Małże w escabeche, czyli marynacie octowo-paprykowej

mule w octowej zalewie w misce
Małże w escabeche, czyli marynacie octowo-paprykowej
 

Małże w escabeche, czyli marynacie octowo-paprykowej

Owoce morza uwielbiam w każdej postaci i mogłabym je jeść codziennie. Są zdrowe, małokaloryczne i bardzo bogate w białko. Wiem, że nie każdy podziela moją miłość do nich, ale grono ich wielbicieli rośnie z roku na rok, co mnie bardzo cieszy. Tak samo rośnie ich dostępność w naszych sklepach.

Mimo różnych mitów, owoce morza jest bardzo łatwo zrobić, a ich przygotowanie wymaga mało czasu. Dziś zapraszam na pyszne małże w marynacie octowo-paprykowej. To jeden z bardziej popularnych hiszpańskich przepisów. Do ich przygotowania wykorzystałam ugotowane wcześniej mule.

Mule podajemy na zimno, najlepiej, żeby się pomarynowały kilka godzin w lodówce. Do tego kawałek świeżej bagietki lub chleba na zakwasie do maczania w sosie i będzie pysznie!


Przepisy na owoce morza na blogu

Na moim blogu znajdziesz także inne pyszne przepisy z owocami morza w roli głównej. Jeśli interesuje Cię któryś z przepisów, to kliknij w wybrany przez Ciebie link i zostaniesz przeniesiona/y do strony z dokładnym przepisem:


Więcej inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów, kulinarnych ciekawostek i nie tylko zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.


mule w escabeche z przyprawami


Małże w escabeche, czyli marynacie octowo-paprykowej

Czas przygotowania: 15 minut + czas oczekiwania

Składniki:

  • 300 g ugotowanych małży
  • 75 ml oliwy EV
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 1/2 łyżeczki ziarenek czarnego pieprzu
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1/4 łyżeczki chili
  • 50 ml octu winnego


Wykonanie

  • Do garnuszka z grubym dnem wlej oliwę, wrzuć przekrojony na pół obrany ząbek czosnku, listki laurowe i ziarenka czarnego pieprzu.
  • Oliwę delikatnie podgrzewaj, aż uwolni aromat czosnku i przypraw.
  • Następnie wlej winny ocet i dodaj paprykę i chili, wlej białe wino.
  • Dokładnie wymieszaj i doprowadź do zagotowania, żeby alkohol odparował.
  • Do szklanej miski wrzuć mule, zalej je gorącą marynatą i delikatnie wymieszaj.
  • Gdy wszystko całkowicie wystygnie, przykryj miskę i włóż ją na 3-4 godziny do lodówki.


Małże w pomarańczowym sosie
Małże w escabeche, czyli marynacie octowo-paprykowej

Komentarze