Błyskawiczna wersja miso ramenu

Błyskawiczna wersja miso ramenu
 

Błyskawiczna wersja miso ramenu

Uwielbiam wszystkie rodzaje ramenu i jeśli tylko mam okazję, to wybieram się do którejś z ramenowni, żeby zamówić michę pełną makaronu, bulionu i pysznych dodatków. Nie raz i nie dwa nosiłam się z zamiarem zrobienia ramenu w domu, ale długi czas, który jest niezbędny do jego przygotowania, trochę mnie zniechęcał. 

I trafiłam na ten ekspresowy przepis na miso ramen. Postanowiłam go zrobić i muszę przyznać, że wyszedł rewelacyjnie. Wszystkie składniki potrzebne do jego wykonania bez problemu kupisz w hipermarkecie, a samo gotowanie nie zajmie Ci więcej, niż 30 minut.

Jeśli więc lubisz orientalne smaki, to koniecznie musisz go zrobić u siebie w domu, serdecznie polecam! Jest równie pyszny, jak ten tradycyjny.


Przepis krok po kroku 

Filmik z przepisem krok po kroku, jak przygotować to aromatyczne danie znajdziesz na moim koncie na Instagramie:


Przepisy kuchni azjatyckiej na blogu

Na moim blogu znajdziesz także inne proste i szybkie do przygotowania przepisy rodem prosto z kuchni azjatyckiej. Kuchnia ta jest pełna kolorów, cudownych smaków i aromatów. Jest jedną z moich ulubionych. Jeśli chcesz przejść do któregoś z przepisów, kliknij w wybrany link poniżej:


Więcej inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów, kulinarnych ciekawostek i nie tylko zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.




Błyskawiczna wersja miso ramenu

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • 1 spora cebulka dymka lub szalotka
  • 1 czubata łyżeczka startego imbiru
  • 1 czubata łyżeczka pasty z czosnku lub 2 ząbki
  • 1/3 łyżeczki chili
  • olej sezamowy
  • 2 łyżki jasnej pasty miso
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1000 ml bulionu
  • 200 ml mleczka koksowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki sosu sojowego 

Dodatkowo:

  • 200 g mielonej wieprzowiny
  • 1 łyżeczka pasty gochujang
  • pieprz 
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 400 g świeżego makaronu ramen  lub 200 g suchego 
  • 4 jajka
  • kiełki sojowe
  • kapusta pak choi
  • sezam
  • szczypiorek

Wykonanie

  • W garnku na rozgrzanym oleju przesmaż pokrojoną w drobną kostkę cebulę.
  • Dodaj imbir, czosnek i chili. Smaż jeszcze przez 2-3 minuty.
  • Dodaj pastę miso i masło orzechowe, wymieszaj.
  • Wlej bulion i mleczko kokosowe, dodaj sos sojowy i rybny.
  • Garnek przykryj i gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
  • W międzyczasie przygotuj jajka. W garnuszku zagotuj wodę, włóż do niej jajka o temperaturze pokojowej. Gotuj przez 6 minut i od razu wystudź w zimnej wodzie.
  • Listki kapusty i kiełki włóż na 5 minut do wrzątku. 
  • Na patelnię wrzuć mięso, dodaj pastę, sos sojowy i pieprz.
  • Smaż aż mięso się delikatnie przyrumieni.
  • Makaron ramen przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Do głębokiej miski włóż ramen, wlej zupę, dodaj mięso, kapustę, kiełki i przekrojone na pół jajko.
  • Wszystko posyp pokrojonym w cienkie paseczki szczypiorem i sezamem.


Błyskawiczna wersja miso ramenu

Komentarze