Rogaliki krucho-drożdżowe
![]() |
Rogaliki krucho-drożdżowe |
Rogaliki krucho-drożdżowe
Nie raz i nie dwa pisałam, że pieczenie drożdżowego ciasta i jego zapach, to takie moje cudowne wspomnienie z dziecięcych lat. Według mnie tak właśnie pachnie prawdziwy dom. Dzisiejszy przepis też przenosi mnie do kuchni mojej babci, która przy drewnianej stolnicy zawijała te krucho - drożdżowe rogaliki. Nadziewała je właśnie domową konfiturą z czarnych porzeczek. Ja też zawsze nadziewam je tą konfitura, którą w sezonie zawsze własnoręcznie przygotowuję.
Pamiętaj, żeby przed przystąpieniem do pieczenia przeczytać dokładnie cały przepis i sposób wykonania. Wszystkie składniki potrzebne, do przygotowania tych rogalików powinny mieć temperaturę pokojowa.
Słodkie drożdżowe przepisy na blogu
- Rogaliki drożdżowe - wersja szybsza
- Odrywane bułeczki z kruszonką i borówkami amerykańskimi
- Roscon de Reyes Magos, czyli hiszpańskie ciasto Trzech Króli
- Drożdżowe bułeczki z borówkami amerykańskimi
- Drożdżowe bułeczki z budyniem
Więcej inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów, kulinarnych ciekawostek i nie tylko zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.
Rogaliki krucho-drożdżowe
Czas przygotowania: 120 minut
Składniki:
- 45 g jogurtu greckiego
- 40 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 200 g miękkiego masła
- 2 jajka
Dodatkowo
- konfitura z czarnej porzeczki
- 1 jajko
- cukier puder do posypania
Wykonanie
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
- Do miseczki włóż jogurt, delikatnie go podgrzej w mikrofali, powinien być letni.
- Dodaj cukier i pokruszone drożdże.
- Dokładnie wymieszaj, przykryj i odstaw na 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować.
- Do miski wsyp przesianą mąkę z solą, dodaj drożdżowy zaczyn, dwa jajka i miękkie masło.
- Zagięć elastyczne ciasto, uformuj z niego kulę.
- Zawiń w folię i włóż na minimum godzinę do lodówki.
- Po tym czasie podziel ciasto na cztery części.
- Każdą część rozwałkuj na koło o średnicy ok. 32 cm.
- Przy pomocy radełka lub noża podziel je na 8 części.
- Wzdłuż szerszej części każdego trójkąta nałóż łyżeczkę konfitury.
- Zwijaj rogaliki w miarę ściśle począwszy od szerszej części. Pamiętaj, żeby na końcu tę cienką końcówkę zawinąć pod rogalik.
- Gotowe rogaliki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj je ściereczką i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia.
- Piekarnik nagrzej (góra - dół) do 180 stopni Celsjusza.
- Jajko rozkłóć w miseczce, dokładnie posmaruj nim każdego rogalika.
- Rogaliki piecz przez 20-25 minut aż się ładnie przyrumienią.
- Po upieczeniu posyp je cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz