Błyskawiczna wersja miso ramenu
![]() |
Błyskawiczna wersja miso ramenu |
Błyskawiczna wersja miso ramenu
Uwielbiam wszystkie rodzaje ramenu i jeśli tylko mam okazję, to wybieram się do którejś z ramenowni, żeby zamówić michę pełną makaronu, bulionu i pysznych dodatków. Nie raz i nie dwa nosiłam się z zamiarem zrobienia ramenu w domu, ale długi czas, który jest niezbędny do jego przygotowania, trochę mnie zniechęcał.
I trafiłam na ten ekspresowy przepis na miso ramen. Postanowiłam go zrobić i muszę przyznać, że wyszedł rewelacyjnie. Wszystkie składniki potrzebne do jego wykonania bez problemu kupisz w hipermarkecie, a samo gotowanie nie zajmie Ci więcej, niż 30 minut.
Jeśli więc lubisz orientalne smaki, to koniecznie musisz go zrobić u siebie w domu, serdecznie polecam! Jest równie pyszny, jak ten tradycyjny.
Przepis krok po kroku
Filmik z przepisem krok po kroku, jak przygotować to aromatyczne danie znajdziesz na moim koncie na Instagramie:
Przepisy kuchni azjatyckiej na blogu
Na moim blogu znajdziesz także inne proste i szybkie do przygotowania przepisy rodem prosto z kuchni azjatyckiej. Kuchnia ta jest pełna kolorów, cudownych smaków i aromatów. Jest jedną z moich ulubionych. Jeśli chcesz przejść do któregoś z przepisów, kliknij w wybrany link poniżej:
- Curry z krewetkami i ananasem
- Krewetki teriyaki z makaronem ryżowym
- Smażony ryż z warzywami i jajkiem
- Azjatycka sałatka z mango i kiełkami sojowymi
- Orientalna sałatka makaronowa z wędzonym łososiem
- Smażony makaron z kurczakiem
Więcej inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów, kulinarnych ciekawostek i nie tylko zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.
Błyskawiczna wersja miso ramenu
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 1 spora cebulka dymka lub szalotka
- 1 czubata łyżeczka startego imbiru
- 1 czubata łyżeczka pasty z czosnku lub 2 ząbki
- 1/3 łyżeczki chili
- olej sezamowy
- 2 łyżki jasnej pasty miso
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1000 ml bulionu
- 200 ml mleczka koksowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki sosu sojowego
Dodatkowo:
- 200 g mielonej wieprzowiny
- 1 łyżeczka pasty gochujang
- pieprz
- 1 łyżka sosu sojowego
- 400 g świeżego makaronu ramen lub 200 g suchego
- 4 jajka
- kiełki sojowe
- kapusta pak choi
- sezam
- szczypiorek
Wykonanie
- W garnku na rozgrzanym oleju przesmaż pokrojoną w drobną kostkę cebulę.
- Dodaj imbir, czosnek i chili. Smaż jeszcze przez 2-3 minuty.
- Dodaj pastę miso i masło orzechowe, wymieszaj.
- Wlej bulion i mleczko kokosowe, dodaj sos sojowy i rybny.
- Garnek przykryj i gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
- W międzyczasie przygotuj jajka. W garnuszku zagotuj wodę, włóż do niej jajka o temperaturze pokojowej. Gotuj przez 6 minut i od razu wystudź w zimnej wodzie.
- Listki kapusty i kiełki włóż na 5 minut do wrzątku.
- Na patelnię wrzuć mięso, dodaj pastę, sos sojowy i pieprz.
- Smaż aż mięso się delikatnie przyrumieni.
- Makaron ramen przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Do głębokiej miski włóż ramen, wlej zupę, dodaj mięso, kapustę, kiełki i przekrojone na pół jajko.
- Wszystko posyp pokrojonym w cienkie paseczki szczypiorem i sezamem.
![]() |
Błyskawiczna wersja miso ramenu |
Komentarze
Prześlij komentarz