, uformuj z niego kulę.
  • Zawiń w folię i włóż na minimum godzinę do lodówki.
  • Po tym czasie podziel ciasto na cztery części.
  • Każdą część rozwałkuj na koło o średnicy ok. 32 cm.
  • Przy pomocy radełka lub noża podziel je na 8 części.
  • Wzdłuż szerszej części każdego trójkąta nałóż łyżeczkę konfitury.
  • Zwijaj rogaliki w miarę ściśle począwszy od szerszej części. Pamiętaj, żeby na końcu tę cienką końcówkę zawinąć pod rogalik.
  • Gotowe rogaliki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj je ściereczką i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia.
  • Piekarnik nagrzej (góra - dół) do 180 stopni  Celsjusza.
  • Jajko rozkłóć w miseczce, dokładnie posmaruj nim każdego rogalika.
  • Rogaliki piecz przez 20-25 minut aż się ładnie przyrumienią.
  • Po upieczeniu posyp je cukrem pudrem.


Komentarze