Wędzone żeberka (bez parzenia)

kawałki mięsa z tłuszczem na desce
Wędzone żeberka
 

Wędzone żeberka

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, a razem z nią tradycyjne świąteczne dania. Jednym z nich jest żurek lub biały barszcz. U nas zawsze obydwie te zupy są przygotowywane z dodatkiem wędzonych żeberek. Wędzonka dodaje im niezwykłego smaku i aromatu. Trzeba więc było odpalić wędzarnię i wziąć się do pracy. Od jakiegoś czasu wędzę w elektrycznej wędzarni i muszę przyznać, że to duże ułatwienie.

Żeberka pekluję na sucho przez trzy dobry, ale dwie też będą w zupełności wystarczające. Po wędzeniu nie parze ich, bo chcę, żeby cały smak został w żurku lub białym barszczu, a nie w wodzie gdzie byłyby parzone. Część wakuję i mrożę, bo przydadzą się także do innych dań, na przykład do zupy fasolowej lub grochówki.


Filmik z przepisem krok po kroku

Na moim Instagramie znajdziesz także filmik z dokładnym przepisem krok po kroku na te wędzone żeberka. Aby go obejrzeć kliknij w link podany poniżej:


Wędzonki na blogu

Na moim blogu znajdziesz także inne przepisy na wędzone produkty. Jeśli chcesz przejść do któregoś z tych przepisów, kliknij w wybrany przez Ciebie link:

Więcej inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów, kulinarnych ciekawostek i nie tylko zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.



Wędzone żeberka (bez parzenia)

Czas przygotowania: wędzenie 2 godziny + czas oczekiwania

Składniki:

  • 1,80 wieprzowych żeberek ( u mnie w 4 kawałkach)
  • 36 g peklosoli
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki papryki
  • 1/2 łyżeczki chili


Wykonanie

  • W miseczce wymieszaj peklosól,  pieprz, paprykę i chili.
  • Taką mieszanką dokładnie natrzyj żeberka.
  • Mięso włóż do szklanego pojemnika, przykryj go i włóż do lodówki na 3 doby.
  • Po tym czasie mięso wyjmij z lodówki i nadziej na haki.
  • Odwieś w temperaturze pokojowej na 2-3 godziny.
  • Wędzarnie rozgrzej, włóż do niej żeberka, włącz wentylator, otwórz wlot i wylot powietrza. 
  • Osuszaj mięso w temperaturze 45 stopni Celsjusza, aż będzie suche w dotyku.
  • Następnie wsyp zrębki do generatora dymu, podpal zrębki, włącz kompresor dymu, zamknij wlot powietrza.
  • Ustaw temperaturę na 55 stopni Celsjusza.
  • Gdy zrębki zaczną porządnie dymić, przymknij nieco wylot powietrza.
  • Wędź żeberka przez 2 godziny.


kawałki wędzonego mięsa na białej desce
Wędzone żeberka

Komentarze