Podwójnie czekoladowa panna cotta
![]() |
Podwójnie czekoladowa panna cotta |
Podwójnie czekoladowa panna cotta
Chyba nikogo nie muszę przekonywać, że czekolada to jest prawdziwa rozkosz? Pysznie smakuje jedzona tak po prostu, kostka po kostce, odłamywana z tabliczki, ale jeszcze lepiej jest zrobić z niej czekoladowy deser. A co powiesz na taki deserek i to podwójnie czekoladowy? Jeśli lubisz czekoladę, to jestem pewna, że jesteś na tak.
Podwójnie czekoladowa panna cotta, to prawdziwa rozpusta dla podniebienia! Przepysznie smakuje, nie jest zbyt słodka, a na dodatek to deser, który jest bardzo prosty do przygotowania. Przepis na niego to tylko kilka składników. Wystarczy podgrzać śmietankę z czekoladą, a później dodać żelatynę i przelać do pucharków. A gdy stężeje ozdobić ulubionymi owocami i jesteśmy w niebie!
Przepisy z czekoladą w roli głównej na blogu
Na moim blogu znajdziesz także inne pyszne przepisy z czekoladą w roli głównej. Aby przejść do wybranego przez Ciebie przepisu, kliknij w któryś z linków poniżej:
- Krem czekoladowy - tylko trzy składniki
- Czekoladowe trufle z pistacjami
- Czekoladowy budyń jaglany z owocami
- Czekoladowo-rozmarynowa panna cotta z malinami
- Czekoladowe tartaletki z krakersami (bez pieczenia)
Więcej inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów, kulinarnych ciekawostek i nie tylko zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.
Podwójnie czekoladowa panna cotta
Czas przygotowania: 60 minut + czas oczekiwania
Składniki
Masa czekoladowa:
- 300 ml śmietanki 30%
- 80 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżeczki żelatyny
- 300 ml śmietanki 30%
- 100 g białej czekolady
- 2 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
- ulubione owoce, u mnie truskawki i jeżyny
Wykonanie
- Do garnuszka z grubym dniem wlej kremówkę i wrzuć posiekaną czekoladę.
- Podgrzewaj na małym ogniu, delikatnie mieszając, aż czekolada się całkowicie rozpuści.
- Zdejmij garnek z kuchenki i wsyp żelatynę. Mieszaj, aż się rozpuści.
- Gdy przestygnie, ale jeszcze nie stężeje, przelej ją do 5 szklaneczek lub pucharków.
- Wstaw do lodówki, ustawaj je pod skosem. Ja wykorzystuję do tego foremki do muffinek.
- Do garnuszka z grubym dniem wlej kremówkę i wrzuć posiekaną białą czekoladę.
- Podgrzewaj na małym ogniu, delikatnie mieszając, aż czekolada się całkowicie rozpuści.
- Zdejmij garnek z kuchenki i wsyp żelatynę. Mieszaj, aż się rozpuści.
- Gdy przestygnie, ale jeszcze nie stężeje, przelej ją do szklaneczek z ciemną czekoladową.
- Wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny.
- Przed podaniem w każdym naczyniu ułóż owoce.
Komentarze
Prześlij komentarz