Pieczona w piwie biała kiełbasa

kawałki upieczonej kiełbasy z cebulą
Pieczona w piwie biała kiełbasa


Pieczona w piwie biała kiełbasa - idealna na Wielkanoc

Biała kiełbasa musi obowiązkowo pojawić  się na wielkanocnym stole, taka już nasza polska tradycja. Zjadamy ją z reguły ugotowaną w żurku, ale pyszna jest też taka upieczona. Tym razem zapraszam po przepis na pieczoną w piwie białą kiełbasę. 

Oczywiście najlepiej jak taką białą kiełbasę przygotujemy sami w  domu,  a jeżeli nie umiemy lub nam się nie chce, to kupując ją w sklepie sprawdzajmy jej skład. Powinien on być krótki i nie zawierać żadnych konserwantów. Poniżej zostawiam Ci linki do przepisów na domową biała kiełbasę.


Przepisy na białą kiełbasę na blogu

Na moim blogu znajdziesz także inne pyszne przepisy na biała kiełbasę, nie tylko na Wielkanoc. Wspaniale również taka zrobiona na grillu. Jeśli chcesz przejść do wybranego przez Ciebie przepisu, kliknij w link poniżej:


Więcej inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów, kulinarnych ciekawostek i nie tylko zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło


upieczona kiełbasa w czarnym naczyniu


Pieczona w piwie biała kiełbasa

Czas przygotowania: 70 minut

Składniki:

  • 500 g surowej białej kiełbasy
  • 300 g cebuli
  • olej do smażenia
  • 150 ml piwa
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól
  • natka pietruszki do posypania

Wykonanie

  • Cebulę pokrój na plasterki.
  • Zeszklij ją na patelni na rozgrzanym oleju.
  • Przełóż ją do naczynia do pieczenia, w którym będzie pieczona kiełbasa.
  • Ułóż w nim kiełbasy i wlej piwo.
  • W miseczce wymieszaj 2 łyżki oleju, majeranek, paprykę, pieprz, sól i musztardę.
  • Powstałą marynatą posmaruj kiełbaski z obydwu stron i ułóż na  cebuli.
  • W jedną z kiełbasek wbij termometr.
  • Kiełbasy wstaw do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piecz przez około 45 minut, aż do uzyskania w środku mięsa około 68 stopni Celsjusza.
  • W czasie pieczenia kiełbaski można polewać sosem.
  • Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.


Pieczona w piwie biała kiełbasa

Komentarze