Wędzone żeberka (bez parzenia)
![]() |
Wędzone żeberka |
Wędzone żeberka
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, a razem z nią tradycyjne świąteczne dania. Jednym z nich jest żurek lub biały barszcz. U nas zawsze obydwie te zupy są przygotowywane z dodatkiem wędzonych żeberek. Wędzonka dodaje im niezwykłego smaku i aromatu. Trzeba więc było odpalić wędzarnię i wziąć się do pracy. Od jakiegoś czasu wędzę w elektrycznej wędzarni i muszę przyznać, że to duże ułatwienie.
Żeberka pekluję na sucho przez trzy dobry, ale dwie też będą w zupełności wystarczające. Po wędzeniu nie parze ich, bo chcę, żeby cały smak został w żurku lub białym barszczu, a nie w wodzie gdzie byłyby parzone. Część wakuję i mrożę, bo przydadzą się także do innych dań, na przykład do zupy fasolowej lub grochówki.
Filmik z przepisem krok po kroku
Na moim Instagramie znajdziesz także filmik z dokładnym przepisem krok po kroku na te wędzone żeberka. Aby go obejrzeć kliknij w link podany poniżej:
Wędzonki na blogu
Na moim blogu znajdziesz także inne przepisy na wędzone produkty. Jeśli chcesz przejść do któregoś z tych przepisów, kliknij w wybrany przez Ciebie link:
Więcej inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów, kulinarnych ciekawostek i nie tylko zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.
Wędzone żeberka (bez parzenia)
Czas przygotowania: wędzenie 2 godziny + czas oczekiwania
Składniki:
- 1,80 wieprzowych żeberek ( u mnie w 4 kawałkach)
- 36 g peklosoli
- 2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżeczki papryki
- 1/2 łyżeczki chili
Wykonanie
- W miseczce wymieszaj peklosól, pieprz, paprykę i chili.
- Taką mieszanką dokładnie natrzyj żeberka.
- Mięso włóż do szklanego pojemnika, przykryj go i włóż do lodówki na 3 doby.
- Po tym czasie mięso wyjmij z lodówki i nadziej na haki.
- Odwieś w temperaturze pokojowej na 2-3 godziny.
- Wędzarnie rozgrzej, włóż do niej żeberka, włącz wentylator, otwórz wlot i wylot powietrza.
- Osuszaj mięso w temperaturze 45 stopni Celsjusza, aż będzie suche w dotyku.
- Następnie wsyp zrębki do generatora dymu, podpal zrębki, włącz kompresor dymu, zamknij wlot powietrza.
- Ustaw temperaturę na 55 stopni Celsjusza.
- Gdy zrębki zaczną porządnie dymić, przymknij nieco wylot powietrza.
- Wędź żeberka przez 2 godziny.
![]() |
Wędzone żeberka |
Komentarze
Prześlij komentarz