Podwójnie czekoladowa panna cotta

czekoladowy deser w 2 kolorach w pucharku
Podwójnie czekoladowa panna cotta 
 

Podwójnie czekoladowa panna cotta 

Chyba nikogo nie muszę przekonywać, że czekolada to jest prawdziwa rozkosz? Pysznie smakuje jedzona tak po prostu, kostka po kostce, odłamywana z tabliczki, ale jeszcze lepiej jest zrobić z niej czekoladowy deser. A co powiesz na taki deserek i to podwójnie czekoladowy? Jeśli lubisz czekoladę, to jestem pewna, że jesteś na tak.

Podwójnie czekoladowa panna cotta, to prawdziwa rozpusta dla podniebienia! Przepysznie smakuje, nie jest zbyt słodka, a na dodatek to deser, który jest bardzo prosty do przygotowania. Przepis na niego to tylko kilka składników. Wystarczy podgrzać śmietankę z czekoladą, a później dodać żelatynę i przelać do pucharków. A gdy stężeje ozdobić ulubionymi owocami i jesteśmy w niebie!


Przepisy z czekoladą w roli głównej na blogu

Na moim blogu znajdziesz także inne pyszne przepisy z czekoladą w roli głównej. Aby przejść do wybranego przez Ciebie przepisu, kliknij w któryś z linków poniżej:


Więcej inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów, kulinarnych ciekawostek i nie tylko zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.


biała i ciemna czekolada jako deser

Podwójnie czekoladowa panna cotta 

Czas przygotowania: 60 minut + czas oczekiwania
Składniki
Masa czekoladowa:

  • 300 ml śmietanki 30%
  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki żelatyny

Masa czekolada biała:

  • 300 ml śmietanki 30%
  • 100 g białej czekolady
  • 2 łyżeczki żelatyny


Dodatkowo:

  • ulubione owoce, u mnie truskawki i jeżyny

Wykonanie

Masa czekoladowa
  • Do garnuszka z grubym dniem wlej kremówkę i  wrzuć posiekaną czekoladę.
  • Podgrzewaj na małym ogniu, delikatnie mieszając, aż czekolada się całkowicie rozpuści.
  • Zdejmij garnek z kuchenki i wsyp żelatynę. Mieszaj, aż się rozpuści.
  • Gdy przestygnie, ale jeszcze nie stężeje, przelej ją do 5 szklaneczek lub pucharków.
  • Wstaw do lodówki, ustawaj je pod skosem. Ja wykorzystuję do tego foremki do muffinek.

Masa czekoladowa biała
  • Do garnuszka z grubym dniem wlej kremówkę i  wrzuć posiekaną białą czekoladę.
  • Podgrzewaj na małym ogniu, delikatnie mieszając, aż czekolada się całkowicie rozpuści.
  • Zdejmij garnek z kuchenki i wsyp żelatynę. Mieszaj, aż się rozpuści.
  • Gdy przestygnie, ale jeszcze nie stężeje, przelej ją do szklaneczek z ciemną czekoladową.
  • Wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny.
  • Przed podaniem w każdym  naczyniu ułóż owoce.

deser czekoladowy z czerwonymi owocami
Podwójnie czekoladowa panna cotta 

Komentarze