Małże w escabeche, czyli marynacie octowo-paprykowej
![]() |
Małże w escabeche, czyli marynacie octowo-paprykowej |
Małże w escabeche, czyli marynacie octowo-paprykowej
Owoce morza uwielbiam w każdej postaci i mogłabym je jeść codziennie. Są zdrowe, małokaloryczne i bardzo bogate w białko. Wiem, że nie każdy podziela moją miłość do nich, ale grono ich wielbicieli rośnie z roku na rok, co mnie bardzo cieszy. Tak samo rośnie ich dostępność w naszych sklepach.
Mimo różnych mitów, owoce morza jest bardzo łatwo zrobić, a ich przygotowanie wymaga mało czasu. Dziś zapraszam na pyszne małże w marynacie octowo-paprykowej. To jeden z bardziej popularnych hiszpańskich przepisów. Do ich przygotowania wykorzystałam ugotowane wcześniej mule.
Mule podajemy na zimno, najlepiej, żeby się pomarynowały kilka godzin w lodówce. Do tego kawałek świeżej bagietki lub chleba na zakwasie do maczania w sosie i będzie pysznie!
Przepisy na owoce morza na blogu
Na moim blogu znajdziesz także inne pyszne przepisy z owocami morza w roli głównej. Jeśli interesuje Cię któryś z przepisów, to kliknij w wybrany przez Ciebie link i zostaniesz przeniesiona/y do strony z dokładnym przepisem:
- Curry z krewetkami i ananasem
- Grillowane krewetki z warzywami
- Krewetki w białym winie
- Krewetki z batatami i zielonym groszkiem
- Kałamarnica z grilla
- Hiszpańska paella z zielonym groszkiem
Więcej inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów, kulinarnych ciekawostek i nie tylko zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.
Małże w escabeche, czyli marynacie octowo-paprykowej
Czas przygotowania: 15 minut + czas oczekiwania
Składniki:
- 300 g ugotowanych małży
- 75 ml oliwy EV
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 listki laurowe
- 1/2 łyżeczki ziarenek czarnego pieprzu
- 50 ml białego wytrawnego wina
- 1 łyżeczka papryki
- 1/4 łyżeczki chili
- 50 ml octu winnego
Wykonanie
- Do garnuszka z grubym dnem wlej oliwę, wrzuć przekrojony na pół obrany ząbek czosnku, listki laurowe i ziarenka czarnego pieprzu.
- Oliwę delikatnie podgrzewaj, aż uwolni aromat czosnku i przypraw.
- Następnie wlej winny ocet i dodaj paprykę i chili, wlej białe wino.
- Dokładnie wymieszaj i doprowadź do zagotowania, żeby alkohol odparował.
- Do szklanej miski wrzuć mule, zalej je gorącą marynatą i delikatnie wymieszaj.
- Gdy wszystko całkowicie wystygnie, przykryj miskę i włóż ją na 3-4 godziny do lodówki.
![]() |
Małże w escabeche, czyli marynacie octowo-paprykowej |
Komentarze
Prześlij komentarz